Лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким

...
Лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким
Коментари Харесай

Путин и Ким Чен-ун ще обсъдят стратегическо партньорство в Пхенян. САЩ са обезпокоени

Лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун ще подпишат значими документи, които регламентират двустранните им връзки, в това число е допустимо да сключат съглашение за " стратегическо партньорство ", заяви Кремъл.

Путин идва на в Пхенян във вторник вечерта. За последно той беше в севернокорейската столица през 2000 година Визитата му идва, откакто Ким Чен-ун през предходната есен., че доставя на Москва муниции за нашествието в Украйна .

Официалната част от визитата на Путин е планувана за сряда, сподели неговият асистент по външнополитическите въпроси Юрий Ушаков . По думите му двамата ще обсъдят " всеобхватно съглашение за стратегическо партньорство ".

" Това съглашение, в случай че бъде подписано, ще бъде обусловено, несъмнено, от дълбоките промени в геополитическата обстановка в света и в региона, както и от качествените промени, настъпили в последно време в нашите двустранни връзки. Страните към момента работят по него и окончателното решение за подписването му ще бъде взето в идващите няколко часа ", сподели Ушаков.

За последно Путин и Ким Чен-ун се срещнаха по време на пътуването на севернокорейския водач до Далечния изток на Русия през септември 2024 година Руският президент ще бъде съпроводен в Пхенян от министрите си на външните работи и защитата Сергей Лавров и Андрей Белоусов .

Западът от месеци твърди, че Северна Корея доставя масирано с муниции Русия, а предходната седмица Пентагонът упрекна Москва, че е употребила севернокорейски балистични ракети в Украйна. Според Съединени американски щати и Южна Корея в подмяна Кремъл е дал на Пхенян експертни познания и и е изпратила помощи за справяне с дефицита на храна в страната.

В понеделник представителят на Белия дом Джон Кърби изрази пред кореспонденти безпокойствие от възможното задълбочаване на връзките сред двете страни.

" Не единствено поради въздействието, което това ще окаже върху украинския народ, защото знаем, че севернокорейски балистични ракети не престават да се употребяват за нанасяне на удари по цели в Украйна, само че и тъй като може да има някаква взаимност, която да засегне сигурността на Корейския полуостров ", съобщи Кърби, представен от Франс прес.

" Маркировката е заличена ". Използва ли Русия севернокорейски ракети против Украйна
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР