Служебното правителство не планира да внесе проектобюджет за 2023 г.,

...
Служебното правителство не планира да внесе проектобюджет за 2023 г.,
Коментари Харесай

Служебният кабинет няма да внася бюджет за 2023 г. в парламента

Служебното държавно управление не възнамерява да внесе проектобюджет за 2023 година, а единствено промени в закона, които да удължат действието на настоящия. Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова в пленарната зала.

На изключително съвещание депутатите изслушаха Велкова за осъществяването на бюджета и тригодишната бюджетна прогноза по искане на Българска социалистическа партия. В пленарната зала тя показа повишени планове за недостиг и държавен дълг, което провокира напрежение сред обособените парламентарни групи.

Служебният финансов министър изясни,че от трите създадени разновидността за бюджет, единствено при един от тях страната ще може да преизчисли пенсии, да увеличи заплатите, да заплати обезщетения на бизнеса, семействата и добавките за родителите, само че няма да го внесе поради фискалния риск.

" Вариантът с 16 милиарда дълг е при базов сюжет от 6,6% недостиг, който е при съблюдаване действието на политиките, които са признати досега и които са настоящи за периода, за който не престават да работят през идващите години. Вариантът, който ще бъде импортиран от държавното управление, ще бъде тъй наречените удължителен закон ", разяснява Росица Велкова - длъжностен министър на финансите.

От " Продължаваме Промяната " се възмутиха, че вместо нова план-сметка, отразяваща приходите и разноските за преодоляване на новите рецесии, се предлага удължение на бюджета от тяхното ръководство и през идната година

" Цял ден се занимаваме с една приказка, тъй като стана ясно от госпожа Велкова, че бюджет няма да бъде импортиран с тези параметри. Когато става въпрос за бюджет, не можем да си играем на това по какъв начин да се скрием и да избягаме от отговорност. Това да кажеш " аз съм длъжностен кабинет и да си измиеш ръцете и да кажеш " няма да внеса бюджет " е безусловно безконтролно държание ", съобщи Асен Василев.



От ГЕРБ упрекнаха предходните ръководещи, че поради техните политики на разноски е заложено неизбежно вдишване на рекордни нови задължения.

" Неприятно усещане ми направи държанието на някогашния постоянен министър на финансите, който се опита да трансферира на вас всичко това, което дискутираме през днешния ден. Г-н Василев, като видях какъв макроикономист сте и си играете нагоре милиарди доходи, надолу милиарди разноски - недейте, ще ви съветвам да не се обаждате доста, тъй като създавате смях ", сподели Кирил Ананиев.

От левицата, " Демократична България " и Движение за права и свободи приканиха да бъдат оставени на назад във времето партийните пристрастия в името на хората.

" Въпросът е в такава обстановка, в такава среда, сътрудници, България да пораства, да запазим работните места, да запазим развиването при рационален бюджетен недостиг. По-малко страсти, повече разсъдък ви призоваваме ние от " Демократична България ", сподели Мартин Димитров.

Корнелия Нинова съобщи, че депутатите би трябвало непременно да одобряват бюджет за 2023 година.

" За нас в идващите тежки месеци е извънредно значимо да има поддръжка за хората посредством разбиране за енергийна беднотия и помощ за тях, таван на цените на тока, парно, газ и вода. Две цени за заплащане увеличение на минималната работна заплата ", добави тя.

Според Възраждане най-лошия сюжет сега е България да продължи по пътя към еврозоната.

" Към сегашния миг обстановката в страната явно не е добра и от тази позиция, това което всички ние би трябвало да вършим сега, е да търсим най-хубавите разновидности за излекуване на обществените и на частните финанси. Нещо, което виждаме, че е по-скоро мъчно да се случи, въпреки и не невероятно ", уточни Костадин Костадинов.

От Движение за права и свободи обясниха, че поради рецесиите европейските страни от дълго време не съблюдават строги фискални правила, въпросът е България по кой път ще поеме.

" Моят апел към всички нас е да бъдем благоразумни и да мислим този комплициран фискален, финансов и стопански пъзел по какъв начин ще го решим, тъй като даже това Народно събрание да е с стеснен период на деяние, ще пристигна друго, и друго държавно управление ", разяснява Йордан Цонев.

А от " Български напредък " обявиха, че бюджетният ребус може да се реши единствено от постоянен кабинет и ясно болшинство.

" Служебното държавно управление, надлежно служебният министър на финансите е погрешно и не е добре да предлага нов бюджет. Нека да бъдем виновни и да създадем този спор и почтено и искрено пред българските жители да създадем опит за структура да създадем опит за коалиция, да съставим държавно управление, което да внесе бюджет и този бюджет да бъде прегледан тук ", счита Стефан Янев.

Служебният финансов министър предизвести, че към 19 октомври държавният дълг е достигнал 35,3 милиарда лв. при законов таван от 38,5 милиарда лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР