Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик

...
Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик
Коментари Харесай

Кацаров: Коронавирусът може да удари пик през лятото

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров позволи, че нов пик на инфектираните с ковид в България може да има още през лятото. Той остро разкритикува предходните ръководещи за неналичието на информация и разбори за разпространяването на болестта у нас, което не разрешава да се създадат обосновани прогнози. 

Министърът съобщи пред Нова, че специалистите чакат взрив на болестта наесен, само че дали ще е по този начин, не може да се реши, тъй като във ведомството няма аналитични отчети какъв брой души са се срещнали с вируса. Д-р Кацаров е упълномощил на Центъра за публично здраве да направи отчет. В понеделник ще има презентация от частна компания за разпространяването на болестта през последната година.

Частната компания, ще даде първична визия за това, само че доктор Кацаров е провел диалози с частни софтуерни компании, с които да се организира огромно изследване. 

Пак в понеделник ще има нови правила за анализирането на пробите, с цел да не се забавя с месеци информацията за инфектирани българи с нови разновидности на ковид, както се случи с индийския вид. 10% от пробите ще се секвенират,  смисълът да се изолира незабавно инфектираният, съобщи доктор Кацаров.

Той сподели, че съществена задача е " да подготвим здравната система за нов пик ".

Министърът осведоми, че за стягане на ограниченията се готвят транспарантни правила. Те ще съдържат ясни формулировки при какви индикатори ще се постановат ограничавания.

Запитан кой ще е първото място, което ще затвори, министърът отвърна: " Ще се  затварят се най-рисковите места, които е допустимо да се затворят ".

Кацаров прикани, в случай че българите не желаят нищо да бъде затваряно, да се имунизират.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР