Служебното правителство работи по нов закон за КПКОНПИ, заяви по

...
Служебното правителство работи по нов закон за КПКОНПИ, заяви по
Коментари Харесай

Крум Зарков: Служебният кабинет готви нов закон за КПКОНПИ

Служебното държавно управление работи по нов закон за КПКОНПИ, съобщи по Българска национална телевизия министърът на правораздаването Крум Зарков.

 

Той разясни, че посоките, по които се работи, са три.

" Допълнителни гаранции за независимостта на комисията, която ще се занимава с този въпрос, сигурност за проверяващите инспектори, защото това е проверяващ орган - тези проверяващи инспектори ще би трябвало да имат самостоятелност и по отношение на самата комисия и трето, само че не на последно място - битката с корупцията по високите етажи на властта да не се разводнява с други производства и процедури ", посочи правосъдният министър Крум Зарков.

 

Удачно би било да се върнем към концепцията, в която разнообразни органи да назначават разнообразни членове за КПКОНПИ в идния нов законопроект, който готви служебното държавно управление. Защо не да има представител и президентството. Всички оферти се изследват, с цел да се внесе закон, който да проработи и да не се трансформира в следващата бухалка на политическата власт, продължи министърът на правораздаването.

 

Трябва да се направи стегнат явен Антикорупционен орган с ясни цели, с ясни отговорности и самостоятелен от политиката. Паралелна прокуратура не може да бъде направена даже и да се желае, уточни Зарков и добави, че високите етажи по властта се проверяват мъчно за корупция, тъй като въздействат върху органите, които ги проверяват.

Закриването на спецправосъдието беше верен ход. Този ход самичък по себе си обаче няма да реши проблемите и занапред има какво да се направи във връзка с корупцията по високите етажи на властта, означи Зарков.

 

Каквото и да е болшинството в идващия парламент, то ще продължи да търси механизми за надзор над основния прокурор Иван Гешев, сигурен е правосъдният министър. Мандатът на Висш съдебен съвет завършва на 2 октомври, има определени членове от професионалната квота и в идващите седмици обстановката ще се обяснява.

 

Крум Зарков се надява новото Народно заседание да прояви схващане и един от първите въпроси, с които да се занимае, да е Висш съдебен съвет.

 

Зарков разяснява и проблема със постройката на европейската прокуратура в България и дали това ще е тъкмо някогашната постройка на Съюз на демократичните сили на " Раковски " 134. Той не посочи къде тъкмо ще се обитават европейските делегирани прокурори. Съюз на демократичните сили не е в тази постройка от 2017 година, а след тази партия са били Воля, НФСБ, неправителствени организации и постройката е празна, уточни Крум Зарков.

Крум Зарков добави, че борбата на границата с каналджиите се случва непрестанно и не е серпантина.

 

Правосъдният министър е удовлетворен още, че България е подготвена да направи пробив и да влезе в Шенген, тъй като на процедура страната ни е механически подготвена. Крум Зарков е концентриран върху въпросите си като длъжностен правосъден министър и му е мъчно да каже по какъв начин ще се отрази поста му като министър на резултатите Българска социалистическа партия на изборите.

 

Той още веднъж акцентира, че Българска социалистическа партия е неговата партия и няма да стане част от различен политически план.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР