Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев уволни двама

...
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев уволни двама
Коментари Харесай

По следите на облигация за 1 млрд. лева: Пулев уволни хората на Петков в ББР

Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев уволни двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР) – Валентин Михов и Васил Щонов. Същите бяха назначени през 2021 година от Кирил Петков, тогава в ролята му на длъжностен министър на стопанската система. В посочените претекстове за отстраняването им в този момент стои плануваното, само че неосъществено издаване на облигация за близо 1 милиарда лв..

Уволненията се случват, откакто през ноември Пулев първо усили състава на Надзорния съвет. Тогава той вкара в него Росен Карадимов и Диляна Иванова, чиито назначения привлякоха вниманието с партийния бекграунд на двамата – първият е някогашен кадър на Българска социалистическа партия, а тя – на „ ИТН “ (б.р. – позната по-рано с семейството Пешева).

Служебният министър на нововъведенията и растежа влезе в открит конфликт с Надзора на ББР, на който условно писа слаб 2 за работата му до момента. През септември Пулев разкритикува 3-членния състав, че не си прави работата дейно и понижи фрапантно заплатите им.

Третият човек в компанията на Щонов и Михов бе Стамен Янев, назначен още по времето на ГЕРБ. За разлика от тях, той резервира поста си и остава в Надзора дружно с фрагментите на Пулев.

Като цяло през последните месеци служебният министър е изключително деен с рокадите в намиращите се под негова настойчивост структури. Той към този момент овладя Фонда на фондовете, където сътвори двустепенна конструкция на ръководство, и назначи Надзорен съвет, който пък усили състава на Управителния с още един човек.
 Битката за Фонд на фондовете: Надмощие за ПулевОблигацията за съвсем 1 милиарда лева
Наред с по-ранните рецензии по отношение на цялостното неприятно, по думите на Пулев, ръководство на Надзора, като главен претекст за уволнението на Щонов и Михов е посочен казусът с издаването на облигационна емисия за до 500 млн. евро. То е препоръчано и задействано през октомври 2021 година от Управителния съвет, а задачата ѝ е да рефинансира дълготрайни отговорности на ББР.

Накратко, от изказването на ведомството се схваща, че облигацията е планувана, без да бъде утвърдена от принципала на ББР, а точно отрасловият министър под чиято шапка се намира банката. Задължение да направи това е имал Управителният съвет, който обаче няма сведения въобще да е пристъпил към искане на зелена светлина. Според МИР позволение не е получено нито от служебния отраслов министър Даниела Везиева, нито от последващия постоянен – Даниел Лорер.

Именно неналичието на разрешението на министъра за облигацията е трябвало да даде мотив да се упражни надзор от страна на Надзорния съвет над Управителния и да не се позволява продължение на подготовката на облигацията “, написа в позицията на министерството.

В нея се добавя, че УС непозволено е заел банки и консултанти и е „ разрешил разход в размер на 929 856 лева “. Той е изработен сред януари 2022 година, когато се ангажират банките по договорката, до ноември 2022 година, когато УС взима решението за преустановяване на процедурата. Посочва се, че и то обаче не е доказано от новия Надзорен съвет, назначен от министър Пулев.

Междувременно, през вчерашния ден изпълнителният шеф и член на УС на ББР Цанко Арабаджиев разяснява пред Nova, че решението за разпространение на облигации на интернационалните пазари е стимулирано от концепцията с този заем да се покрие по-ранния и по-скъп подобен, взет от китайски банки. По думите му по този начин е щяло да се спестят 60 – 70 млн. лева

Той уточни още, че държавната банка няма да може да събере към 300 млн. лева от огромните заеми, раздадени по времето на ГЕРБ. Припомняме, че през 2021 година стана ясно, че осем компании (б.р. – в това число куха такава, обвързвана с Румен Гайтански – Вълка) са получили евтините заеми на обща сума към 1 милиарда лева, само че без съвсем никакви обезпечения.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинАлександър Пулев ББР Българска банка за развиване уволнени Надзорен съвет Кирил Петков ПоследниНай-четениПолитика 80 По следите на облигация за 1 милиарда лв.: Пулев уволни хората на Петков в ББР Енергетика 664 Маскиран съветски газ? Идеята на Путин за турски хъб крие подводни камъни Политика 308 „ Търговски сътрудник и непрекъснат противник “: Европа има проблем с Китай Политика 1012 Петков: Ако върнат хартиената бюлетина, няма да предлагаме кабинет Компании 11029 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Индустрии 10102 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Компании 6762 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Крипто 5766 Още две огромни криптокомпании стопират работа Всички новиниОще от ПолитикаВиж всички„ Търговски сътрудник и непрекъснат противник “: Европа има проблем с Китай Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР