Служебното правителство представя електронната платформа за наблюдение на цените на

...
Служебното правителство представя електронната платформа за наблюдение на цените на
Коментари Харесай

Представиха сайта за наблюдение на цените на храните ВИДЕО

Служебното държавно управление показва електронната платформа за наблюдаване на цените на съществени хранителни артикули.

Властите започнаха тази стъпка в опит да овладеят високата инфлация.

Предвидено е адресът на уеб страницата да е foodprice.bg. Към интернет страницата ще има и бърза връзка през този на Министерство на стопанската система и промишлеността.

 Направени са над 1000 инспекции в комерсиалните обекти. Предвиждат се и законодателни промени - Закон за надценките на питателните артикули. Ще се прегледат и европейските закони във връзка с храните, като ще се заимстват положителните практики, изясни икономическият министър Никола Стоянов.

Платформата ще дава обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на съществени първични материали, през стойност на импорт и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално равнище, по този начин и по области. Има опция и за съпоставяне на цените у нас с тези в седем европейски страни (в мониторинга са включени столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб). Сайтът е благосъстоятелност на Министерството на стопанската система и промишлеността и е създаден от „ Информационно обслужване ” АД.

Към момента в уеб страницата са включени към 30 съществени хранителни продукта, само че за част от тях към момента се събира информация за разнообразни техни разфасовки или характерности (например – масленост при киселото мляко, бял и стандартизиран самун и др.). Системата дава опция и за следене на изкупните цени на съществени първични материали като мляко, слънчоглед и други Така потребителят може да получи цялостна информация за образуването на цената на дадена стока.

Държавният уебсайт е една от ограниченията против високите цени у нас. В него комерсиалните вериги ще разгласяват продуктите с най-ниски цени, като се изключи тези в промоция. Преди дни вицепремиерът Христо Алексиев разгласи, че се предвиждат санкции, в случай че към уеб страницата даден търговски обект е подал една цена, а във веригата се окаже друга.

Данните от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) са от записаните стокови борси в 22 области у нас. Цените на ДКСБТ са на едро, среднопретеглени на база продадено количество. 

Цените на дребно са обединени от Системата за агропазарна информация (САПИ). Те се следят ежеседмично по области. Обхванати са както огромните търговски вериги, по този начин и дребни обекти. 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР