Служебният министър-председател на България даде ексклузивно интервю пред най-голямото и

...
Служебният министър-председател на България даде ексклузивно интервю пред най-голямото и
Коментари Харесай

Стефан Янев пред швейцарското издание Blick: За жалост България остава най-корумпираната страна в ЕС

 Служебният министър-председател на България даде извънредно изявление пред най-голямото и авторитетно швейцарско издание Blick.

В диалога си пред Кристиан Дорер министър председателят засегна всички най-важни тематики, касаещи политическите процеси в страната, битката с корупцията, оправянето с пандемията, имунизацията, бъдещето на Европейски Съюз и двустранните връзки сред България и Швейцария.

,,В армията има една по-специална организация, която има своите характерни цели. Има си строго избрани правила, има своята нравственос, своя кодекс на държание, които са обвързани с дадена задача. В политиката е малко по-различно, там би трябвало да бъдеш настойчив от самото начало, с цел да направиш това, което би трябвало да се извърши. Трябва да се опиташ да получиш поддръжка измежду политиците, хората, обществото, с цел да популяризираш обещано решение, до момента в който в армията не е тъкмо така``, съобщи при започване на изявлението.

Политиката е нещо, което би трябвало да бъде направено за хората, за публичния интерес. Говорим за проблеми, за разрешаването на които би трябвало да бъде открит салдото всред решенията, опциите и обстоятелствата, добави той.

На въпрос какви са главните цели на служебното държавно управление министър председателят уточни, че най-отговорната задача е организацията на изборите на 11 юли, както и " плавното " ръководство на страната до образуването на постоянен кабинет.

Не беше подмината и тематиката с миналогодишните митинги, които бяха обхванали цялата страна.

" Протестите демонстрираха, че българското общество упорства да има своята народна власт и хората най-сетне схванаха, че освен имат правото да стачкуват, само че и правото гласът им да бъде чут. И е доста значимо да се каже, че в оня миг българският народ се дистанцира и от държавното управление, и от законодателната власт. Хората осъзнаха, че имат власт, че могат да направляват политиците, а не да ги чакат, с цел да видят какво ще подхващат в своите стратегии. Хората започнаха да осъзнават, че те би трябвало да бъдат водещия фактор. Партиите би трябвало да следват хората, а не противоположното ", разяснява служебният министър-председател.

По думите му е прекомерно евентуално в идващия парламент още веднъж да влязат същите партии, които бяха част и от късия живот на 45-ото Народно заседание.

,,В предишния парламент имаше шест партии – едните бяха така наречен партии на митинга, които се опълчиха на старите партии, т.е. на партиите на статуквото. Поради това разделяне диалогът между тях не беше по никакъв начин работлив и евентуално това бе една от аргументите да не бъде образувано държавно управление в границите на предходния парламент. По данни на социологическите организации идните избори надали ще произведат по-различен резултат и в Народното събрание евентуално още веднъж ще влязат 6-7 партии и тук поражда въпросът доколко парламентарно показаните партии ще съумеят да предотвратят това разделяне, което го имаше в предходното Народно заседание, тъй като това ще бъде от главно значение за образуването на кабинет``, изясни Янев.

Той добави, че чака много " пъстър " парламент и акцентира, че с цел да бъде бъде излъчено държавно управление, партиите ще би трябвало да се коалират и да намерят салдото всред ползите си.

По отношение на корупцията удостовери пред Дорер, че за жал България остава най-корумпираната страна в Европейски Съюз.

В началото на юни американското държавно управление приложи така наречен закон " Магнитски " и наложи наказания на избрани хора и компании в България, което е още едно доказателство, че нещата не седят добре. И в случай че за общностите и хората зад граница това е нещо изненадващо, то за българския народ не е по този начин. Българите добре знаят, че корупцията е огромен проблем от години и една от аргументите за него е, че законодателната власт не е изключително ангажирана с този проблем. Според тях законодателната власт не е ни минимум ефикасна, обясни служебният министър председател.

,,Политиците ни не подхващат задоволително законодателни промени. А пък хората, които са в правосъдната система, не са задоволително дейни, с цел да изправят провинилите се пред правораздаването. По тази причина съгласно болшинството от българи нямаме и вкарани политици в пандиза. Не споделям, че всеки политик е за пандиза, само че явно е, че има такива, защото има много публикации в пресата за злоупотреби и най-после... нищо. Това е огромна въпросителна, тъй като избухва скандал след скандал в общественото пространство, а прокуратурата не подхваща безусловно нищо, а забърканите даже не стигат до правосъдната зала``, показа още по тематиката Янев.

Министър-председателят посочи, че с цел да се промени обстановката би трябвало да бъдат подхванати две неща. На първо място той уточни потребността от това хората да повярват в себе си, че са носители на смяната.

,,Трябва да бъде изпратено ясно обръщение от хората към бъдещите управници, че народът има потребност от политици, които няма да са фокусирани върху личното си богатство, а такива, които да работят за общия интерес, за публичния интерес. Това е най-важното обръщение, което би трябвало да пристигна от народа, и това е моят апел към политиците. Така че когато приказваме за политика, би трябвало да имаме поради такива хора, които да са уверени и да работят за публичния интерес, а не такива, които се стремят да облагодетелстват личния си интереc``, изясни.

Второто нещо са законодателни промени. Трябва да създадем промяна, тъй като в продължение на толкоз години приказваме за промени в законодателството и най-после промените ни са все по този начин неефективни. Ето за какво нещо би трябвало да бъде направено и тази смяна би трябвало да стартира от Народното събрание. Той би трябвало да реши какви промени са нужни в връзките сред обособените управляващи и какви ремонти би трябвало да бъдат нанесени, с цел да може съдии и прокурори да бъдат по-ефективни в работата си, добави той.

По думите му нещата могат да се трансформират единствено посредством демокрацията и в частност – гласуването.

,,Протестите зададоха някаква тенденция, някакъв тренд, само че същинската смяна идва от Народното събрание, от същинските демократични институции – изпълнителна и законодателна власт``, подсети министър-председателят.

На въпрос за участието на страната ни в Европейски Съюз акцентира, че България е влезнала в Общността с " огромна вяра ", само че в един миг българите са останали разочаровани, виждайки, че Европа не е толкоз ангажирана с корупционните практики у нас.

Всички страни в Европейски Съюз малко или доста следват собствен дневен ред – несъмнено, има общи полезности и България е една от страните, които е фокусирана върху тези общи полезности и се пробва да ги придвижи на локална почва. И тук идват парите от Европа, за които България е признателна, само че в началото българите си мислеха, че тези пари, които ще дойдат от Европа, бидейки пари на европейските данъкоплатци, ще бъдат следени точно от тях дали се изразходват вярно. Е, нещата не излязоха тъкмо по този начин.

Защото всяка уважаваща себе си страна, би трябвало да бъде виновна за това по какъв начин се изразходват средствата. В нашия случай излезе, че механизмът ни за разпределението на тези средства не е доста ефикасен, вследствие на което битува публичното мнение, че в много от случаите парите от Европа не се изразходват оправдано. Поради тази причина виним корупцията, виним законодателната власт, виним държавните институции, виним одитните служби, които малко или доста работят с Европа, обаче в това време не престават да липсват резултати. За положително или неприятно такива са обстоятелствата. Както знаете, България е част от общия механизъм по обзор на цялата законодателна и правораздавателна система и дотук формалните мнения споделят,,Справяте се добре``. В същото време обаче българските жители не са задоволени и се вижда това несъгласие по отношение на публичните упования и това, което се вижда на неофициално равнище. Според последния отчет се оправяме относително добре, само че хората не го усещат, разяснява Янев пред швейцарското издание.

Премиерът засегна и демографската рецесия, която съгласно него е едно от най-сериозните провокации в страната.

,,На самостоятелно равнище хората желаят да създадат най-хубавото за фамилиите си и за хората, които обичат. Всеки намира своя метод, по който да го направи. Един от тези способи е да заминеш в чужбина в търсене на по-добра работа, по-добри условия за живот за техните фамилии и така нататък Тази наклонност е много устойчива в последните десетилетия. Така на процедура България изнася много гении в други страни, което е мощно тревожно и това е една от аргументите за неприятната демографска картина и в случай че наклонността не се промени – до 30 години най-вероятно ще се стопим даже повече``, предизвести той.

Това е един много значителен проблем, за който би трябвало да се приказва и смятам, че всяко едно държавно управление след нас би трябвало да се заеме с този въпрос извънредно съществено. Какво е решението съгласно мен? Икономиката. Защото по-голямата част от хората търсят по-добра работа, по-добри заплати, по-добри условия за фамилиите си. За жал от страната мигрират най-вече младите и енергични хора. Трябва да поддържаме българския бизнес, да поддържаме задграничните вложители, с цел да създадем подобаващите условия, счита още.

По тематиката с българския туризъм служебният министър председател акцентира, че този бранш е извънредно значим за страната ни.

,,Туризмът е много значим, изключително поради обстоятелството, че природата в България ни разрешава да развиваме целогодишен туризъм. Предлагаме благоприятни условия за ски туризъм, за морски туризъм, както и за СПА. Да не забравяме и културно-историческия туризъм. Туризмът е бранш, в който през последните десетилетия бяха вложени много вложения. Много от българските дестинации бяха развити – някои от тях сносно, други не чак толкоз, само че като цяло туристическият бранш се развива сносно и сега единственият проблем, който би трябвало да разгадаем, който в действителност е и най-належащият, са следствията от пандемията``, съобщи Янев.

Той добави, че обстановката с ковид към този момент е спокойна и подсети, че България попада в така наречен зелена зона, заради което туристите са " добре пристигнали " на отмора у нас.

На въпрос на Дорер по отношение на двустранните връзки сред България и Швейцария уточни, че те са повече от позитивни.

Развиват се в една много добра практическа тенденция. Разбира се, постоянно може да се желае повече в областта на икономическото съдействие, само че това по този начин или другояче търпи непрекъснато развиване. Както загатнах, имаме много положителни връзки, нямаме никакви спорове, тъй че просто би трябвало да продължим по същия този път и да задълбочим съдействието си в другите области, разяснява служебният министър председател на България.

Според концепцията, която продължава да се стартира за Европейски съединени щати, е по-скоро нереалистична.

,,До известна степен отговорът на този въпрос бе даден преди към 10 години, когато Договорът от Лисабон беше на масата за сключване. Тогава държавите-членки решиха, че бъдещето на така наречен Европейски съединени щати не е доста реалистично. И аз разбирам това, тъй като, както загатнах, националните страни са основали този Съюз, който се базира на общите полезности, само че ползите са разнообразни. Поради тази причина считам, че такова ще е и бъдещето на Европейски Съюз, т.е. малко или повече какъвто го знаем през днешния ден.

От друга страна, в случай че попитате българския народ, огромна част от него най-вероятно ще поддържа концепцията за Европейски съединени щати, тъй като през всички тези години публичните упования и доверие спаднаха много към българския политически живот, тъй че хората биха желали да има някаква друга мощ над българския парламент, само че това надали ще се случи в идващите десетилетия, тъй като когато започнеш да приказваш за федерализация на континента, би трябвало да започнеш с избрани принадлежности, които сега липсват. Един от тях е обща войска. Така че има много хрумвания и показа по отношение на използването на един общ инструментариум към основаването на обща войска, обаче военните сили са си национални``, изясни Янев.

На въпрос за какво има толкоз мощен песимизъм в страната във връзка с имунизациите министър председателят посочи, че това се дължи най-вероятно на неприятното ръководство на рецесията от предходната власт.

По мое мнение главната причина да го има този песимизъм е методът, по който се разви рецесията предходната година. Начинът, по който целия държавен механизъм и ръководството на рецесията бяха извършени, т.е. по доста безреден метод. Разбира се, не настоявам, че имаше някакъв прецизен протокол за това по какъв начин да се работи по време на рецесията където и да било. Дори другите страни приложиха разнообразни модели. Но в българския случай се появиха подозрения към двете талази, които имахме през ноември м.г и през март т.г.

Тези две талази бяха в действителност опустошителни и в този момент се опитваме посредством разбори да разберем за повода – дали се дължи на неприятното ръководство на рецесията от предходната година и дали въз основа на това неприятно ръководство пациентите бяха лишени от достъп до българската здравна система – хора с хронични болести и такива, които се нуждаеха от интервенция, защотото тогава всичко се изчерпваше единствено с корона, корона, корона. Много лечебни заведения не действаха като елементарни лечебни заведения и това е цялостната картина, която би трябвало да бъде оценена и да се извлекат положителни резултати, които да ни кажат каква е била повода. Смятам, че скептицизмът по отношение на имунизацията се основава точно на това, изясни министър-председателят.

,,Хората не имат вяра на медицинските управляващи, а започнаха да имат вяра на така наречен тайни теории, на каквито можеш да се натъкнеш с хиляди в интернет. Има и един различен проблем, за който не разполагаме с доста данни, и това е какъв брой души са преболедували вируса, какъв брой души са изградили естествен имунните. Това, което вършим като държавно управление, е да се опитаме да разпространяваме имунизационната акция и да предупредим хората да бъдат готови, тъй като не знаем каква ще бъде идната вълна през есента``, добави още Стефан Янев.

В умозаключение служебният министър председател акцентира, че България е презапасена с задоволително ваксини против COVID-19.

Имаме задоволително ваксини. Дори приготвяме подаяние за някои от прилежащите страни, за страните от Западните Балкани, тъй като имаме в действителност премного, сподели на финала пред изданието Blick.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР