Служебният правосъден министър Иван Демерджиев, който беше част от второто

...
Служебният правосъден министър Иван Демерджиев, който беше част от второто
Коментари Харесай

Имало подготвена концепция за закон Мангитски в България

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев, който беше част от второто служебно държавно управление в България през 2021 година, твърди, че е била готова идея за специфичен закон, по който да се уреждат случаи като този със глобите по американския закон Магнитски.

Припомняме, че по този закон Съединени американски щати постановиха наказания против Делян Пеевски и Васил Божков – за корупция, а в България беше формиран лист на свързани лица, с които държавните и общинските сдружения да спрат всевъзможни връзки заради заплаха да попадат под американските наказания. Това би значело практическо блокиране на достъпа до банкови услуги в целия свят. На първа инстанция във Върховния административен съд (ВАС) обаче българският лист беше разгласен за противозаконен – тъкмо тъй като в България няма специфичен закон, който да урежда ситуацията с непознати наказания като тези на Съединени американски щати.
Пеевски и Божков ще ни осъдят за милиони – а стиска ли им?
В България от дълго време живеем в следната действителност – ние ги хващаме, те ги пускат. И това се случва, тъй като разпоредбите са написани по този начин...
Прочети повече
По думите на Демерджиев пред БНР, концепцията на закона била не поради " Магнитски ", а по какъв начин в бъдеще да бъдат предпазвани държавни предприятия, когато страна като Съединени американски щати наложи наказания.

Според Иван Демерджиев казусът на България е в икономическите ѝ благоприятни условия да поеме удар, какъвто може да пристигна по линия на използването на „ Магнитски “.

" Например една банка - доста бързо могат да бъдат спрени интернационалните ѝ разплащания и на процедура да се трансформира в нормално обмен бюро за 24 часа ", споделя той.

Редица страни са решили, че нямат нужда от сходно законодателство, само че нашата има, счита Демерджиев. Той показва, че в някои страни в Европейски Съюз има сходно законодателство.
Българският лист Магнитски: Ще ни осъдят ли Пеевски и Божков или в съда маските им ще паднат?
Най-вероятно и окончателното решение на Върховния административен съд по отношение на българския лист " Магнитски " ще е, че той е противозаконен. С...
Прочети повече
Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР