Служебното правителство направи ключови промени във Фонда на фондовете. Това

...
Служебното правителство направи ключови промени във Фонда на фондовете. Това
Коментари Харесай

Още рокади от служебния кабинет: Трима експерти влизат във Ф...

Служебното държавно управление направи основни промени във Фонда на фондовете. Това е институцията с принципал министърът на нововъведенията, която разпределя целево обществени средства от европейски стратегии и национално финансиране посредством профилирани схеми. 

От през днешния ден в Надзорния съвет  са назначени трима членове - Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков. Надзорният съвет се назначава в осъществяване на Решение на Министерския съвет от 5 октомври 2022 година за смяна в устава на „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД и прекосяване от едностепенна форма на ръководство – директорски съвет – в двустепенна – директорски и контролен препоръки. 

Според министерство на нововъведенията „ назначението е поредна стъпка в процеса на въвеждането на чисти и транспарантни политики  във Фонда на фондовете и по отношение на положителните практики в промишлеността “.

В досегашната конструкция има централизация на власт и пълномощия в ръцете на Управителния съвет, а посредством новата това ще се отстрани. Така се реализира по-добър надзор върху вземането на решенията, повече бистрота и цялостна гласност на работата на Фонда, аргументира решението си министър Пулев. Това е значимо, тъй като Фондът ръководи забележителен запас на българския поданик и на европейските ни сътрудници. 

Напомняме, че в рекордно къс период – от 16 август до 3 октомври – Европейска комисия утвърди и новата стратегия „ Конкурентноспособност и нововъведения в предприятията “ (2021 – 2027) в размер на 3 милиарда лева, част от които са за финансови принадлежности. Към момента главният запас на Фонда е 1,2 милиарда лева, а за новия програмен интервал – до 2027 година, ресурсът на сдружението е с източник  - стратегиите, ръководени от МИР. 

Тримата членове се назначават до конкурс, според Закона за обществените предприятия.

Любопитно е, че през лятото на предходната година по концепция на някогашния финансов министър Асен Василев в служебното държавно управление на Стефан Янев Фондът на фондовете мина на едностепенно ръководство, единствено със Съвет на шефовете. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР