Служебното правителство, състоящо се от 20 министри и министър-председател, е

...
Служебното правителство, състоящо се от 20 министри и министър-председател, е
Коментари Харесай

Новият служебен кабинет в Гърция положи клетва. Вижте ключовите министри, здравният - роден в България

Служебното държавно управление, състоящо се от 20 министри и министър-председател, е определено от непартийни претенденти, а министър-председателят е началник на една от висшите правосъдни инстанции в Гърция: Върховния съд, Сметната палата или Държавния съвет.

Служебното държавно управление ще бъде на власт до изборите на 25 юни, като главната му функционалност е да подсигурява гладкото протичане на изборния развой. Въпреки това, в малко евентуалния случай, когато изборите не дадат резултати за квалифицирано болшинство на първата партия и договарянията за коалиция се провалят, ръководството на служебното държавно управление се удължава до идващия тур на изборите. Това включва провеждането на предизборна акция, прецизно използване на волята на жителите и прецизно съблюдаване на изборното законодателство.

Освен това обвързване на служебното държавно управление и на обособените министри е да отговорят на незабавни въпроси, които биха зародили по време на ръководството им, да работят по настоящи въпроси и да вземат решения, които не могат да бъдат отлагани. Те обаче не могат да съставляват страната на европейски или международни срещи на върха. Ако е належащо, президентът Катерина Сакеларопулу поема тази отговорност.

Служебните министри би трябвало да бъдат партийно неутрални, с цел да подсигуряват безпристрастност и обективност в политическите си дейности и да не бъдат възприемани като любимци на една политическа секта по отношение на друга преди изборите.

Ето ги биографиите на някои от най-важните министри от служебното държавно управление, представени от БГНЕС:

Министър на външните работи

Министерството на външните работи ще бъде в ръцете на Василис Каскарелис. Каскарелис е член на Гръцката дипломатическа асоциация от 1974 година Бил е дипломат на Гърция в Западен Берлин в интервала на рухването на стената. В интервала 1994-2000 година е представител на Гърция в Организация на обединените нации, където води договарянията сред Гърция и Северна Македония. В интервала 2000-2004 година е представител на Гърция в НАТО. От 2004 година до 2009 година Каскарелис е представител на Гърция в Европейски Съюз и взе участие в основни решения като Договора от Лисабон и спомага за включването на Кипър в Европейски Съюз, както и за стартирането на процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз. През 2009 година става дипломат на Гърция в Съединени американски щати, а в интервала 2011-2013 година е основен секретар на Министерството на външните работи.

Министър на стопанската система

Мантията на длъжностен министър на стопанската система ще бъде поета от Теодорос Пелагидис, който от 20 септември 2020 година е заместник-председател на Bank of Greece. Пелагидис има дълга и впечатляваща кариера в региона на стопанската система, като през 2004 година преподава стопански разбор в университета в Пирея, през 2012 година е старши теоретичен помощник на НР в института " Брукингс " в Съединени американски щати, а през 2015 година работи като специалист в службата за вътрешна оценка на МВФ за оценката на гръцкия избавителен проект. През 2018 година работи и в Европейска комисия за проекта " Хоризонт 2020 ".

Министър на развиването и вложенията

Министър на развиването и вложенията в служебното държавно управление ще бъде Елени Лури, учител в Атинския университет и някогашен вицепрезидент на Банката на Гърция в интервала 2008-2014 година От 2001 година Лури е професор в Атинския университет, а от 2015 година е президент на образователното заведение. Тя е работила и като доцент в Оксфорд и Лондонското учебно заведение по стопанска система. Работила е и по стратегии на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Световната банка, CEPR и Европейска комисия. От 2013 година е член на изпълнителните препоръки на Института за стопански и индустриални проучвания и на Гръцкия институт за европейска и външна политика.

Министър на защитата

Служебният министър на защитата е пенсионираният боен Алкивиадис Стефанис. Стефанис е бил шеф на Генералния щаб на гръцката войска в интервала 2017-2019 година Бил е и заместник-министър на защитата в интервала 2019-2021 година От 1982 година служи на разнообразни високи постове и административни длъжности в гръцката войска, а от 2000-2002 година е адютант на сухопътните войски на Гърция. Бил е боен представител на Гърция в НАТО. През октомври 2019 година е определен за координатор по въпросите на имиграцията, а през 2022 година - за консултант по въпросите на пограничните региони и Света гора.

Министър на опазването на здравето

Министър на опазването на здравето е Анастасия Котаниду. Тя е родена в България и е приключила Медицинския университет в София. Котаниду е пневмонолог и е била ръководител на изследователския комитет за придобиване на интензивно поделение по време на пандемията от Ковид-19. Била е и началник на едно от интензивните отделения в болница " Евангелисмос ", където работи, и координатор на отделенията за интензивни грижи в цяла Гърция по време на пандемията.

Министър на околната среда и енергетика

Служебен министър на околната среда и енергетиката е Пантелис Капрос. Капрос е професор по енергийна стопанска система и бизнес проучвания в Политехническия университет " Мецовио " в Атина, както и по стопанска система в Сорбоната. От 1995 година до 2000 година е в изпълнителния съвет на Националната гръцка енергийна компания, а от 2000 година до 2004 година е първият ръководител на регулаторния орган по енергетика. Работил е в E3MLAB за създаване и потребление на огромни математически модели за стопанската система, енергетиката и околната среда. Капрос има и огромен опит като съветник на компании от частния бранш.

Служебното държавно управление на Гърция, което постави клетва в петък, 26 май, има за задача да поведе страната към втория тур на изборите на 25 юни и да обезпечи гладкото действие на страната преди този момент. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР