Служебното правителство събира оферти за закупуване на военни самолети втора

...
Служебното правителство събира оферти за закупуване на военни самолети втора
Коментари Харесай

Служебният кабинет търси оферти за самолети Грипен. Партии критикуваха решението

Служебното държавно управление събира предложения за закупуване на военни самолети втора ръка, като не цели да ги купи. Това сподели пред публицисти служебният министър на защитата Димитър Стоянов в петък. По негови думи задачата е офертите да се показват в Народното събрание и да се вземе осведомено решение.

Новината идва ден откакто министерството на защитата заяви, че е отправило искане до Швеция , Франция , Израел и Съединени американски щати за показване на предложения за наемане или закупуване на самолети.

Стоянов сподели, че са извършени работни срещи с Швеция и Франция, а от останалите две страни няма отговор. Той добави, че до края на месеца се чака офертата за самолети от Франция.

В четвъртък вечерта в медиите се появи и информация, че Швеция публично е съобщила за изпратена оферта до България за самолети " Грипен ". Във връзка с това Стоянов сподели, че офертата най-вероятно е изпратена, само че към момента не е пристигнала в министерството.

Той уточни още, че става дума за два учебно-бойни и осем бойни самолета за интервал от 10 години. По негови думи към момента не е ясна цената, която се чака да бъде препоръчана.

" След като получим офертите, те би трябвало да бъдат оценени и показани в Народното събрание с план за капиталов разход, да бъде утвърден планът, чак по-късно се водят диалози за контракт и той още веднъж би трябвало да мине през Народното събрание ", добави министърът.

Думите на Стоянов, че става дума за търсене на предложения, а не за закупуване, идват, откакто по-рано денем водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков подлага на критика служебния кабинет за дейностите му.

" Не е роля на служебния кабинет да взима такива значими решения в миг, в който новият парламент към този момент се сформира ", сподели Петков.

Българска социалистическа партия също прикани служебното държавно управление да не " ангажира дълготрайно България с такива контракти ". От известие на Изпълнителното бюро на партията до медиите излиза наяве, че от Българска социалистическа партия ще гласоподават " срещу ", в случай че такова решение се внесе в бъдещото Народно заседание.

По думите на Стоянов служебният кабинет пробва да придобие и осем мотора, които ще оказват помощ изтребителната авиация да се употребява до края на 2023 година Той добави, че самолетите F-16 от Съединени американски щати ще са в оперативна подготвеност не по-рано от 2027-2028 година

България поръча осем изтребителя F-16 Block 70 през 2019 година Очакваше се първите самолети да бъдат доставени през 2023 година, само че през февруари тази година стана ясно, че ще има закъснение. Според посолството на Съединени американски щати изтребителите ще бъдат доставени през 2025 година, а забавянето е поради пандемията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР