Служебното правителство предлага отново Закон за несъстоятелност на физическите лица,

...
Служебното правителство предлага отново Закон за несъстоятелност на физическите лица,
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за личен фалит, ето какви

Служебното държавно управление предлага още веднъж Закон за неплатежоспособност на физическите лица, по прочут като Закон за персоналния банкрут, който е качен за публично разискване. Законопроектът бе модифициран, откакто в първичния си вид беше неодобрен от юристи, асоциация на банките и потребителски организации.

С предлагания законопроект се уреждат изискванията и редът за погасяване на отговорности на добросъвестни длъжници, които не са търговци или бизнесмени, след разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. За разлика от производството по неплатежоспособност на търговеца, което може да се образува и по молба на кредитора, производството по този закон стартира единствено по молба на добросъвестния дебитор. Длъжникът не е задължен да желае формиране на произвеждане по неплатежоспособност, това е негово право.

В производството по неплатежоспособност имат право да вземат участие всички кредитори на длъжника, които имат неудовлетворени вземания. Освен че се образува по искане на длъжника, производството се движи и от желанието на длъжника и кредиторите да реализират единодушие по заплащанията. Преди да се пристъпи към осребряване на имуществото на длъжника, в производството по неплатежоспособност следва да бъдат прегледани всички благоприятни условия за непринудено осъществяване на отговорностите, в това число посредством предложение и одобряване на проект за погасяване, както и посредством реализиране на извънсъдебно съглашение сред длъжника и кредиторите.

Изискването за почтеност се отнася както до упражняването на правата в производството по неплатежоспособност, по този начин и до държанието на длъжника преди подаването на молба за формиране на произвеждане. Той е задължен да изнася пред съда и синдика единствено истината за своето имущество, да оказва подпомагане и да не препятства упражняването на пълномощията на съда и на синдика, да не основава заплаха за ползите на кредиторите. Законът дава и определение за безкористен дебитор – това е този, който поема отговорности съгласно своето имуществено положение и приходи и който със своите дейности не поврежда съзнателно или заради немарливост ползите на кредиторите си.

Кога един дебитор не се сита за безкористен:

- в случай че е наказан за корист на доверие, за закононарушение против кредиторите или за закононарушение против финансовата, данъчната или осигурителната системи;

- в случай че е дееспособен, само че през последната година преди подаване на молбата за разкриване на производството по неплатежоспособност не е упражнявал трудова или друга активност, която да е източник на приходи, без значение от метода на нейното възлагане и осъществяване, без основателни причини;

- през последните 5 години е направил нарушаване на обвързване за обявление на приходи или имущество;

- разпоредил се е със свое имущество безплатно със свое имущество на забележителна стойност през последните 5 години;

- през последните 5 години е поел обвързване по контракт за заем, контракт за покупка на артикули и услуги или различен възмезден контракт, който не е предопределен за облекчаване на негови или на членовете на фамилията, които устоя, съществени витални потребности и което обвързване е очевидно несъобразено с имуществото и приходите му;

- показал е погрешни или непълни данни, документи или доказателства за своето имущество пред съда или синдика по отношение на произвеждане по несъстоятелност;

- не е оказал подпомагане или е препятствал упражняването на пълномощията на съда и на синдика по отношение на инспекцията на имуществото му;

- не е извършил отговорности, планувани в този закон, в утвърден погасителен проект или в извънсъдебно съглашение с кредиторите, с което е основал заплаха за ползите на кредиторите.

Длъжник, който подаде молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, като знае, че няма съображение за това, дължи обезщетение на кредиторите за претърпените по отношение на производството имуществени  и неимуществени вреди. Ако това се откри, длъжникът няма право наново да подава молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Като несъстоятелен законът дефинира длъжника, който не е в положение да извърши едно или повече изискуеми парични отговорности на обща стойност над 10 минимални работни заплати, за интервал от повече от 6 месеца.

Неплатежоспособността се допуска, когато длъжникът е спрял заплащанията. Спиране на заплащанията е налице и когато длъжникът е платил напълно или отчасти вземанията на избрани кредитори. Законопроектът планува, че за отчасти угаждане се смята цялостното угаждане на дължимите обезпечени вземания и на най-малко 10 на 100 от общия размер на останалите вземания. Ако няма дължими вземания по член 17, алинея 1, т. 1, за отчасти угаждане се смята удовлетворяването на най-малко 30 на 100 от общия размер всички вземания. Масата на несъстоятелността обгръща всички имуществените права на длъжника, както и една втора част от движимостите и правата върху движимости – съпружеска имуществена общественост.

Законът планува избрани гаранции за обезпечаване на виталните потребности на длъжника в производството. Несеквестируемото имущество на длъжника не се включва в масата на несъстоятелността и против него не може да бъде насочвано осъществяване. Освен това, съдът дефинира прехрана, която служи за облекчаване на виталните потребности на длъжника и на членовете на неговото семейство, на които той дължи прехрана. Издръжката се дефинира съгласно фамилното и имущественото положение на длъжника, не може да бъде по-малка от една минимална работна заплата и може да бъде променена при смяна на събитията.

Друга смяна касае заплатата на синдика, която в първия вид на законопроекта провокира съществени рецензии. От кредиторите не следва да се чака да заплащат разходи, направени по молбата на длъжника и негова изгода. Поради това, в производството се планува възнаграждение на елементарни такси за откриването му. За да бъдат минимални разноските, съдът не назначава краткотраен синдик, а самичък приготвя първото съвещание на кредиторите.

Синдикът има право на еднократно заплащане за съответно осъществени от него дейности по отношение на производството - сформиране лист на признатите вземания, осъществяване на списък на имуществото и определяне на масата на несъстоятелността, правене и предложение на проект за погасяване на отговорностите на длъжника и правене на сметка за систематизиране, в размер на една минимална работна заплата, а при положение на осребряване на масата на несъстоятелността – на заплащане в размер на 5 на 100 от цената на осребреното имущество. Когато работата на синдика в производството продължава повече от 12 месеца, той има право на в допълнение годишно заплащане в размер на една минимална работна заплата, което се изплаща в 3-дневен период от одобрение на годишен доклад за активността му. Предложения принцип на образуване на възнаграждението и неговият размер имат за цел да подтикват синдика да реализира действителни резултати в интерес на длъжника, във допустимо най-кратко време.

 

Уредена е опция за погасяване на отговорностите на добросъвестния дебитор след приключване на 3-годишен период от одобрение на проекта за погасяване или разказа на имуществото му, в случай че той е заплатил разноските и е удовлетворил най-малко отчасти вземанията на кредиторите, съобщи " Pariteni.bg ".

Допълва се, че когато добросъвестният дебитор няма приходи и имущество, съдът стопира откритото произвеждане по неплатежоспособност по отношение на него. То може да бъде обновено в 1-годишен период по искане на длъжника, в случай че той потвърди, че има секвестируемо имущество, задоволително да покрие началните разходи в производството и за отчасти угаждане на настояванията на кредиторите. Ако в границите на 1 година длъжникът не изиска обновяване, съдът приключва производството по неплатежоспособност.

 

Тогава неговите отговорности се погасяват след приключване на 5-годишен период от решението на съда за преустановяване на производството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР