Служебното правителство има идеята държавата да поеме ĸoнтpoла въpxy плoдoвeтe

...
Служебното правителство има идеята държавата да поеме ĸoнтpoла въpxy плoдoвeтe
Коментари Харесай

Иван Христанов: Обжалваме решението на съда за лабораторията на Капитан Андреево

Служебното държавно управление има концепцията страната да поеме ĸoнтpoла въpxy плoдoвeтe и зeлeнчyцитe, внoc oт тpeти cтpaни, пpeминaвaщи пpeз граничния пункт " Kaпитaн Aндpeeвo ".

Това съобщи в изявление за БНР някогашният заместник-министър на земеделието Иван Христанов.

" Има решителност държавната граница да бъде ръководена от държавни органи ", уточни той.

Припомняме ви, че Върховният административен съд възвърне активността на компанията " Евролаб 2011 " като оператор по товарене и разтоварване на пункта, откакто е открил незаконосъобразни дейности на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). В съда бяха формирани три каузи по тъжби против издадени от изпълнителния шеф на БАБХ през май заповеди и писма.

" Лабораторната активност в никакъв случай не е била законно там. Има Наредба за Граничен контролно-пропусквателен пункт и тя споделя кои са позволените действия, а всички, които не са позволени, са неразрешени. Самото решение на съда е извънредно необичайно. То споделя, че въз основата на една заповед на министъра от 2012 година, която към този момент няма силата, защото от този момент е заменен и регламентът и способният орган, би трябвало да се извършва активността от една лаборатория, която няма нищо общо с лабораторията в заповедта. Решението на съда във връзка с лабораторията ние го апелираме. Решението касае лаборатория, която е на друга компания – " Интерпред еврологистик ". Твърди се, че няма последователност сред двете лаборатории, тъй че не виждаме по какъв начин автоматизираното ще се трансферира от едната лаборатория на другата. Съдът би трябвало да обърне внимание, че способният орган е БАБХ и БАБХ взема решение коя лаборатория ще бъде за част от контролите и коя няма да бъда ", посочи той.

Лабораторията на Евролаб не работи на границата сега, безапелационен е Христанов. " За товаро-разтоварната активност, към нощес – не ".

В предаването " Преди всички " по " Хоризонт " Иван Христанов посочи, че опашки на границата няма.

" Един съответен депутат от Има Такъв Народ продължава да тиражира подправени вести, че там има опашки. Опашки имаше за напълно дребен интервал - към 5-6 дни. Оттогава насам, до нощес, опашки не е имало ", безапелационен бе той.

За политиката

Христанов още веднъж ще е лидер на листата в Плевен на Политическа партия.

" Очакваме извънредно мръсна акция, с удари отвред. От някогашните ни съдружни сътрудници, от Има Такъв Народ те към този момент започнаха. Новото държавно управление за момента работи за нас в прочут смисъл непредсказуемо. За ГЕРБ и Движение за права и свободи е кристално… ".

В енергетиката подводни камъни не са залагани по нито един метод. Създадени са предпоставки да няма рецесия и надлежно, както доставките, по този начин и цените да бъдат овладени. В рамките на пълномощията на новото държавно управление е да реши дали ще се възползва от тези механизми, дали желае седемте танкери или не; дали ще пристъпи към договаряне на нови слотове за доставки. По отношение на " Газпром " нашата позиция остава непроменена – " Газпром " “ е ненадежен снабдител и включването в енергийния и газовия микс би трябвало да бъде извънредно деликатно, сподели Христавов.

За вероятната коалиция

По мотив лансираната от някогашния финансов министър Симеон Дянков теза, че новото държавното управление би трябвало да бъде център-дясно с присъединяване на ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България, Христанов сподели:

" Това нещо е говорене, което има за цел да ни вкара в рамка, от която да излезем неприятните ".

Относно предлагането от Христо Иванов за взаимно явяване на Политическа партия и Демократична България на изборите, Христанов изрече персоналното си мнение:

" С Демократична България имаме повече общо, в сравнение с разлики. Разбира се представителността, която преследваме, е другата. Те се ориентират към по-дясното пространство, а ние сме по-центристка партия. Аз персонално се надявам да успеем да проведем тези диалози още в границите на началото на идната седмица и да излезем с предложение, което българските жители, подкрепящи и двете политически сили, да припознаят като положително. Доброто предложение е " 1+1=3 ". В никакъв случай ние не би трябвало да поддържаме диалог между тях, който да понижи доверието и да докара до отлив.

За инсинераторите

Със сигнала си до ГДБОП за корист с обществени средства, плащани за изгаряне на животни, Христанов съобщи, че е имал една съществена цел – случаите с инсинераторите да не бъдат заровени още веднъж след 2019 година, когато Генка Шекерова направи следствието си. През 2019 година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция в Агенцията по храните. АДФИ също стартира инспекция.

" Данни за връзка, някаква с инспекция на Царов не съм забелязал да има. АДФИ са създали са много обемен материал вследствие на инспекцията, който установи доста голям брой нарушавания и резолюцията върху този отчет, в малко по-достъпен език, е " направете нещо " – резолюирано от министъра към ръководителя на организацията. Резултатът е, че всичко е било небрежно заметено, направени са една-две козметични процедури и промени ив общи линии резултатът е нищо. Всъщност ние стъпихме върху него. Използвахме откритията в него, с цел да дефинираме обсега на заданието, само че другото, което направихме, е че работихме върху базата данни " Ветис " - ветеринарната осведомителна система, в която са регистрирани всички животни от началото на тяхното битие до тяхното заличаване. Това никой до момента даже не беше опитвал да го прави. Това разреши да работим на база количествени способи, а не да гледаме обособени обекти и обособени животни ".

Христанов към този момент описа в медии за изключително атрактивни случаи на злоупотреби – животни, които са изгаряни по няколко пъти, крави по 700 кг., групова гибел на цели стада и други Той обаче не посочва поименно злоупотребилите, тъй като...

" Моето терзание е най-много да не бъде засипан с каузи от този и оня, които да блокират цялото ми време, в което мога да бъда работлив. Не е че желая да затулям някой - всички лица, техните длъжности, оперативни отговорности, намеси са детайлно разказани в сигнала към ГДБОП. Има прекалено много сведения, които демонстрират, че това е проведена група, основала съзнателно скица, чиято цел е да има злоупотреби с държавния запас ".

Почти всички от хората, основали схемата с инсинераторите, не престават да работят в БАБХ, безапелационен е някогашният зам.-министър. Причината е, че " механизмът за тяхното уволняване или пренасяне е извънредно муден " и " на всички места, където ние стартираме работа, ненадейно хората се разболяват ".

Договорите с тези две компании с инсинераторите са направени по този начин, че да може непрекъснато по тях да се удължава срокът и да се усилва ресурсът. Договорите са изтекли през 2020-та, само че още са в действие, тъй като финансовият запас по тях продължава. Тъй като активността не може да бъде прекъсната без да е назначен нов реализатор, от министерството са оповестили нова социална поръчка. Христанов обаче чака процедурни хватки по отлагането ѝ:

" Всички способи, правосъдни, да бъде арестувана схемата, ще бъдат направени ", заключи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР