Служебното правителство проведе редовното си седмично заседание днес. Ето какви решения

...
Служебното правителство проведе редовното си седмично заседание днес.
Ето какви решения
Коментари Харесай

Ето какви решения прие служебното правителство днес


Служебното държавно управление организира постоянното си седмично съвещание през днешния ден.

Ето какви решения одобри кабинетът:

Правителството предлага полковник Станимир Йорданов да бъде назначен на служба „ Директор на дирекция „ Операции и подготовка “ в МО

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да назначи полковник Станимир Йорданов на служба „ Директор на дирекция „ Операции и подготовка “ в Министерството на защитата и го удостои с висше офицерско звание „ бригаден военачалник “, считано от 01.10.2022 година

Правителството предлага също по този начин бригаден военачалник Емил Шошев да бъде освободен от длъжността „ Директор на дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “ и от военна работа, считано от 03.10.2022 година, заради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

Кабинетът предлага бригаден военачалник Васил Събински да бъде освободен от длъжността „ Командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана “ и да бъде назначен на длъжността „ Директор на дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи ” в Министерството на защитата, считано от 03.10.2022 година.

Полковник Димитър Хлебаров е препоръчан за назначение на длъжността „ Командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана “, и за почитане с висше военно звание „ бригаден военачалник “ считано от 03.10.2022 година.

Правителството предлага Костадин Коджабашев да бъде освободен от длъжността ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Украйна

Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде декрет за освобождение на Костадин Коджабашев от длъжността ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Украйна. Правителственото предложение е във връзка със заемането на поста  „ заместник-министър на външните работи “ от господин Коджабашев.

Правителството утвърди отчета на Междуведомствената комисия за експортен надзор за 2021 година

Правителството утвърди отчета на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване (Междуведомствената комисия) към министъра на стопанската система за осъществяването на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост за 2021 година

Докладът съдържа информация за активността на Междуведомствената комисия за интервала 1 януари до 31 декември 2021 година, за националната система за експортен надзор, интернационално съдействие в тази област, осъществяване на интернационалните задължения на страната ни в региона на експортния надзор и неразпространението на оръжията за всеобщо заличаване, данни за износа, вноса, прехвърлянето, преноса, транспорта и други

Прозрачността и даването на информация е измежду главните правила, признати от интернационалните организации и режими в региона на експортния надзор.

Съгласно член 70 от Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на изделията с двойна приложимост отчетът е следвало да бъде импортиран за разглеждане в Министерски съвет до 30 юни т.г. Предвид откритото закъснение, в границите на мандата на служебното държавно управление, бе премината в оптималната къси периоди съгласувателната процедура в Министерството на стопанската система и промишлеността, с цел да влезе отчетът за разглеждане и утвърждение на днешното съвещание.

Докладът се разгласява на интернет страницата на Междуведомствената комисия, каквато е практиката през последните години.

Правителството утвърди отчета за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие

Със свое решение държавното управление одобри Доклада за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2022 година.

На база данни от тримесечните доклади за касовото осъществяването на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет (ПРБ) бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) за първото полугодие на 2022 година е позитивно в размер на 1 176,0 млн. лева (0,8 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт, при заложен недостиг в ЗДБРБ* за 2022 година от 4.1 %) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 837,6 млн. лева и по европейските средства в размер на 338,4 млн. лв..

Постъпилите доходи, помощи и дарения по КФП към 30.06.2022 година са в размер на 28 247,9 млн. лева или 47,3 % от годишните планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година, постъпленията към юни 2022 година нарастват с 3,5 милиарда лева (14,1 %). Ръстът по отношение на миналата година се дължи главно на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с 3,3 милиарда лева, а постъпленията от помощи нарастват с 0,2 милиарда лв..

Общата сума на данъчните приходи по КФП, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 22 239,0 млн. лева, което съставлява 48,2 % от плануваните за годината данъчни доходи. Приходите от директни налози са в размер на 4 311,3 млн. лева или 47,6 % от плануваните в плановете за годината. Постъпленията от косвени налози са в размер на 10 549,9 млн. лева (47,4 % от плановете за годината), като приходите от Данък добавена стойност са в размер на 7 548,2 млн. лева (47,1 % от планираните), от акцизи възлизат на 2 758,0 млн. лева (47,4 % от разчета), а тези от мита са в размер на 218,5 млн. лева (57,5 % от годишните разчети). Постъпленията от други налози (вкл. имуществени и други налози по ЗКПО) са в размер на 914.1 млн. лева или 65,2 % осъществяване на годишните планове. Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 6 463,8 млн. лева, което съставлява 48,3 % от разчетените за годината. Неданъчните доходи са в размер на 4 591.3 млн. лева, което е 62,5 % от годишните планове и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2021 година възлизат на 27 071,9 млн. лева, което е 41,1 % от годишните планове. За съпоставяне разноските по КФП към юни 2020 година бяха в размер на 24 645,0 млн. лв.. Значителният растеж на разноските през първото полугодие на 2022 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван с по-високия размер на разноските по националния бюджет.

Нелихвените разноски са в размер на 25 870,4 млн. лева, което съставлява 41,0 % от годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 24 355,7 млн. лв.. Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 1 501,7 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 13.1 млн. лв.. Лихвените заплащания са в размер на 388,6 млн. лева (58,5 % от плануваните за 2021 година).

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.06.2022 година от централния бюджет, възлиза на 812,8 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Размерът на фискалния запас към 30.06.2022 година е 9,5 милиарда лева, в това число 9,1 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,4 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

В началото на месец юни държавното управление изготви и внесе в Народното събрание план на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година (ЗИД на ЗДБРБ за 2022 г.). Предложен бе незабавен пакет от антикризисни ограничения, ориентирани към превъзмогване на отрицателните последици от възходящите цени на горивата и енергоносителите, надлежно възходящия инфлационен напън върху най- засегнатите групи от обществото и бизнеса. Целта бе да се поддържат българските жители и бизнеса в изискванията на невиждана рецесия, подбудена от спора в Украйна и да се смекчат шоковете, подбудени от високите цени на енергоносителите и суровините, за уязвимите групи от обществото и за стопанската система на България. Законът бе признат от Народното събрание в края на месец юни и обнародван при започване на месец юли (ДВ, бр. 52 от 2022 г.). В плановете е заложено опазване на фискалната цел за годината, като салдото по КФП отнесено към прогнозния Брутният вътрешен продукт остава непроменено и е в размер на 4,1 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

Одобрен е План за деяние за осъществяването на Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030 през интервала 2022-2024 година

Правителството одобри План за деяние за осъществяването на Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030 през интервала 2022-2024 година.

Основната му задача е да способства за постигането на трите стратегическите цели на Националната стратегия - ускорено икономическо развиване, демографски напредък и понижаване на неравенствата, реализирането на които е планувано чрез целенасочени политики и интервенции, групирани в пет взаимосвързани и интегрирани оси на развиване. Те са новаторска и умна България; зелена и устойчива България; обвързвана и интегрирана България; дружелюбна и обективна България; духовна и витална България. За постигането на държавните планове в проекта за деяние е показана оперативната тактика по показаните в документа 13 национални целта.

В проекта за деяние е показана и оценка на макроикономическото влияние на плануваните ограничения по целите. Предварителната оценка на влияние от осъществяването на плануваните ограничения демонстрира, че ще бъдат осъществени обилни дълготрайни резултати. За оценката на макроикономическото влияние на плануваните ограничения е употребен моделът СИБИЛА (Simulation model of Bulgaria`s Investment in Long-term Advance). Според него към 2024 година брутният вътрешен артикул ще нарасне с 3,8 %, в случай че Планът за деяние бъде осъществен с посочените като към този момент обезпечени средства, и с 4,8 %, в случай че ограниченията бъдат изцяло осъществени с посочените като нужни за тяхното осъществяване средства. С реализиране на плануваните интервенции през обсъждания интервал се чака позитивна смяна във връзка с икономическата интензивност на трудоспособното население, коефициентите на претовареност и безработица. Симулациите демонстрират резултат във връзка с заетостта в размер на 7.1 % вследствие на изпълнените през интервала 2022 - 2024 година ограничения. От друга страна, при цялостната реализация на ограниченията, т.е. при обезпечаване на всички нужни средства, броят на заетите би ускорил своя напредък до 8.6 %.

Националната стратегия е рамков стратегически документ от най-голям порядък в йерархията на националните програмни документи. Тя дефинира визията и общите цели на политиките за развиване във всички браншове на държавното ръководство, в това число техните териториални измерения.

Удължава се срокът на две национални научни стратегии

Правителството удължи периода за работа по две национални научни стратегии, чието осъществяване е затруднено от пандемията от COVID-19 и от забавени публични поръчки.

До 31 юли 2023 година може да продължат дейностите по стратегия „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “, а до 31 декември 2023 година - по стратегия „ Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина “ (БиоАктивМед) “.

Програмата „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “ се извършва въз основа на подписани съглашения сред Министерството на образованието и науката (МОН) и водещия сътрудник - Аграрен университет - Пловдив. Удължаването с половин година е належащо за осъществяване на полеви опити, забавени поради закъсняващи доставки на характерни консумативи и реагенти.

В рамките на стратегия „ Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед) “ седем института на Българска академия на науките и пет висши учебни заведения организират проучвания, ориентирани към създаване на биологично дейни средства с екстракти от естествени артикули с растителен или скотски генезис от България. Фокусът е към проучване на лечебния им капацитет за профилактика и лекуване на някои обществено значими невродегенеративни, онкологични и инфекциозни болести.

Заради настъпилите форсмажорни условия и наложените противоепидемични ограничения огромна част от дейностите по програмата не са изпълнени, има и огромно закъснение в процедурите по публични поръчки за химикали, реактиви, лабораторни консумативи и други нужни за проучванията материали. Удължаването на периода с една година ще разреши цялостно и качествено дотъкмяване на започнатата работа.

Изменя се Постановление на Министерски съвет № 85 от 2007 година за съгласуваност по въпросите на Европейския съюз

Със свое решение Министерският съвет променя Постановление на Министерски съвет № 85/17.04.2007 година за съгласуваност по въпросите на Европейския съюз като дефинира Министерство на електронното ръководство за водещо ведомство на Работна група 17 „ Телекомуникации и осведомителни технологии “, взаимно с Министерство на превоза и известията.

Изменението е належащо, защото министърът на електронното ръководство е способният административен орган, който организира държавната политика в региона на електронното ръководство и в региона на осведомителното общество и осведомителните технологии във взаимоотношение с другите органи на изпълнителната власт. Министерството на електронното ръководство е и институционален сътрудник на Европейска комисия и организира държавната политика в региона на електронното ръководство, осведомителните технологии и осведомителното общество в Република България, според политиките на Европейския съюз. Комуникацията и съдействието се показват в замяна на информация, разработване на общи позиции и предприемане на дейности по съответни въпроси, взаимно осъществяване на задания в границите на работни групи, осъществяване на съвещания и присъединяване в заседания, работни групи, комисии и конгреси.

Очакваният резултат от изменението е да бъдат усъвършенствани механизма и координацията при разработване, координиране и взимане на решения по нормативните и другите европейски документи в региона на цифровата промяна и електронното ръководство. Това ще докара и до разрастване капацитета на стопанската система, учредена на данни и създаване на приобщаващо осведомително общество и електронно ръководство.

Изменят се нормативни актове на Министерски съвет, регламентиращи ръководството на средствата от Европейски Съюз

Във връзка с измененията в структурата на Министерския съвет по силата на издадения от Президента на Република България Указ № 212 за назначение на служебно държавно управление от 2 август 2022 година е установена нужда от осъществяване на промени в нормативната уредба, регламентираща ръководството на средствата от Европейски Съюз.

Въведените промени плануват актуализация на състава на Съвета за съгласуваност при ръководството на средствата от Европейския съюз и на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз в сходство с новата конструкция на държавното управление и обезпечаване непрекъсваемост при осъществяването на функционалностите на препоръките.

С оглед на настоящия състав на Министерския съвет се уточняват и наименованията на органите на изпълнителната власт, на които е предоставено осъществяването на съответните нормативни актове.

Правителството разпореди на дирекция „ Добро ръководство “ в администрацията на Министерски съвет да прави инспекция на разноските за техническа помощ по три оперативни стратегии за интервала 2014-2020 година и три стратегии за интервала 2021-2027 година, съфинансирани със средства от европейските фондове

Правителството одобри Решение, с което разпорежда на дирекция „ Добро ръководство ” в администрацията на Министерския съвет да прави инспекции за верифициране на разноски на Управляващите органи по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година, Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност ” 2014-2020 година, Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, Програма „ Образование “ 2021-2027 година, Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ” 2021-2027 година и Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна ” 2021-2027 година в качеството им на бенефициенти по техническа помощ.

Решението обезпечава спазването на правилото на съответно разделяне на функционалностите при осъществяване на управнически инспекции на разноските за техническа помощ посредством възлагането им на дирекция „ Добро ръководство “ в администрацията на Министерския съвет, в която е построен административен потенциал в ръководството и контрола на средства от Европейски Съюз както в границите на завършилия (2007-2013 г.), по този начин и на настоящия програмен интервал (2014-2020 г.). В качеството на Управляващ орган по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020 година и по две оперативни стратегии за интервала 2007- 2013 година (Оперативна стратегия „ Административен потенциал “ и Оперативна стратегия „ Техническа помощ “) дирекцията разполага с нужния професионален и административен опит по повод инспекцията на допустимостта и законосъобразността на разноските, което ще способства за качественото и навременно осъществяване на верификацията на разноските за техническа помощ.

Правителството одобри промени в Постановление на Министерски съвет № 216 от 2022 година за даване на спомагателни средства за субсидиране на автобусните превозвачи за транспорт на пасажери по нерентабилни линии

Правителството одобри промени в Постановление № 216 на Министерския съвет от 2022 година за одобрение на спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2022 година за транспорт на пасажери по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградски превоз и превоза в планински и други региони за 2022 година и за транспорт на пасажери по междуселищни автобусни линии отвън тези по § 4, алинея 1 и 2 от заключителните разпореждания на Закона за автомобилните транспорти за 2022 година (обн., Дъждовни води. бр. 62 от 2022 г.).

Промените подсигуряват и обезпечават единствения обективен, верен и прилаган през годините метод за разпределение на средства от държавния бюджет за субсидиране на пътнически транспорти.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация „ Национална сигурност ”

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация „ Национална сигурност ” за 2022 година

По бюджета на Държавна организация „ Национална сигурност ” за 2022 година са утвърдени спомагателни разноски в размер на 3 200 000 лева, както следва:

за създаване на информационна и осведомителна система в Държавна организация „ Национална сигурност ” за продан на класифицирана информация в действително време - 1 200 000 лева.;

за застраховане на Държавна организация „ Национална сигурност ” с кадрови запас за осъществяване на действия, свързани с създаване, поддръжка и развиване на информационни и осведомителни системи, изследване, създаване и внедряване на нови осведомителни технологии, системи и стандарти за законно прихващане, на механически и информационни уреди и средства и други - 2 000 000 лева

Средствата сa за сметка на плануваните разноски в централния бюджет за осъществяване на политики по член 1, алинея 5, т. 15 от Закона за Държавния бюджет на Република България за 2022 година в област „ Вътрешен ред и сигурност ”.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 година

С Постановлението се утвърждават спомагателни разноски в размер до 17 500 000 лева за погашение на в действителност осъществени разноски за действия по издаването на българските документи за идентичност в осъществяване на поети задължения по подписани контракти на Министерството на вътрешните работи.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година в размер на 35 908 920 лева за обезпечаване на лекарствени артикули за лекуване на COVID-19.

С спомагателни разноски финансово се обезпечава контракт за доставка на лекарствения артикул Regkirona (INN Regdanvimab), предопределен за лекуване на коронавирусна зараза.

По този метод ще бъде обезпечен достъпът на българските жители до лекарствения артикул Regkirona (INN Regdanvimab) за лекуване на COVID-19.

С друго разпореждане на държавното управление по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година са утвърдени спомагателни разноски в размер на 5 907 200 лева Средствата са предопределени за активност, осъществена през месец юни 2022 година – за поддръжка на личния състав на първа линия, директно зает с действия по попречване разпространяването на COVID-19, в районните здравни инспекции, центровете за незабавна здравна помощ, държавните психиатрични лечебни заведения и Националния център за заразни и паразитни заболявания, както и за слагане на ваксини против коронавирусна зараза.

Допълнителните разноски ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните по централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ средства.

Правителството одобри вътрешно обезщетени промени в бюджета на Министерство на околната среда и водите

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2022 година

С осъществената смяна на бюджета се планува нарастване на разноските за личен състав за 2022 година по бюджета на Министерство на околната среда и водите на стойност 1 900 000 лева, които ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните средства по Централния бюджет.

Увеличението е по отношение на чл.1 ал.5 т.6.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година (обн. Дъждовни води. бр.18 от 4 март 2022 година, изм. и доп. Дъждовни води. бр.52 от 5 юли 2022 г.) със Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година и визира нарастване на възнагражденията на заетите в Националния институт по метеорология и хидрология.

Разширява се обсегът на третата линия на столичното метро

Промяна в Общия организационен проект на Столична община разрешава да бъде уголемен обсегът на линия 3 на софийската метро. Изменението в част „ Комуникационно - транспортна система - всеобщ градски релсов превоз “ на проекта бе признато на днешното съвещание на Министерския съвет. Проектът за уголемение на метрото ще бъде финансиран от Столична община с капиталов заем, лични средства и със съфинансиране от държавния бюджет, като общата инвестиция за построяването му е 548 млн. лева, от тях 360 млн. лева със заем от ЕИБ; 45 млн. лева от лични средства и 143 млн. лева от държавния бюджет.

Предвижда се разклонението на линия 3 на метрото да бъде от бул. „ Евлоги Георгиев “ при Военна академия „ Г. С. Раковски “ до пътния възел на бул. „ Цариградско шосе “ с ул. „ Проф. Петър Мутафчиев “. Трасето ще минава по ул. „ Гео Милев “, бул. „ Асен Йорданов “, пред зала „ Арена Армеец София “ и по бул. „ Цариградско шосе “.

Метромрежата ще се усили с 6 км и 6 метростанции. Така общата дължина на линиите ще стане 61 км, а метростанциите ще доближат 56. Предвижда се да бъдат транспортирани с 16 милиона повече пасажери годишно, а делът на пътуванията с метро в градския превоз ще доближи близо 50%. Сред предстоящите резултати са спад на колите в придвижване с 8801 на ден и понижаване на трафика с към 25%. По-високата скорост на напредване с метрото спрямо останалия превоз ще спести на жителите града в допълнение 8 553 човеко-часа дневно. Реализацията на плана за разширение на третата линия на софийското метро ще окаже позитивен резултат и във връзка с намаляването на нездравословните парникови газове, фини прахови частици, оловни аерозоли и други с няколко хиляди тона годишно. Ще способства също за осъществяване на ограничения, свързани със тактиката за нисковъглеродно развиване на градските региони и намаляване на въздействията върху изменението на климата.

С построяването на сектора метрото продължава да се развива като съществена транспортна система в града, обвързана с транспортните детайли на трансевропейските коридори и транспортната мрежа на района в единна функционираща транспортна инфраструктура.

„ Научноизследователски строителен институт – НИСИ “ ЕООД получава право да продаде парцел в град Русе

Със единодушие на държавното управление „ Научноизследователски строителен институт - НИСИ “ ЕООД, град София, ще продаде парцел в град Русе. Имотът съставлява трети и четвърти етаж от бл. „ Божур “ на ул. „ Алея Топола “ № 6, дружно с елементи от сутерена и от общите елементи на постройката.

Имотът не носи доходи и е с отпаднала нужда за държавното комерсиално сдружение от системата на Министерството на районното развиване и благоустройството. Реализираните приходи от продажбата му ще се употребяват за развиване и разширение на пазарното наличие на „ Научноизследователски строителен институт - НИСИ “ ЕООД, град София, посредством пазаруване на нова техника и съоръжение за проучвания и разбори, разширение обсега на активността, развиване на човешките запаси и други

Продажбата на парцела ще се извърши посредством директно договаряне по реда на Правилника за използване на Закона за обществените предприятия.

Правителството одобри Решение за безплатно даване за ръководство на части от парцел - обществена държавна благосъстоятелност

Правителството одобри Решение за безплатно даване за ръководство на части от парцел - обществена държавна благосъстоятелност на Министерството на стопанската система и промишлеността за потребностите на административни структури към министерството.

Съгласно Акт за държавна благосъстоятелност № 02997/16.05.2001 година недвижимият парцел - обществена държавна благосъстоятелност, частите от който са предмет на решението, се намира в гр. София, регион „ Изгрев ”, местността „ Дианабад ” и съставлява солидна постройка, състояща се от три функционално свързани тела (с общ вход) - четириетажно, двуетажно и осеметажно административно тяло, с обща застроена повърхност.

Открива се почетно консулство на Република Южна Африка във Варна, където Ненко Ненков ще извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице с консулски окръг, обхващащ област Варна и област Бургас

Открива се почетно консулство на Република Южна Африка във Варна и се дава единодушие Ненко Ненков, български жител, да извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на РЮА в гр. Варна с консулски окръг обхващащ териториите на област Варна и област Бургас. Това стана откакто Министерство на външните работи бе осведомено посредством вербална нота от посолството на Република Южна Африка в София за съответното решение на южноафриканската страна.

Министерството на външните работи предприе процедура по отношение на разкриване на почетното консулство и за предоставяне на единодушие Ненко Ненков да извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на РЮА в гр. Варна, в сходство с Разпоредбите на Виенската спогодба за консулските връзки и с Наредбата по отношение на реда за назначение и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица и нейните промени.

Ненко Ненков е експерт с над 30 години бизнес опит с фокус върху селското стопанство.

Решението е израз на волята на двете страни да положат старания за задълбочаване на търговско-икономическите връзки и за структуриране на политическия разговор в актуалната година, в която се празнуват 30 години от установяването на дипломатическите връзки.

С договарянето и осъществяването на втория швейцарски принос за понижаване на икономическите и обществени неравенства в европейския съюз България задълбочава съдействието си с конфедерация Швейцария

Заместник министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов е избран за договарящ от българска страна за подготовката и сключването на Рамково съглашение с Конфедерация Швейцария.

С привършване на преговорния развой ще стартира осъществяването на втората Швейцарско-българска стратегия за съдействие. Чрез нея България ще получи съфинансиране от 92,5 милиона швейцарски франка за поддръжка на стратегии в предпочитани за двете страни области. Това включва нововъведения, научни проучвания и професионално обучение, околна среда и климат, сигурност и миграция, обществено развиване и поддръжка за гражданско присъединяване и бистрота. Крайният период за осъществяване на заложените ограничения е 31.12.2029 година

Кабинетът утвърди план на Всеобхватно съглашение за въздушен превоз сред страните членки на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия, и Европейски Съюз и неговите страни членки

Кабинетът утвърди план на Всеобхватно съглашение за въздушен превоз сред страните членки на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия, и Европейския съюз и неговите страни членки.

Споразумението цели последователно отваряне на пазара във връзка с взаимното даване на достъп до направления и капацитет; обезпечаване на лоялна конкуренция, недискриминация, обезпечаване на бистрота и идентични условия на конкуренция за стопанските субекти; възстановяване на свързаността, което ще бъде от изгода за потребителите и стопанската система.

Въздушните превозвачи ще могат да правят свободно пътнически и товарни услуги от всяка точка на Съюза до страните членки на АСЕАН, в единната нормативна рамка на Споразумението, което понастоящем не е по този начин. Въздушните превозвачи ще могат също по този начин да правят неограничени напълно товарни услуги до местоназначения отвън тях, както и пътнически и комбинирани услуги до местоназначения отвън тях, при съблюдаване на ограничавания, свързани с честотата.

Премахването на всички ограничавания за достъп до пазара сред Съюза и страните членки на АСЕАН, освен ще притегли нови участници на пазара и ще сътвори благоприятни условия за обслужване на по-малко употребявани летища, само че също по този начин ще улесни процеса на консолидация сред въздушните превозвачи от Съюза.

Споразумението основава рамка за съдействие сред Съюза и страните членки на АСЕАН, за свеждане до най-малко на въздействието на въздухоплаването върху околната среда, и по-специално за справяне с излъчванията на парникови газове, свързани с въздухоплаването.

България показва кандидатурата си за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения

Министерският съвет одобри Решение за одобрение позицията и състава на българската делегация за присъединяване в Конференцията на пълномощните представители (КПП-22) на Международния съюз по далекосъобщения (МСД), която ще се организира в интервала 26 септември -14 октомври 2022 година в Букурещ, Румъния.

Въпросите от дневния ред на Конференцията на пълномощните представители обгръщат четири съществени области - избор на управлението на МСД, административни и финансови въпроси, приемане на стратегическия проект на МСД за идващия 4-годишен интервал, и приемането на резолюции, препоръчани от държавите-членки на МСД.

На идната Конференция ще се проведат избори за управлението на МСД, в това число за членове на Съвета на МСД, за идващия четиригодишен мандат 2023 - 2026 година България показва кандидатурата си за избиране за член на Съвета на МСД. Избирането на България за член на Съвета на МСД ще даде опция за действително и в интерес на националния интерес и бизнеса присъединяване в процеса на взимане на решенията за развиването на бранша на осведомителните технологии и известията в международен мащаб.

Одобрени са спомагателни разноски в размер на 55 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски в размер на 55 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски сдружения, за финансови разноски, както следва:

1. 25 000 000 лева за строителство на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрични и онкологични специалности в аграрен парцел, благосъстоятелност на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Георги “ ЕАД, за потребностите на Южна България и

2. 30 000 000 лева за обзавеждане и дооборудване с здравна техника и инсталация и стартиране в деяние на разширението на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Проф. доктор Александър Чирков “ ЕАД (предишно название „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Света Екатерина “ ЕАД).

Инициативата за построяването на нов диагностично-лечебен корпус на УМБАЛ „ Свети Георги “ - Пловдив е забележителна стъпка към модернизирането на сградния фонд на лечебното заведение. Едновременно с това инвестицията ще бъде с несъмнено позитивно значение както за пациентите от гр. Пловдив и покрайнините, по този начин и за системата на опазването на здравето в целия Южен Централен Район на страната.

Със завършването на новото уголемение на болничното заведение /Хирургичен блок Б/ и след нейното обзавеждане и съоръжение с здравна техника и инсталация ще се реализира ново качество в лечебната активност на „ УМБАЛ проф. доктор Александър Чирков “. По този метод ще има построена и оборудвана по европейски модел високотехнологична болница, която ще бъде 24 ч., 7 дни в седмицата отворена за нуждаещите се жители.

Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ е избрана за народен обект

С решение на Министерския съвет на Република България идната за създаване автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ е избрана за обект с национално значение и за народен обект. Това ще даде опция да се употребяват облекчения в процедурата за отчуждаване на парцели - частна благосъстоятелност. Така ще се форсира освен одобряването на капиталовите планове, само че и издаването на позволения за градеж и влизането им в действие.

Изграждането на автомагистралата ще обезпечи по-добра съгласуваност, ще облекчи транспортния поток и по този начин ще докара до понижаване на пътнотранспортните катастрофи по в този момент съществуващия първокачествен път сред Русе и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “. Ще способства и за развиването на Северна и Североизточна България.

Правителството утвърди позицията на България за съвещание на Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което ще се организира на 20 септември 2022 година в Брюксел.

На СОВ Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз ще показа на министрите по европейските въпроси целите, залегнали в шестмесечната му стратегия. Министрите ще започват подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 20 и 21 октомври 2022 година, като обменят отзиви по плана на анотиран дневен ред.

Европейска комисия ще показа главните цели, залегнали в писмото й за желание по отношение на законодателната стратегия за 2023 година, както и Доклада за стратегическо прогнозиране за 2022 година Сред политиките от европейския дневен ред, на които България отдава предпочитано значение, са енергийна политика и климат, миграция, икономическо развиване, опазване на здравето, обществени въпроси, цифровизация, обучение и политиката за разширение.

Министрите ще обменят отзиви по общата част на третия Годишен отчет на Европейска комисия по отношение на върховенството на правото в страните членки на Европейски Съюз. България поредно поддържа разговора за господство на правото в границите на СОВ въз основата на отчетите на Европейска комисия, оценяващи върховенството на правото по справедлив и недискриминационен метод във всички страни членки.

Министрите ще продължат полемиката си по отношение на последващите дейности след финалния отчет с резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа.

Одобрена е позицията на Република България за идното неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в интервала 14-16 септември 2022 година в гр. Прага, Чешка република.

В рамките на съвещанието се чака министрите да проведат полемика по тематиката „ Осигуряване на продоволствена сигурност - ролята на земеделието и храните на Европейски Съюз в световното стабилно произвеждане на храни ”, въз основа на авансово публикуван от Чешко председателство документ с въпроси.

Република България смята, че запазването на снабдяването с храни е от фундаментално значение за публичната сигурност, публичното здраве и политическата непоклатимост на страната. Необходимо е да се вкарат ограничения за минимизиране на рисковете от дефицит на хранителни артикули и обезпечаване на продоволствената сигурност.

Повишаването на устойчивостта посредством понижаване на зависимостта на европейското селско стопанство от енерг
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР