Служебното правителство одобри на днешното си заседание промени Закона за

...
Служебното правителство одобри на днешното си заседание промени Закона за
Коментари Харесай

Имотният регистър става напълно дигитален

Служебното държавно управление утвърди на днешното си съвещание промени Закона за кадастъра и имотния указател. Той планува обезпечаване на цялостна цифровизация на имотния указател, воден от Агенцията по вписванията, посредством основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.
 Нова мегаагенция събира Търговския и Имотния указател, кадастъра, БУЛСТАТ и ГРАО
Нова мегаагенция събира Търговския и Имотния указател, кадастъра, БУЛСТАТ и ГРАО

Тя ще бъде управлявана от вицепремиера Калина Константинова

В претекстовете към занопроекта е посочено, че още през 2000 година е била планувана законодателна промяна в системата на вписванията посредством прекосяване от лична към действителна система на регистриране - не по персони, а по парцел. Реформата е предвиждала имотният указател да се води освен на хартия, само че и редом в електронен тип. Над 20 години по-късно това не е осъществено на процедура и сега вписванията не престават да се реализират по персоналната система единствено на хартия, се споделя също в претекстовете.
 Стартира обединен портал на Имотния указател
Стартира обединен портал на Имотния указател

Всички услуги и информации на двата регистъра към този момент са налични

С проектозакона нормативно се урежда имотният указател като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. Регламентира се еднаквост сред наличието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, надлежно - наличието на партидното дело на хартия и в електронна форма. Законодателно се дефинира пълномощието на службите по вписванията да вкарват информация в електронните партиди на недвижими парцели и електронните партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР