Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник министър-председателят

...
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник министър-председателят
Коментари Харесай

Илва Йохансон: Важно е България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и заместител министър-председателят и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою подписаха двустранен Протокол за изменение на Споразумението сред държавните управления на България и Румъния. Документът касае трансграничното полицейско съдействие по наказателни производства, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Двамата вътрешни министри организираха и среща с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

„ Щастлив съм, че дружно можем да отбележим присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство “, сподели българският министър на вътрешните работи и акцентира, че това е извънредно значима стъпка и за двете страни, за която са работили поредно и взаимно от самото си присъединение към Европейски Съюз.

Стоянов се обърна към европейския комисар Йохансон с признателност за нейната отдаденост към тази идея, оценката и доверието, както и за поддръжката на Европейска комисия за участието на България в Шенген. Той означи, че България и Румъния са отличен образец за добросъседство.

„ Българските и румънските жители и бизнес заслужават да се употребяват от цялостния размер права при свободното придвижване. От 31 март това е реалност за въздушни и морски граници “, съобщи българският вътрешен министър и добави, че взаимно двете страни не престават да работят за отпадането и по суша до края на тази календарна година.

Стоянов увери, че Министерство на вътрешните работи ще продължи да дава своя принос за гарантиране на високо равнище на сигурност на външните граници, за които дава отговор България.

Румънският заместител министър-председател и вътрешен министър Каталин Предою дефинира Калин Стоянов като „ доста добър министър “. „ Шенген не е единствено двустранен въпрос сред България и Румъния. Това е един европейски план. Миналата година беше реализирано в действителност значимо решение. Трябва да продължим тези стъпки и през 2024 година “, сподели той и добави, че работата, обвързвана с битката с проведената престъпност и незаконната миграцията би трябвало да продължи.

От своя страна еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че не е удовлетворена и чака цялостното присъединение на двете страни към Шенген и по сухопътните граници. „ Преди два дни Комисията одобри годишния отчет за Шенген и за първи път ние отправихме рекомендации към Съвета да се ангажира с съответна дата за унищожаване на рестриктивните мерки по сухопътните граници и това е един ангажимент на Белгийското председателство “, заяви тя, като посочи, че тематиката ще се разиска на Европейския съвет през юни.

Йохансон уточни, че България и Румъния са по-добре готови от други страни да приложат изцяло разпоредбите на Шенген. „ Външните граници на Европейски Съюз се охраняват доста добре. Виждам, че има доста положително съдействие на България и Румъния с трети страни, да вземем за пример с Турция има доста положително полицейско съдействие “, сподели още тя.

По думите ѝ България и Румъния се оправят по-добре от други държави-членки, с помощта на своите старания, които дефинира като „ внушителни “. „ За Комисията, а и за мен персонално е извънредно значимо България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство и това да стане идващото решение на Съвета и до момента в който към момента аз съм на поста европейски комисар “, акцентира Йохансон.

Еврокомисарят по вътрешните работи разяснява, че външните граници са доста добре предпазени. „ Ще има прекачване на чиновници, на запаси от вътрешните на външните граници. Европейска комисия също дава в допълнение финансиране за охраняване на външните граници, както и спомагателен личен състав от „ Фронтекс “, изясни Йохансон.

Предою уточни, че в Румъния от началото на 2024 година има 3200 опита за нелегално прекосяване на границите. „ Това е доста положително достижение. Ние продължаваме да прилагаме всевъзможни ограничения всяка седмица и да продължаваме битката с противозаконната миграция “, сподели той и посочи, че Румъния работи освен с България, само че и с Унгария, Австрия, Сърбия, Молдова, Украйна.

Предою е безапелационен, че с България и Румъния Шенген ще бъде по-силен.

Министър Стоянов също означи, че от началото на годината досега опити за нелегално прекосяване на българо-турската граница са създали малко над 7 хиляди жители на трети страни. За същия интервал на 2023 година, обърна внимание той, цифрата е 27 хиляди души.

Йохансон съобщи, че е извънредно удовлетворена с всичко реализирано досега от България и Румъния, което се дължи на напъните и на двамата министри.

„ България и Румъния вървим в пакет до приемането ни и по сухопътна граница в Шенген до края на тази календарна година “, сподели българският министър на вътрешните работи. Стоянов акцентира, че както на политическо, по този начин и на професионално равнище следва да продължат разговорът и работата с Австрия. „ Нашите резултати се виждат от всички сега, в това число от Европейска комисия. Онзи ден получихме извънредно висока оценка и от вътрешния министър на Германия, т.е. всички виждат резултата, само че решението за приемането на България в Шенген и по сухопътна граница е политическо решение и аз се надявам, че то ще бъде взето до края на тази календарна година “, заключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР