Служебният министър Пламен Узунов и сега има политически чадър, той

...
Служебният министър Пламен Узунов и сега има политически чадър, той
Коментари Харесай

Валентин Радев: Служебният министър Пламен Узунов и сега има политически чадър

" Служебният министър Пламен Узунов и в този момент има политически чадър, той е консултант на президента ", сподели някогашният вътрешен министър Валентин Радев във връзка проблема с отчета на ОЛАФ в предаването " Тази събота " по bTV.

 Шефът на ОЛАФ: Българската полиция е станала жертва на класическа машинация Виж още

България би трябвало да възвърне 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия поради нарушавания от страна на Министерство на вътрешните работи при закупуването на полицейски джипове. Това заяви публично Европейската работа за битка с измамите - ОЛАФ. В това публично известие не се загатват нито имена, нито дати. Ясно е, че следствието на ОЛАФ е почнало през юли 2018 година и е открило е, че вътрешното министерство е нарушило наредбите и е купило коли за пресечени терени, вместо такива за всевъзможни терени.

По думите на Радев във въпросния отчет става въпрос за промени на процедурата по социална поръчка, които са направени точно по време на мандата на служебния министър Пламен Узунов.

" Аз се подразних от позицията на президентството. Не може президентът да стартира жестоко вижте кой е почнал поръчката и кой я е подписал най-после ", сподели Радев.

Бившият вътрешен министър разяснява, че в никакъв случай не се е съмнявал, че може нещо да не е наред с публичната поръчка. " Не съм допускал, че длъжностен министър може да заплаши по подобен метод националната сигурност ", разяснява Радев.

" Ако е имало такива недостатъци, които са споделили от ОЛАФ, за какво администрацията е мълчала? Имало ли е политически напън? ", разяснява Радев.

Той още веднъж разясни, че няма по какъв начин политиците да вникнат, че има пороци в публичната поръчка, в случай, че на ОЛАФ са трябвали две години и половина да ги открие.

 Спецпрокуратурата проверява двама от Министерство на вътрешните работи по сигнала на ОЛАФ за машинация с европари Виж още

" Никой не ме е осведомил, че има някакви недостатъци в тази социална поръчка ", сподели някогашният вътрешен министър.

По думите му по време на въпросната социална поръчка за колите на Министерство на вътрешните работи Радев се е чудил за какво служебното държавно управление се концентрира да свърши публичните поръчки.

По мотив оповестените планове от страна на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Валентин Радев сподели, че в президентството всичко се случва " някак подмолно, някак прикрито ".

Припомняме, че от ГЕРБ; излязоха с позиция, че подмяната на критериите за полицейските джипове е направил някогашният длъжностен вътрешен министър, в този момент консултант на президента - Пламен Узунов. " Министерство на вътрешните работи не е имало по какъв начин да не подпише контракта при започване на 2018 година, тъй като преди този момент поръчката е била обжалвана поредно пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд и е доказана от двата органа. Действащият български Закон за обществените поръчки не планува опция за анулация на влезнало в действие решение, доказано в това число и от българския съд ", гласи още позицията на ръководещата партия.

В формалните изказвания на прокуратурата нямаше нищо такова, няма го и в прессъобщението на ОЛАФ, разяснява в предаването " Тази събота " Емилия Недева, юрист на Пламен Узунов.

Според нея ГЕРБ или разполага с информация, която е следствена загадка, или съзнателно подтиква следствието в избрана посока.

" За мен главният въпрос след тази публична позиция на ГЕРБ е от кое място партията има детайлности за детайлите на следствието. Откъде знае къде е съсредоточено това следствие. Дали партия ГЕРБ подтиква следствието в някаква посока или получава информация, която не следва политическа мощ да има ", попита юрист Недева.

Тя разгласи също, че нито при вътрешния одит, нито при външния на публичната поръчката е подаден сигнал за нередности.

По думите й Валентин Радев е подписал контракта, не тъй като има решение на Комисия за защита на конкуренцията и на Върховен административен съд, а точно, тъй като не е имало сигнали за нередности.

Въпреки решението на Върховен административен съд, поръчката може да бъде прекъсната, може да бъде преустановен и към този момент подписан контракт, съобщи юристът на Узунов.

На въпроса разпъва ли президентът Румен Радев политически чадър над Пламен Узунов тя отговори: " Политически чадър не може да отвори институция, която няма пълномощия нито във връзка с инспекциите, нито във връзка с следствието. По-скоро задачата е да бъде дискредитирана президентската институция ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР