Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева беше специален

...
Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева беше специален
Коментари Харесай

Весела Лечева: Българският спорт незаслужено е ощетяван със средства

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева беше специфичен посетител в студиото на " Арена спорт " по Българска национална телевизия, с цел да разяснява някои от най-важните тематики, свързани с бъдещето на българския спорт.

Лечева приказва и за протичащото се с построяването на нов стадион на ЦСКА, изразявайки убеденост, че всичко ще продължи да се движи в вярната посока.
 
" Това е една сериозна тематика поради огромния брой почитатели, който има ЦСКА. Сигурна съм, че те чакат положително решение на въпроса и скоро да имат един съвременен стадион. Аз считам, че всичко, което се е случило до тук, би трябвало да продължи в същия дух. Спортът го заслужава. Не бива да забравяме обаче, че най-важно е да бъде непокътнат държавния интерес и всеки да си извърши отговорностите ", съобщи министър Лечева.

 

Бившата състезателка по спортна пукотевица показа малко повече и за това какво следва да се случи със спортния комплекс " Червено знаме " в София.

 

" Това е една доста тежка, бих споделила гнойна яма. Това е един извънредно значим комплекс. Експертите също би трябвало да изкажат своето мнение дали би трябвало да се построи един изцяло нов комплекс или просто да се направи главен ремонт. Вече споделих, че тази преценка няма да я направя сама. В бюджета има заложени 15 милиона лв., които са свързани с построяването на спортни комплекси, измежду които е и " Арена Бургас ". Не е правилно, че сумата е била 50 милиона ", съобщи Весела Лечева.
 
Двукратната сребърна медалистка от Олимпийски игри разяснява и построяването на " Арена Бургас ", заявявайки, че досега страната е отпуснала 65 милиона за плана.

 

" Това е една 8-годишна сага. Има една българска сентенция " Пет пъти мери, един път режи ". Всичко е почнало с концепцията за дребна многофункционална зала, която да задоволява ползите на община " Бургас ". След промяната на управления и екипи обаче е било решено да се построи едно голямо спортно оборудване, без да е било съобразено с опциите и дали въобще е било належащо сходна зала. Има подписани много спомагателни съглашения, спомагателни финансирания. Смятам, че би било недобросъвестно да отпуснем допълните 7,5 милиона лв. за доизграждане, тъй като досегашните разноски са близо 65 милиона. Едно сходно оборудване не би трябвало да остава незавършено, само че това не би трябвало да бъде за сметка на българския поданик. Смятам, че уговорките, които са поети би трябвало да бъдат изпълнени, както са били признати и да бъдат съобразени с отпуснатите средства. Отпускането на спомагателни средства, на този стадий, би било недобросъвестно ", съобщи Лечева.

 

Служебният състезателен министър изрази също по този начин позицията, че българският спорт е бил несправедливо ощетяван откъм бюджет през последните няколко години.
 
" Водя разговор с всички федерации. Бюджетът за спорт в България, който се е отделя е 0,09% от Брутният вътрешен продукт за страната. Това е най-ниският бюджет измежду страните в Европейския съюз. Политиката по отношение на българския спорт би трябвало да бъде изцяло друга. Българският спорт получи рекорден бюджет за тази година, само че би трябвало да гледаме по отношение на останалите страни в Европейски Съюз. В Румъния за спортния бюджет се отделя 0,2% от Брутният вътрешен продукт. Смятам, че българският спорт несправедливо е ощетяван. Федерациите имат потребност от средства, с цел да разполагат с съвременни технологии и инфраструктура ", показа министър Лечева.

 

Весела Лечева разяснява още и споровете във федерацията по повдигане на тежести.

 

" Където има междуличностни напрежения, постоянно се стига до съд. Това не е най-хубавото за спорта, тъй като страдат състезатели и треньори. Губи се време и сила. В сходни моменти е доста мъчно да се води разговор. Считам, че всички документи би трябвало да бъдат прегледани доста деликатно, с цел да бъде взето най-правилното и заслужено решение. Много се веселя, че има сериозен напредък във повдигането на тежести. Тя бяха изпаднали в една доста тежка обстановка. В момента обаче това, което ги стопира са точно тези междуличностни проблеми. Ако са изчерпани опциите за разговор, то ние би трябвало да убедим състезателите и треньорите да се явят на идващите надпревари, тъй като те служат и като квалификации за Олимпийските игри ", сподели тя.

 

Накрая служебният министър на младежта и спорта даде оценка за развиването на спорта у нас през последните малко повече от 10 години.

 

" Доста се влага в спортна инфраструктура. Изградиха се зали, ремонтираха се доста от оборудванията. За страдание, към момента сме в недостиг по отношение на материално-техническата база. Липсват и кварталните спортни площадки, които да бъдат на една ръка дистанции от всеки искащ да тренира ", разяснява Весела Лечева.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР