Служебният министър на Радев, сключил скандалния договор с Боташ, ще

...
Служебният министър на Радев, сключил скандалния договор с Боташ, ще
Коментари Харесай

Служебният министър на Радев, сключил скандалния договор с Боташ, ще съди България в Страсбург

Служебният министър на Радев, сключил скандалния контракт с Боташ, ще съди България в Страсбург

В момента, в който бъде признат отчет на парламентарната комисия, проверяваща контракта с „ Боташ “, аз съм подготвен да заведа дело против страната в Страсбург за политическо гонене. Това съобщи пред БНР някогашният енергиен министър Росен Христов, по чието време бе подписан контрактът.

„ Народно събрание няма нито компетенциите, нито пълномощията да проверява и да проучва подобен контракт, без да употребява специалисти.

загатват моето име и са се подписали под отчета. За всеки извод ще желая пояснение на база на какви данни и експертиза е изработен “.

Изводът в отчет на парламентарната краткотрайна комисия, която ревизира съглашението, е, че „ Булгаргаз “ е бил ощетен от контракта с турската държавна енергийна компания „ Боташ “, подписан при започване на предходната година.

Комисията е изготвила отчет, който идната седмица ще бъде импортиран в Народното събрание.

„ Нашето предложение, което записахме в решението, което би трябвало да бъде взето идната седмица в зала е, цялото решение и този отчет да отидат в Прокуратурата и ДАНС “, сподели Радослав Рибарски.

„ Всеки ден българската енергетика и в частност „ Булгаргаз “ би трябвало да заплаща потенциал, който се равнява на 500 000 $.

Този потенциал обаче не се употребява.

За образец, 2023 година от вероятни 14 кораба да бъдат доставени са употребявани един и половина.

който са договорили служебното държавно управление с министър Росен Христов.

Тези неща, три месеца заседава комисията, изобщо не са в отчет. Докладът към този момент е подготвен и другата седмица би трябвало да бъде в зала “, разяснява той.

Друг член на парламентарната комисия Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разяснява, че

това е неприличен и загробващ контракт за България.

Той добави, че служебният министър на енергетиката Росен Христов не е имал право да подписва контракта, защото той не е координиран с Министерския съвет и е бил подписан единствено от осем министри.

„ Една такава детайлност, която несъмнено ще ви бъде забавна, е, че таксата услуга за транспорт за „ Боташ “ е 9 $ и 10 за транспорт, до момента в който с Гърция е 5.4 евро. Как ви се коства? Два пъти има разлика за едно и също нещо, което се прави. Кой ги е договоралят тези условия и за какво тези хора към момента не са подведени под отговорност? “, попита Гуцанов.

Заради този контракт от Българска социалистическа партия ще изискат да бъдат освободени шефовете на „ Булгаргаз “.

Умишлено договорът не се употребява, с цел да може да се нападна, съобщи Христов.

„ Това прикрива цялото безучастие на държавното управление в енергетиката и е една политическа офанзива против президента “.

Клаузата за неустойките съществува в безусловно всеки контракт в енергетиката, акцентира той.

„ Това се показва като нещо извънредно сега. Защо не желаят да се наеме самостоятелен специалист с интернационален опит и да се направи оценка? Да каже цените и изискванията пазарни ли са. Коментарите ги вършат политици, които в никакъв случай не са подписвали подобен контракт, нямат нищо общо с енергийния бранш и даже не са били на управителни длъжности в интернационална компания “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР