Служебното правителство обсъжда три дати за затваряне на въглищните централи

...
Служебното правителство обсъжда три дати за затваряне на въглищните централи
Коментари Харесай

Обсъждат се три дати за затваряне на въглищните централи

Служебното държавно управление разисква три дати за затваряне на въглищните централи - през 2035 година, 2038 година или 2040 година, заяви в изявление за БНР министърът на енергетиката Андрей Живков.

Записването на последна дата за окончателното преустановяване на работата на централите на въглища е, с цел да бъде утвърден проектът за възобновяване и резистентност, по който България чака да получи 12.6 милиарда лева за битка с последствията от Covid рецесията.

В петък вечерта пред " Панорама " вицепремиерът Атанас Пеканов уточни, че най-вероятната дата за закриване ще бъде 2035 година, като ще бъде планувана и известна опция за удължение на периода с няколко години. Пеканов препотвърди желанието си да прати публично проекта в Брюксел до 15 октомври тази година.

2035 година е и формалното предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която счита, че тази дата е изпълнима, в случай че се създаде проект за включване на заместващи мощности.

" Проблемът с бъдещето на въглищните райони е обществен, при вероятно затваряне на централите и мините би трябвало да дадем положителен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези браншове... Досега по този въпрос не е работено и никаква тактика не е разработвана. Това е нещо, което служебното държавно управление стартира да създава. Стартът е с оповестяването на три вероятни дати за затваряне на въглищното произвеждане, които би трябвало да минат през утвърждението на Народното събрание. Това са 2035, 2038, 2040 година ", сподели в неделя Андрей Живков пред националното радио.

Министърът разяснява и настоящата тематика с цените в енергетиката, като съобщи, че облекчение на цената на газа най-вероятно ще има чак през второто тримесечие на 2022 година

" Хранилището в Чирен е цялостно към 70%. Прогнозите на анализаторите са, че цените ще останат високи, едвам през втората четвърт на 2022 година ще настъпи утешение на цените на газа. Зависи и каква ще е зимата... В България нямаме недостиг на електрическа сила и подобен не се обрисува ", сподели Живков.

" Нещата и в енергетиката се движат от главния принцип на свободния пазар - цените се дефинират от търсенето и предлагането. В Европа търсенето на газ е голямо в резултат на възобновяване на стопанските системи след Covid-19, темповете бяха непредвидени и това допуска нараснало търсене на енергийни носители. Азиатските пазари също се възвръщат и работят на цялостни обороти. В Европа се получи недостиг на природен газ. Големите снабдители пренасочиха доставките към азиатските пазари, които са големи потребители. В Европа хранилищата останаха по-малко цялостни. Предвид идващата зима, за която се чака, че ще е студена, цените също се покачват. Борсите отразяват настройката на клиентите и поради терзанията, че природният газ няма да стигне, цените се подвигат непрестанно ", изясни министърът.

По думите му най-потърпевши от внезапния скок на цените на тока са дребните и междинните предприятия. " Битовите консуматори у нас са на контролиран пазар и това ги пази от удара на високите цени ", сподели Живков, като напомни, че до Нова година няма да има промени в цената на тока за битовите консуматори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР