Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров си постави в четвъртък

...
Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров си постави в четвъртък
Коментари Харесай

Кацаров си постави бустерна доза ваксина

Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров си сложи в четвъртък бустерна доза от имунизацията на Pfizer/BioNTech, откакто при започване на мандати си през юни се имунизира с еднодозовия препарат на Janssen.

" Над 90% от умрелите от Covid-19 в нашата страна са възрастни неимунизирани жители. Нормално е, когато се пуска един нов артикул, като имунизациите за Covid-19, всеки доктор да желае безспорни доказателства за неговата сигурност и успеваемост. Една година по-късно нямаме никакво съображение да се съмняваме. В света към този момент са сложени над 7 милиарда дози от имунизациите против Covid-19, а случаите на тежки странични реакции са по-малко от 1 на 1 млн. Ваксините са високоефктивни – в над 90% от случаите те подсигуряват леко протичане на заболяването. Те в действителност избавят живот “, разяснява Кацаров.

По мотив на идните коледни празници министърът моли: " Спазвайте условията на " зеления документ “, ваксинирайте се, в случай че още не сте го създали, сложете си бустерна доза, носете маски там, където средата е по-рискова, спазвайте въведените ограничавания. Пазете живота си и този на своите близки! “.

Той добави, че държавното управление всеки месец дава десетки милиони за медикаменти и обезпечаване на болнична помощ в изискванията на пандемия, само че имунизирането против коронавирусната зараза е най-сигурният метод да се предпазим от тежко протичане на болестта и гибел. " Не е нужно да рискуваме здравето си и да даваме толкоз пари, откакто имаме надеждната отбрана на имунизациите, освен това на доста по-ниска цена. Здравният министър уточни, че самият той към този момент има тройна отбрана, тъй като е преболедувал, имунизиран, а от през днешния ден има и сложена бустерна доза ", уточни той.

Към 9 декември в България са сложени близо 3,5 млн. дози, а над 1,8 млн. души са със приключен имунизационен курс, регистрира доктор Кацаров. Той разяснява още, че въвеждането на „ зеления документ “ е асъдействало за увеличение интереса към имунизацията в страната, като броят сложени на седмична база ваксини се е нараснал четирикратно по отношение на лятото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР