Служебният министър на икономиката Никола Стоянов определи като малка победа

...
Служебният министър на икономиката Никола Стоянов определи като малка победа
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Лихвите са много по-ниски от инфлацията, получавате скрита субсидия

Служебният министър на стопанската система Никола Стоянов дефинира като дребна победа обстоятелството, че инфлацията за октомври в България за първи път се намалява след интервал на близо 2 години непрекъснати растежи.

" Данните демонстрират, че горната точка на инфлационния развой е минала. Той е с доста по-малка активност. Инфлацията при нас е главно вносна. Надявам се да продължава да понижава и да стигнем до здравословните един-два % годишно ", разяснява финансистът доцент Емил Хърсев по Bulgaria ON AIR.

По думите му инфлацията не е най-страшното нещо на света. Една дефлация - понижаване на цените при застоялост на пазара, е доста по-опасна за стопанската система, даде образец финансистът.

" Лихвите по заемите порастват вследствие на отговора от Централните банки. Кредитополучателите не престават да получават по-голяма дотация, те заплащат негативна рента. Всички, които имаме парични наличия и не употребяваме заеми, спонсорираме тези, които имат заеми. Всеки кредитополучател получава по 10% скрита дотация - ще връща по-евтини пари, в сравнение с е взел ", сподели още доцент Хърсев.

Той не вижда метод да се премине към закрепени лихвени проценти, защото стопанската система работи с плаващи лихви от 90-те години. " Въпреки нарастването на пазарния лихвен %, лихвите са доста по-ниски от инфлацията ", посочи още един път доцент Хърсев.

Финансистът не счита, че кредитирането би трябвало да се лимитира, защото то спомага за увеличение на капиталообразуването в страната. Гостът добави, че методът да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече.

Според него има учредения за терзание заради обстоятелството, че влизаме в новата година със остарял бюджет.
" Сегашният парламент явно не може да сформира и одобри бюджет с болшинство. За благополучие, българският бизнес в огромната си част е самостоятелен. Има един бранш, който съществува от държавни поръчки, в него компаниите от ден на ден понижават. Намаляват и държавните поръчки ", уточни доцент Хърсев.

" Присъединяването ни към Еврозоната е част от контракта за присъединението към Европейски Съюз. Той е утвърден от Народното събрание. Това е акт, който има приоритет по отношение на вътрешното законодателството на страната ", съобщи финансистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР