Дипломатическият институт ще носи името на Иван Станчов

...
Служебният министър на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на
Коментари Харесай

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на Дипломатическия институт да носи името на Иван Станчов – един от най-ярките представители на българската дипломатическа общност, когото загубихме на 24 ноември.

Дипломат, общественик, интелектуалец, филантроп и най-вече бележит българин, със своя личен пример Иван Станчов успяваше да вдъхновява всички, които имаха честта да го познават или да работят с него.

Измежду многото и различни примери за приноса му за развитието на съвременната българска дипломатическа служба е това, че той бе един от първите идеолози на създаването на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България.



В периода 2010-2015 г. Иван Станчов бе Почетен председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт – време, в което с огромния си авторитет той щедро допринесе за изграждане на дипломатическата школа и представляваше вдъхновяващ еталон за младите поколения български дипломати.

От 2015 г. Дипломатическият институт към министъра на външните работи въведе практиката участниците във всеки Курс по дипломация за стажант-аташета да избират за свой патрон заслужили личности от българската дипломатическа история. Вече няколко випуска носят имената на Симеон Радев, проф. Иван Шишманов, Св. Св. Кирил и Методий, Марко Балабанов и Стоян Петров-Чомаков, чиито възпитаници са младото попълнение на българската дипломатическа служба. Тази традиция осъществява необходимата връзка на съвременността с миналото и вдъхновява чрез примера на патриотизъм и професионализъм.

Иван Станчов принадлежи към знаменита фамилия български дипломати. Дядо му Димитър Янев Станчов е един от първите ни дипломати, дипломатически агент на България в Румъния (1894 – 1895), Австро-Унгария (1895 – 1897) и Русия (1896 – 1906), министър на външните работи (1906 – 1908) и министър-председател (1907). Баща му Иван Димитров Станчов е в българската дипломатическа служба от 1928 до 1944 година. Леля му Надежда Димитрова Станчова е първата българка дипломат. След 47 години принудително изгнание, през 1990 г. Иван Станчов се завръща в България за да продължи дипломатическата традиция на своя род като посланик във Великобритания и Ирландия (1991 – 1994) и външен министър (1994 – 1995).

За приключване на процеса по наименуването на Дипломатическия институт с името на Иван Станчов предстоят няколко юридически действия, заявиха от МВнР. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР