Служебното правителство на българския президент Румен Радев тайно възстановява вноса

...
Служебното правителство на българския президент Румен Радев тайно възстановява вноса
Коментари Харесай

Руски газ през задния вход на България?

Служебното държавно управление на българския президент Румен Радев скрито възвръща вноса на съветски газ през задния ход – през доставки на полутечен природен газ. Разкриването на този факт е от жизненоважно значение - и може даже да предотврати образуването на про-газпромовско и про-путинско държавно управление в София след последните парламентарни избори.

Удивително е до какви трикове прибягват нашите политици. Европа и нейните трансатлантически съдружници се напрягат оптимално, с цел да оказват помощ на храбрата Украйна в титаничната й битка против съветската експанзия, която по един или различен метод провокира конвулсии в целия свят.
А какво прави служебното държавно управление на България?
Отговорът: неотдавна реши да удължи до края на 2024 година разрешението за директни публични поръчки на рафинирани петролни артикули от съветската компания " Лукойл ", заобикаляйки наложителните тръжни процедури. Точно по този начин, на рафинирани петролни артикули - бензин, дизелово гориво и други сходни - създадени и импортирани от " Лукойл ", които да се употребяват от автомобилните паркове в държавния бранш.

Правителството прави това, като се възползва от дерогацията, която България получи през юни от Европейския съвет (ЕС) - т.е. освобождение от задължението да съблюдава избрани наказания, наложени от Европейски Съюз на режима на съветския президент Владимир Путин. На всички останали страни - членки на Европейски Съюз, които имат пристанища и достъп до море, към този момент е неразрешено да внасят съветски недопечен нефт. А възбраната за импорт на рафинирани петролни артикули от Русия ще влезе в действие на 5 февруари 2023 година Но тя няма да се ползва за България.

Въпросната дерогация не е признак на необикновена отстъпчивост към България или на заплеснатост от страна на Брюксел. Основната петролна рафинерия на България е съветската " Лукойл Нефтохим ", която се намира в черноморското пристанище Бургас, и има две аргументи за специфичното отнасяне. Първото пояснение, обещано още през юни от премиера Петков, беше, че рафинерията на " Лукойл Нефтохим " в Бургас е проектирана за преправка на съветски петрол от сорта Urals (което не е вярно) и че изключението от глобите ще се употребява за пригаждане на оборудването за потребление на недопечен петрол от други източници. Втората, при сегашните условия много по-убедителна причина е, че рафинерията изнася по-голямата част от създаваните от нея рафинирани артикули за Украйна – т.е., задоволява потребностите на украинската войска! Това наподобява има известна „ поетична правдивост “, и дава отговор на задачите на Европейска комисия.

Въпреки това наподобява много необичайно, че нашето служебно държавно управление реши да трансформира тази дерогация в решение да спести на " Лукойл " наложителните тръжни процедури за публични поръчки и да внася рафинирани артикули от Русия. Странно… или съмнително.
Странна логичност при търговията и вноса на горива
В края на краищата, България има достъп до международния океан и разполага както с морски пристанища, по този начин и с нефтени рафинерии, тъй че би трябвало да приемем, че е физически допустимо да получим неруски горива от чужбина или да ги произведем тук въз основата на неруски петрол. Всъщност освен е допустимо, само че и фактически се прави: погледнете статистиката и ще установите, че съветският вид Urals нормално съставлява не повече от 60-70% от количествата недопечен нефт, внасян в България.

И въпреки всичко държавното управление оправдава решението си, като приказва нещо, което наподобява на границата на нелепостта. " Националният интерес " претендирал вноса навръх съветско гориво!?

Явно и горивото за държавните институции (например за Българската войска, Министерството на вътрешните работи, всички министерства, тайните служби, в действителност за целия държавен апарат) би трябвало безусловно да е съветско. Всички те, наподобява, би трябвало да разчитат напълно на съветски рафинирани артикули и импорт на горива. Без тях автопаркът на " специфичен режим ", който транспортира президента, министър-председателя, министрите и други високопоставени чиновници - плюс съпътстващите ги охранители – някак си щял да престане да действа.

На фона на непрекъснатите уверения от най-високо равнище, че няма смяна в геополитическата ориентировка на България, сходни стъпки могат да бъдат избрани като измама, само че и освен това - удар в гърба на солидарността на страните от Европейски Съюз и НАТО с Украйна.

Нека напомня, че по време на реформаторското, прозападно държавно управление на Кирил Петков, което беше свалено през юни, петролната рафинерия " Лукойл Нефтохим " на българското черноморско крайбрежие изнасяше посредством медиатори гориво за украинската войска. При служебното държавно управление, което го смени - назначено от русофилския президент Румен Радев, който удостои с поста министър на енергетиката Росен Христов - ние изнасяме рафинирани артикули и за други посоки и внасяме такива от Русия.

Няма никаква бистрота и всичко е забулено в загадка и клюки. Но едно нещо е несъмнено: " Лукойл " е в положение да осъществя ненадейно големи облаги в размер на стотици милиони долари месечно от вноса и износа на горива, създадени въз основата на съветски недопечен нефт. И опцията му да натрупа облаги по един или различен метод в никакъв случай не е била нарушавана по време на рецесията в Украйна. Българското държавно управление публично пази съветската компания " Лукойл " от европейските наказания, като употребява своята клубна карта на член на Европейски Съюз.

Но в случай че си мислите, че това е всичко в двойните игри на нашите държавни енергийни босове, грубо се лъжете. Ето една дребна история за вноса на съветски газ, която няма да прочетете на никое място другаде - евентуално тъй като никой различен, с изключение на Алтернативи & Анализи (A&A), не счита, че би трябвало да я прочетете.
Любопитният случай с „ именития “ танкер " Псков “
На 9 септември т.г. оповестиха новината, че откакто " Газпром " е спрял доставките по газопровода " Северен поток-1 " за Германия, той е почнал да товари полутечен природен газ (LNG) на танкера " Псков ", който е с потенциал за транспорт на течност от 170 000 куб. м. Терминалът, на който е, се назовава Портовая и се намира покрай мястото, където Северен поток-1 влиза в морето, покрай Санкт Петербург.

Според тези медии посоченият маршрут на този танкер е включвал като последна дестинация гръцкия терминал за регазификация на полутечен природен газ в Ревитуса. След отплаването си " Псков " е спрял в египетското пристанище Порт Саид, на входа на Суецкия канал, и по този начин наподобява, че може би от " Газпром " са желали да го насочат към. Според и обаче, танкерът въпреки всичко е бил разтоварен в Гърция. И тези източници означават, че " купувачите са гръцки или румънски компании, които може би ще го препродават в България "!

„ Отбиването “ до Порт Саид евентуално е било маневра, целяща да заличи съветския генезис на въпросния природен газ, като го направи да наподобява по този начин, като че ли е товарен в Персийския залив. Едва ли е инцидентно, че в индустриалните среди се говореше за омански генезис на товара, доставен в Ревитуса, като комфортно се пропускаше фактът, че " Псков " не е прекосявал през Суецкия канал.

По думите на Виталий Маркелов, заместник-председател на Изпълнителния съвет на " Газпром ", продажбата на полутечен природен газ от терминала " Северен поток “ има смисъл, " поради конюнктурата на пазара на природен газ, тъй като има търсене на нашия газ ".
A&A по пътя на следата
В A&A имаме вяра, че всичко би трябвало да се ревизира, а не просто да се спекулира. И инспекциите се оказаха много поучителни. Разглеждайки на преносна система (ОПС), " Булгартрансгаз ", за газа, постъпващ в България през трансграничната връзка Сидирокастро-Кулата след 1 октомври, забелязахме, че размерите са останали непрекъснати. Ето една фотография на екрана:

Това ми се стори необичайно, като се има поради, че преносът на азерски газ преди малко беше изместен на изток, а точно по междусистемната връзка Гърция-България (IGB), чиято гала по откриването се състоя (доста бляскаво) в София на 1 октомври. Това подсказва, че азерските газови потоци през Сидирокастро-Кулата са били сменени с нов, неазерски газ, като най-вероятният източник е терминалът за полутечен природен газ в Ревитуса, тъй като единствено през преносната мрежа на гръцкия оператор Десфа може да постъпва газ в към българската граница, а оттова да продължава към Украйна, Румъния и България. От България пък постъпва съветски газ към Гърция.

Разследването се оказа забавно. Малко повече търсене сподели, че най-големите размери, пренасяни през Сидирокастро-Кулата, са съвпаднали с разтоварването на 3 и 4 октомври на полутечен природен газ от танкера " Псков " на терминала в Ревитуса. Количеството полутечен природен газ, заявено в регистъра на терминала, е 147 000 кубични метра (във втечнена форма), което се равнява на регазифицирани 920 000 MWh. А на 3 и 4 октомври в България са влезнали 102 000 MWh дневно, или близо 10 милиона кубически метра регазифициран LNG. Цифрите за импортирания газ от Гърция, които се виждат на скрийншота нагоре, остават високи и след разтоварването на танкера с полутечен природен газ " Псков ".

Още един подробност се вписва в общата картина. Според последния ревизиран годишен проект за импорт на ВПГ на Ревитуса работи гръцката компания Mytilineos.

Гръцката компания е била медиатор в първите покупко-продажби с доставки на полутечен природен газ за България, които бяха осъществени с посредничеството на Kolmar, компания, близка до някогашния министър-председател Бойко Борисов. Държавната национална компания за търговия с газ " Булгаргаз " по-рано подписа идентични покупко-продажби за регазифициран (не от " Газпром " ) полутечен природен газ, като употребява гръцката компания като медиатор. Mytilineos има дълготраен контракт с " Газпром ", който разрешава покупко-продажби за транспорт в backhaul режим на газ, а също по този начин има резервирани годишни слотове за разтоварване на терминала в Ревитуса и контракти за импорт на полутечен природен газ, тъй че тя е " нормалният обвинен ", когато е нужен медиатор.

цитират дъщерното сдружение на " Газпром " Wintershall и OMV Румъния като медиатори при възможната препродажба на „ псковския “ полутечен природен газ на Булгаргаз.

Това също е разумно. Трудно е да се повярва, че целият или даже по-голямата част от съветския газ, разтоварен в Ревитуса, е попаднал в " Булгаргаз ". Всъщност втечненият природен газ, който минава през този терминал, съвсем в никакъв случай не попада единствено при един краен покупател, защото Гърция не разполага с задоволително потенциал за дълготрайно предпазване, с цел да разтовари танкер по това време на годината, когато равнищата на търсене на газ са ниски преди началото на отоплителния сезон. Част от регазифицирания съветски полутечен природен газ постоянно остава в Гърция или Румъния. Въпреки това през обсъждания интервал се следи незабравим спад в доставките на газ за Румъния през интерконектора Гюргево-Русе и единствено умерени спомагателни размери посредством реверсивни потоци по газопровода Кардам-Негру Вода 1.
 Господа, дължите отговори!
Като се има поради тайната към съветския полутечен природен газ, изникват следните въпроси, на които би трябвало да се отговори:

" Посредник " сякаш беше мръсна дума както за служебното държавно управление на господин Радев, по този начин и за енергийните представители на ГЕРБ, партията на господин Борисов. И въпреки всичко в този момент - още веднъж съгласно съветски източници - регазифицираният импорт на съветски полутечен природен газ употребява същите гръцки и румънски медиатори. Веригата на доставка включва първичния продавач ( " Газпром " ), по-късно гръцки и/или румънски медиатори и едвам тогава българския вносител.

Почти незабавно откакто пое властта при започване на август, служебното държавно управление порица „ алчните “ притежатели на разтоварните
слотове в Ревитуса, поради които (според формалната версия) " Булгаргаз " анулира шестте товара полутечен природен газ от американската компания Cheniere, контрактувани в последните дни на държавното управление на Петков. Сега обаче се оказва, че разказът на служебния министър на енергетиката Росен Христов просто не е бил правилен и съветският газ се употребява с червен килим - а слотовете не са проблем.

Всичко това е доста необичайно.

Всеки би трябвало да се конкурира. Това е задачата на трите търга, оповестени от " Булгаргаз ".

Но наподобява, че " всички " не включват " Газпром ". Вместо директна конкуренция, се е стигнало до нещо, което може да се назова - казано по путински - " специфична комерсиална интервенция ", осъществена от " Газпром " и (най-вероятно) " Булгаргаз ". И, по подигравка на ориста, осъществена на фона на блестящ и добре отразен от медиите „ фестивал на евроатлантическата изразителност “ за диверсификация по време на церемонията по откриването на IGB, с присъединяване не на различен, а на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

В този подтекст незабавните или спешни доставки на съветски газ за България бяха тъкмо това, което трябваше да повдигне духа на тези партии и политици, които бяха заложили на " Газпром " и на господин Путин, изключително след разочароващите вести от фронта в Украйна. Тези дейности на президента Радев и неговото държавно управление са били съгласувани с ГЕРБ, които станаха спечелили на изборите, извършени по-рано този месец. И тази вкусна пиар „ манджа “ бе щедро гарнирана с дезинформация, предоставена от проруски политици и медии по отношение на " нефункциониращия " и " противозаконен " интерконектор с Гърция.

Всички тези политици - от господин Радев и господин Борисов, до политически назначеното висше управление на " Булгаргаз " - ни дължат отговори. В множеството случаи това са отговори, които знаем от отчайващо дълго време. Като да вземем за пример обстоятелството, че тези, които са на върха на българската политика, са склонни да избират съветския газ и гръцки медиатори, тъй като те идват с някои доста осезаеми материални изгоди за тях.

Но българската общност в действителност заслужава по-подробни отговори. И по-добра визия за това, което ни чака. Защото мнозина считат, че тази доставка на съветски газ е генерална подготовка за по-дългосрочна договорка за полутечен природен газ с " Газпром ", откакто актуалният контракт за доставка на тръбен газ изтече в края на 2022 година Ако това е по този начин, би трябвало да знаем, с цел да можем да предвидим бъдещите изненади.

Или пък да планираме да създадем нещо по въпроса. Което може и да не е невероятно. Ако господин Радев, господин Борисов и техните приятелчета от " обединението " Газпром " бъдат хванати на мястото на престъплението, ще им бъде мъчно да се възползват от обновените доставки на съветски газ, с цел да сформират пропутинско държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР