Служебното правителство не купува самолети Грипен, а събира оферти, като

...
Служебното правителство не купува самолети Грипен, а събира оферти, като
Коментари Харесай

Димитър Стоянов за Грипен: Не купуваме самолети, събираме оферти

Служебното държавно управление не купува самолети " Грипен ", а събира предложения, като задачата е тези предложения да се показват в Народното събрание и да се вземе осведомено решение. Това реши да посочи в петък на брифинг служебният министър на защитата Димитър Стоянов. 

Вчера от МО оповестиха, че са отправили искания до Швеция, Франция, Държавата Израел и Съединени американски щати за показване на оферта за наемане или закупуване на самолети за да се обезпечи опция военновъздушните ни сили да извършват дилемите си по защита на въздушното пространство. Подобно удостоверение пристигна и от президента Румен Радев, който е на европейска среща на върха в Прага.

Вчера " 24 часа ", заяви, че служебното държавно управление желае да подписа договорка за 10 шведски изтребителя " Грипен ". Това ставало ясно от писмо на Димитър Стоянов до шведския му сътрудник Петер Хултквист, с което медията разполага. Писмото е изпратено на 30 септември. В него Стоянов желае оферта за закупуването на 10 изтребителя " Грипен ", които да бъдат създадени и доставени в границите на 2 години от сключването на контракта. Министърът иска въпреки всичко и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Днес Стоянов уточни, че е отправено искане за предложения за самолети, втора ръка. Работни срещи са извършени до момента единствено с Швеция и Франция, от останалите две страни няма отговор. Той добави, че до края на месеца се чака офертата за самолети от Франция.

По мотив на информацията в медиите, че Швеция публично е съобщила за това, че е изпратила оферта на България за самолети " Грипен ", Димитър Стоянов отговори, че офертата най-вероятно е изпратена, само че не е пристигнала още при нас.

България е поискала предложения за придобиване на самолети, втора ръка; два плюс осем самолета - два учебно-бойни и осем бойни, за 10 години. Той добави, че няма конкретика за цената, която се чака да бъде препоръчана.

След като получим офертите, те би трябвало да бъдат оценени и показани в Народното събрание с план за капиталов разход, да бъде утвърден планът, чак по-късно се водят диалози за контракт, и той още веднъж би трябвало да мине през Народното събрание, добави министърът на защитата.

Още през август заявих, че изтребителната авиация в България е в извънредно тежко състояние, поставяме старания да придобием шест плюс два мотора от Полша, диалозите вървят и сме в напреднал стадий, само че към момента няма решение, означи Димитър Стоянов. Според него тези мотори ще оказват помощ изтребителната авиация да се употребява до края на 2023 година

Вече платените самолетите F-16 от Съединени американски щати ще са в оперативна подготвеност не по-рано от 2027-2028 г.  Доставянето им беше забавено като оправданието бяха трудностите, свързани с пандемията през 20-21 година

Информацията, че от служебния кабинет мислят за придобиването - пазаруване или взимане чартърен, на самолети " Грипен " провокира към този момент негативни реакции от политически сили. И от Политическа партия, и от Българска социалистическа партия обявиха, че няма да поддържат сходна стъпка.

Преди вземането на решението за пазаруването на първите Ф-16 сред кабинета на ГЕРБ тогава и президента Румен Радев, който прясно беше встъпил в първия си мандат,  имаше много ожестечено опълчване коя оферта да избере България като някогашният началник на Военновъздушни сили настояваше в интерес на " Грипен ". По време на първия му длъжностен кабинет отпред с министър председател Огнян Герджиков на едно от последните съвещания на Министерски съвет дори се одобри точка от дневния ред, съгласно която се утвърждава офертата на " Грипен " за шведските изтребители като най-изгодна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР