Служебното правителство изпълни успешно своята основна задача – организира честни

...
Служебното правителство изпълни успешно своята основна задача – организира честни
Коментари Харесай

Отчетът Главчев: Кабинетът изпълни успешно основната си задача - организира честни и прозрачни избори

Служебното държавно управление извърши сполучливо своята съществена задача – провежда почтени и транспарантни избори за Народно заседание и за Европейски парламент. Всички действия бяха осъществени транспарантно и в период, регистрира кабинетът на Димитър Главчев в равносметката на свършното от началото на мандата до момента.

От държавната пресслужба означават получената висока оценка за подготовката на изборния развой, дадена от задграничните наблюдаващи от задачите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Постигната беше отлична съгласуваност с ЦИК и всички виновни институции. Министерството на електронното ръководство обезпечи открит и транспарантен развой при удостоверяването на машините за гласоподаване, като за първи път имаше опцията в него да се включат представители на партии и неправителствени организации. Над 11 100 изборни секции излъчваха онлайн броенето на бюлетините в изборната нощ, като спомагателен инструмент, с който се обезпечена прозрачността и честността на изборите.

Министерството на вътрешните работи постави съществени старания за оптималното ограничение на практики, свързани с „ пазаруване на гласове “. Изборният ден мина умерено, без съществени произшествия и нарушавания на публичния ред. 16 000 чиновници на Министерство на вътрешните работи бяха ангажирани с защитата на изборните секции и отработване на получените сигнали за нарушавания в действително време.

На собствен ред Министерството на външните работи сътвори нужната организация изборният ден зад граница да протече безпроблемно. Бяха формирани 769 изборни секции отвън страната в 60 страни.

В доклада си Министерски съвет отбелязва по области свършеното до момента:

ОБЛАСТ: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Служебният кабинет съумя да форсира процесите по създаване на Националната детска болница. Стартира разчистването на терена, където ще бъде издигнат болничният комплекс, като редуцира периодите на този стадий от плана до края на септември на актуалната година. Министерството на здравеопазването реализира контакт и с Европейската капиталова банка в търсене на благоприятни условия за редуциране на периода, в който банката би трябвало да показа разбор за структурата, отделенията и потенциалът на Националната детска болница. В резултат – анализът на банката ще бъде подготвен до края на юли тази година. Целта е да се обезпечат всички условия действителното строителството на болничното заведение да започва още при започване на 2025 година Паралелно с това Министерството на районното развиване и благоустройството работи по доизграждането на околовръстния път на София, от където е планувана нужната транспортна връзка за болничния комплекс.

Успешно бяха осъществени първите HEMS задачи за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха. В допълнение държавното управление отпусна близо 1 млн. лева за дооборудване на медицинския хеликоптер, тъй че той да бъде приспособен за планинско избавяне, без да е належащо кацане. Машината ще бъде снабдена също по този начин с кувиьоз за новородени и с инсталация, осигуряваща кислородотерапия от хеликоптера до колата за спешна помощ.

Имунизационният календар на България беше обновен за по-ранно имунизиране на новородени, като се вкара наложителната съществена имунизация, включваща коклюш, както и наложителната съществена имунизация против пневмококи, да се организират от навършване на 6-седмична възраст. Заедно с това бе основана опция за безвъзмездна имунизация по избор на бременни дами в 27-36 гестационна седмица. За задачата бяха обезпечени спомагателни ваксини и бяха разкрити имунизационни кабинети във всички 28 области на страната.

ОБЛАСТ: ОБРАЗОВАНИЕ

Кабинетът обезпечи близо 80 млн. лева за висшите образователни заведения, като с по-голямата част от средствата са за повишение на заплатите на преподавателите с 290 лв.. С 12% се усилва и заплащането на административния личен състав и научно-изследователския състав в университетите, а заплатите на тези експерти не са повишавани с години. Значително бяха нараснали и докторантските стипендии.

Министерството на образованието и науката обезпечи организацията и безпроблемното протичане на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване, като за пръв път се даде опция на учениците да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване, в случай че не са удовлетворени от резултата на положената матура на постоянната дата.

Активно се работи от началото на идната образователна година здравно-профилактичните карти за дете или възпитаник да бъдат цифровизирани. Служебният кабинет одобри също промени в Наредбата за приобщаващо обучение, съгласно които страната ще обезпечава механически средства и програмен продукт за подкрепяне на образованието на деца с физически увреждания и със характерни нарушавания на способността за учене като дислексия, дисграфия и дискалкулия.

Същевременно страната поддържа гения на българските възпитаници с близо 5 млн. лева посредством Националната стратегия „ Ученически олимпиади и надпревари “ на Министерството на образованието и науката. През месец юни бяха отпуснати и близо 330 000 лева за стипендии на даровити деца. Продължава модернизацията на материалната база на учебните заведения и детските градини, в това число и с построяването на STEM кабинети по Плана за възобновяване и резистентност. Подписан беше и договорът за създаване на нов Национален STEM център на територията на София Тех Парк на стойност 28 млн. лв..

ОБЛАСТ: СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Служебното държавно управление направи всичко допустимо нарастването на пенсиите да е с 11%, което е по-благоприятният за българските пенсионери вид. От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, се усилиха с 11%, което ще увеличи приходите на близо 2 милиона пенсионери. Благодарение на това осъвременяване междинният размер на пенсиите за застрахователен стаж и възраст през 2024 година се чака да доближи 971 лева, което е с над 110 лева повече спрямо предходната година. След актуализацията близо 200 000 пенсионери минават над линията на беднотия.

Приет беше Национален проект за деяние по заетостта, който ще даде опция за работа на близо 10 000 безработни, а над 9000 безработни ще бъдат включени в образования. Осигурени са спомагателни 48 млн. лева на общините за даване до края на 2024 година на здравни и обществени услуги в домовете на близо 46 000 души с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. Беше даден старт на нова стратегия за грижа в домашна среда за възрастни хора с увреждания в Северозападна България посредством центрове за домашни грижи. Това е поддръжка на близо 450 заболели и възрастни хора, които живеят тук-там, където липсват съответни грижи. Министерството на труда и обществената политика ще финансира посредством Фонд „ Социална протекция “ 105 плана за възстановяване на материалната база за даване на обществени услуги на обща стойност 4,878 млн. лева, с тяхното осъществяване се оказва поддръжка на над 20 000 души в затруднена обстановка. Наред с това, 3300 лица с увреждания могат да аплайват доникъде на юли по план за даване на високотехнологични помощни средства.

ОБЛАСТ: ЗЕМЕДЕЛИЕ

За интервал от 2 месеца бяха разплатени повече от 915 млн. лева към производителите от бранш „ Земеделие “. От тези средства близо 300 млн. лева предстачвлява така наречен „ украинска помощ “, чието погашение в цялостен размер и в оптимално къси периоди беше измежду първите задължения на служебното държавното управление към бранша. В рамките на един месец бяха направени всички документи, касаещи 17-тото изменение на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, и изпратени към службите на Европейска комисия. Одобрението му ще разреши да бъдат ориентирани средства в размер на над 220 млн. лева към земеделските стопани, както и планове за общинска инфраструктура. С цел ефикасна битка с градушките и запазване на земеделската продукция на стопаните в страната, Министерството на земеделието и храните започва процедура за създаване на 24 нови ракетни площадки - в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково.

ОБЛАСТ: ЕНЕРГЕТИКА

За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ „ Козлодуй “ проработи с различно гориво. В атомната електроцентрала бяха заредени първите 43 касети с различен вид гориво, създадено от американската „ Уестингхаус “. По този метод страната ни си подсигурява енергийна сигурност, надеждни доставки, безвредна употреба, а също действителна диверсификация и отделяне от съвсем цялостната взаимозависимост от Русия. Същевременно, с плануваното създаване на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ страната ще продължи целеустремено да следва своите цели, свързани с развиването на нуклеарната енергетика, чието произвеждане е беземисионно, вписващо се напълно в критериите на Европейски Съюз за Зелената договорка и налично за потребителите.

Друга стъпка, която затвърждава мястото на България на енергийната карта на Европа, са подписаните през месец юни два съществени контракта за създаване на Вертикалния газов кулоар – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. С това започват действителните действия за повишение на потенциалите сред Гърция и България и България и Румъния, след чието довеждане докрай българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя спомагателни количества полутечен природен газ от надеждни източници, в това число Съединени американски щати, Азербайджан, Египет и други. След плануваното преустановяване на преноса на съветски природен газ през Украйна от началото на 2025 година, Вертикалният газов кулоар, чиито основател е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия район.

Кабинетът отпусна и 250 млн. лева за „ Мини Марица-изток “ - за застраховане на всички нужни действия и мероприятия за възобновяване на нарушените територии и привеждане на находище „ Източно маришки въглищен басейн “ в стабилно положение. Това разреши тази базова мощ да продължи своята работа, без обществено напрежение и съгласно екологичните условия.

Правителството одобри също Програма за компенсиране на разноските на крайни клиенти за електрическа сила за първите шест месеца на актуалната 2024 година. Програмата беше обезпечена с 30 милиона лв., с които бяха подкрепени детските ясли и градини, учебните заведения, читалищата, храмовете и манастирите и спортните школи да си покриват разликата сред борсовата и контролираната цена за електрическа енергия. В допълнение Министерството на енергетиката инициира редица ограничения, даващи опция да бъде лимитирано повишаването на цената на електрическата енергия за битовите консуматори.

ОБЛАСТ: ФИНАСОВИ ПОЛИТИКИ

Служебното държавно управление продължи да работи по техническата подготовка на страната ни за участие в еврозоната, както и за възстановяване на бизнес средата и институционалната рамка за реализиране на стабилно доближаване с еврозоната. Подготовката на нормативната уредба за въвеждане на еврото като национална публична парична единица на България е във финалната си фаза, като през месец юни законопроектът за въвеждане на еврото в Република България беше утвърден от Министерския съвет и импортиран в Народното събрание. През април беше подписано Споразумение за партньорство сред Европейската комисия и Република България за образуване на осведомителни и информационни акции по отношение на въвеждането на еврото в страната.

Служебното държавно управление обезпечи ефикасна съгласуваност при ръководство на средствата от фондовете на Кохезионната политика. От назначението му до сегашния миг са открити процедури за даване на финансова помощ на обща стойност 1,143 милиарда лева, с което е възложен достъп до финансиране на българските общини, жителите и бизнеса. Запазена е устойчивата наклонност по регулярното подаване на заявки за заплащане към Европейската комисия и приемането на приходи по стратегиите от споделеното ръководство и за двата програмни интервала 2014 – 2020 година и 2021 – 2027 година През интервала са получени 22 отчета за близо 850 млн. лева като част от тях към този момент са сертифицирани и изпратени към Европейска комисия за възобновяване на декларираните разноски, а останалите следва да бъдат изпратени при започване на юли.

ОБЛАСТ: ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД

Разшириха се опциите на петте съществени районни криминалистични лаборатории в Столична дирекция на вътрешните работи, ОДМВР Бургас, Варна, Плевен и Пловдив във връзка с проучването на синтетични опиати. Целта е да се децентрализира правенето на този тип експертизи, което да докара до равномерното им преразпределяне към обновените районни лаборатории и съкращаване на периодите за осъществяването им.

Възстановени са районните ръководства в Шабла, Албена, Роман, Вършец, Полски Тръмбеш, Стражица, Белене, Каменово и Джебел. Те бяха закрити преди две години и със заповед на министър Калин Стоянов още веднъж работят за сигурността на жителите. Целият щат на полицейските ръководство е напълнен и с възобновяване им ще се възвърне спокойствието, сигурността и справедливостта на жителите. Целта е обезпечаване на дейно наличие и в дребните обитаеми места

С възобновяване на ГПУ – Болярово и ГПУ – Калотина се дава опция за доста по-бърза реакция на граничните полицейски сили

Акциите с Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ГДБОП и Агенция “Митници ”

Продължават взаимните старания на Министерството на вътрешните работи – ГДБОП, ГДГП, Агенция „ Митници “ и Националната организация за приходите за секване на контрабандните канали. В рамките на сполучливи взаимни интервенции против контрабандата на граничните пунктове в страната ни, са арестувани близо 8 000 000 контрабандни цигари, 1 500 000 подправен бандерол за тютюн, хероин, недекларирана валута, артикули за яхтено съоръжение и други

ОБЛАСТ: ОТБРАНА И СИГУРНОСТ

На взаимен брифинг в Министерския съвет с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, министър председателят Главчев удостовери безапелационната поддръжка на България за Украйна.

В началото на юни Министерството на защитата даде на Украйна военно-техническа помощ в размер на 2 075 233 евро. Продължи подготовката на нов забележителен пакет с военна помощ, ориентиран към действителните потребности на украинските въоръжени сили.

За гарантиране сигурността на морския трафик в Черно море, служебното държавно управление одобри решение за изпращане на сили и средства от Военноморските сили за присъединяване в Противоминната военноморска група в Черно море, в която участваме дружно с Румъния и Турция.

Премиерът Димитър Главчев се включи и в самодейността на Швейцария и Украйна за привикване на първата Среща на върха за мир в Украйна. На интернационална Конференция в Берлин на най-високо равнище министър-председателят съобщи и готовността на България да има съответен принос за възобновяване на Украйна. Освен ускоряването на развой за покупко-продажба на наличното съоръжение за АЕЦ „ Белене “, което ще разреши на украинската страна да построи нова мощ, сдружения от групата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД ще дарят на украинската страна съоръжение на стойност над 1 млн. лева, което да подкрепи възобновяване на индустриалните мощности. Ще бъде основан и кулоар за експорт към Украйна на електрическа енергия, създадена в България, с цел да се подсигурява непрекъсваемостта на електрическата енергия за украинските жители през зимата. Наред с това български компании са подготвени да се включат в планове за възобновяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура. Бизнесът ни има потенциала да взе участие също в действия по създаване на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и публични здания.

ОБЛАСТ: РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА И БЛАГОУСТРОЙСТВО

В региона на районната политика и благоустройството още в първите дни на мандата Министерство на регионалното развитие възвърне работата на конкурсните комисии по процедурите за избор на реализатори на настоящ ремонт и поддържане. На Агенция „ Пътна инфраструктура “ и регионалните пътни ръководства беше предоставено да извършат обзор и разбор на положението на републиканските пътища в страната и да подхващат незабавни ограничения за обезопасяване на сериозните точки. Целта беше да се приготвят главните пътни артерии за огромния трафик през летния сезон.

През месец юли ще стартира главният ремонт на „ Дунав мост 1 “ при Русе на стойност 45 млн. лева, който ще се прави без прекъсване на придвижването. Предприети са стъпки за осъществяване на плана за тунел под връх Шипка. Срокът за планиране е осем месеца. Строителството ще продължи към три години и половина. Заложено е построяването на пет тунела с обща дължина 4 км, 6 моста, 1 подлез и други За да се улесни пътуването по Автомагистрала „ Струма “ при Симитли, до края на юли ще бъде построена 600 м права до разклона за Банскo, от мястото където в този момент тя свършва и преминва в двулентов път. През май стартира главният ремонт на 34 км от третокласния път през Дюлинския проход в област Варна, следва да започва работата и по 32 км в област Бургас. След 45 години употреба, на 5 юни т.г. беше издадено позволение за градеж и започва главен ремонт на 15,7 км от третокласния път Мъдрец - Гълъбово. Започва модернизацията на трасето сред Ружинци и обходния път на Монтана. Активно се работи и по обновяването на тунелите по Автомагистрала „ Хемус “, които ще са подготвени през юли, с цел да се пътува без усложнение по време на дейния летен туристически сезон.

Служебното държавно управление стартира да превежда задатъци към общините по Инвестиционната стратегия за общински планове. Вече са платени над 54 млн. лева Продължи подписването на съглашения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет. Те са общо 1098 на стойност над 2,6 милиарда лв..

Започна набирането на планове по процедура на стойност 200 млн. лева за повишение на енергийната успеваемост на многофамилни жилищни здания във въглищните райони на България, което е една от ограниченията за поддръжка на техния обективен преход.

Осигури се финансиране за реорганизация на близо 5 км довеждащ тръбопровод, с цел да се реши дългогодишната рецесия с качеството на водата за пловдивското с. Брестовица.

ОБЛАСТ: ЕКОЛОГИЯ

С решение от 11 юни т.г. Министерство на околната среда и водите даде зелена светлина за построяването на едното платно на Автомагистрала " Струма " отвън Кресненското дефиле, което обезпечава еднопосочно придвижването от Кулата към София. Процедурата се отнася до промени на към този момент утвърденото капиталово предложение в следствие от по-подробната фаза на планиране, при която са взети поради изискванията и ограниченията от Решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година Процедурата е извършена според условията на нормативната уредба по околна среда и е завършила с решение, с което е преценено, че не е нужна нова оценка на въздействието върху околната среда. Изменението на капиталовото предложение няма възможност да окаже доста негативно влияние върху околната среда, както и върху предпазените зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “. Това ще даде опция да стартира работата по последния сектор на аутобана сред Крупник и Кресна.

ОБЛАСТ: ТРАНСПОРТ

Бяха доставени първите 38 от общо 76 осъвременени вагона, които БДЖ закупи от „ Дойче Бан “. Първият трен потегли на 22 юни по направлението до Бургас и ще пътува всеки ден през летния сезон. Подписан е контракт за доставка на 7 двуетажни влака с полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o. ”, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възобновяване и резистентност. Финализирани са договарянията за доставка на 35 електрически мотрисни влака по Плана за възобновяване и резистентност и е определен реализатор.

ОБЛАСТ: КУЛТУРА

Министерството на културата сътвори нова методика за финансиране на държавните културни институти, която ще улесни тяхната работа. Същевременно с 30 млн. лева беше гарантиран спомагателен съставен елемент за прехрана на държавните културните институти в региона на театралните изкуства. Други 7,4 млн. лева бяха утвърдени от служебния кабинет – за български културни институти в чужбина и интернационална активност, за планове на музеи и галерии, за образните изкуства и други Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармони направиха нови цифрови записи на химните на Република България и Европейския съюз, които могат да бъдат изтеглени от държавната страница в интернет свободно.

ОБЛАСТ: ТУРИЗЪМ

Служебният кабинет реши казуса с неналичието на правна наредба по отношение на концесионерите и наемателите на морски плажове, които са организирали активността си преди приемането на новата Наредба за водноспасителна активност и обезопасяването на морски плажове. Преодоля се и съществуващата празнина във връзка с реда за практикуване на надзор на морските плажове. Създадени са условия за естествената и спокойна работа на туристическите обекти през сегашния летен сезон.

По самодейност на Министерството на туризма, в границите на шест дни беше придвижен планът за ЗИД на Закона за чужденците, тъй че в края на своя мандат 49-то Народно заседание гласоподава в един ден на първо и второ четене промени в Закона за чужденците в Република България, с които разреши на служащите от трети страни да удължават престоя си в страната за да подсигуряват обслужване на целия туристически сезон.

През юли стартира внедряването на платформата за произвеждане и издаване на разрешителни за работа на чужденци, която ще облекчи българския бизнес при наемането на фрагменти от трети страни. Така процесът ще бъде напълно цифровизиран и ще понижи административната тежест.

Преодоляно беше неколкомесечното закъснение в администрирането на програмата за филантропично подкрепяне на разселените лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция. Министерският съвет обезпечи изплащането на средства на стойност 9 275 665,80 лева по Програмата за интервала от ноември 2023 до февруари 2024 година Подготвени са и документите за месеците март и април 2024 година

ОБЛАСТ: ИКОНОМИКА И ИНОВАЦИИ

В мандата на служебното държавно управление, след среща на премиера Главчев с генералния секретар на Организацията за икономичско съдействие и развиване Матиас Корман, България за първи път получи съответен период за присъединението си към Организацията за икономическо сътрудничество и раз – до края на 2025 година. Това е един добър небосвод и е доста значимо институциите да продължат да поддържат висок ритъм на работа, тъй че след по-малко от две години страната ни да бъде част от организацията, в която членуват едни от най-развитите стопански системи в света. Служебният кабинет продължи да работим и по различен външнополитически цели – участие на България в Шенген и по суша.

Министерство на стопанската система и промишлеността бе съорганизатор на XVI Международно ревю за отбранителни артикули и услуги „ ХЕМУС 2024 ”. Събитието бе предопределено за български и задгранични компании и организации с нестопанска цел, които реализират научноизследователска, индустриална и комерсиална активност в региона на отбранителната техника, както и в направленията антитероризъм и сигурност. В тазгодишното издание на експозицията „ Хемус “ присъединяване взеха над 150 изложители от 25 страни.

Министерството на нововъведенията и растежа класира 11 индустриални зони и парка в страната, които ще получат поддръжка в размер на 207 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност. С приоритет са плановете в Северна България за понижаване на районните несъответствия. По Закона за поощряване на вложенията бяха подпомогни вложения в София, Пловдив и Балчик на обща стойност от над 53 млн. лева Отворена беше и процедура за кандидатстване по стратегия „ Конкурентоспособност “ за фамилните компании, предприятията от креативните промишлености и занаятите. Микро- и дребни предприятия аплайват за 117,5 млн. лева, с които да подобрят индустриалния си потенциал и пазарното си наличие, като могат да получат от 15 хиляди лева до 150 хиляди лева

Национална компания индустриални зони към Министерството на стопанската система и промишлеността притегли 4 нови вложителя с планове на обща стойност от близо 40 млн. лева, които ще разкрият над 65 работни места. Към сегашния миг НКИЗ е в развой на договаряния с няколко вложителя, по-големите от тях са компании от Германия, Абу Даби, Турция, както и от България. Инвестициите на единствено две от тези компании са с обща стойност над 155 млн. лева и ще разкрият над 500 нови работни места.

ОБЛАСТ: ПРАВОСЪДИЕ

Подготвени бяха редица законопроекти по НПВУ, в това число Законопроектът за неплатежоспособност на физическите лица. Т.нар. „ Закон за безконечния дебитор “ предлага правна уредба на производството по неплатежоспособност на физическите лица, което включва погасителен проект, разпродажба на имуществото, както и произвеждане по неплатежоспособност при липса на приходи и имущество на физическите лица.

В мандата на служебното държавно управление бе възобновена работата на Съвета за криминологични проучвания като експертен съвещателен орган за наказателната политика на страната, управляван от министъра на правораздаването. Сред главните функционалности на Съвета е да провежда осъществяването на криминологични проучвания, въз основата на данните и изводите от които да се предизвикват промени в нормативната уредба – кодекси, закони и други

Министерството на правораздаването показа обществено първия затвор без решетки у нас, построен край дупнишкото село Самораново по норвежки пример. Проектът с финансиране от Кралство Норвегия в размер на 42 милиона лв. включва създаване на нов пилотен затвор за 400 лишени от независимост и образователен център за 100 чиновници на ГДИН. Това е и първият нов затвор у нас за последните над 60 година Официално бяха открити и два нови ареста – в Петрич и в с. Самораново. Целта е да се основат модерни условия за настаняване на наказаните в унисон с условията на европейските правила и стандарти.

ОБЛАСТ: СПОРТ

Служебното държавно управление подсигури подготовката и присъединяване на българската делегация на Олимпийските игри в Париж, като със съдействието на Министерството на младежта и спорта бяха обезпечени близо 40 000 $, дължими от Българската федерация по повдигане на тежести на интернационалната централа, които бяха спънка за присъединяване на българските щангисти на най-големия състезателен конгрес. Българските състезатели завоюваха 16 квоти за Игрите през 2024 година и се чакат още 6.

Същевременно на 100% е обезпечено финансирането на спортните клубове. По Програмата за развиване на спортните клубове са утвърдени 915 плана на спортни клубове в 56 типа спорт на обща стойност 14 334 740 лв.. По този метод бе изпълнен поетият ангажимент от страна на Министерството на младежта и спорта при встъпването си в служба за превъзмогване на забавянето и бързото подсигуряване на българските клубове. Осигурени бяха средствата за финансовото застраховане и последващото осъществяване на пилотните стратегии „ Спортът – метод на живот “ и „ Спортен час “, които бяха застрашени от неуспех заради липса на средства в бюджета на ММС.

В умозаключение Министерски съвет напомня, че в границите на мандата си служебният кабинет обезпечи и близо 11 милиона лв. за ремонт на църкви, джамии и минастири, в това число 3 милиона лв., с които да стартират ремонтните действия на пътя от пристанището до манастира „ Св. Вмч. Георги Зограф ” в Света гора, Атон.

Отпуснати бяха и 780 000 лв. за главен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. С други спомагателни 10,5 млн. лева държавното управление даде опция да пробължи възобновяване на вреди от бедствието в Карловско.

Служебният кабинет стартира дейна работа и по модернизацията на граничните пунктове. Първият фокус е границата ни с Турция, която има вероятността да се трансформира в най-натоварената в света единствено след няколко години. Стартирани бяха диалози по тематиката с турската страна във връзка с Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле и Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново – Дерекьой. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР