Служебният кабинет търси начини да укроти повишаващите се цени като

...
Служебният кабинет търси начини да укроти повишаващите се цени като
Коментари Харесай

Икономист: Цените няма да паднат, политиката пречи на икономиката

Служебният кабинет търси способи да укроти повишаващите се цени като една от концепциите е с електронни етикети да се следи надценката по веригата от производителя до потребителя.  

" Не ми наподобява добре концепцията, наподобява ми популистка. Това е прахуляк в очите. Истинските стопански ограничения би трябвало да бъдат доста по-различни. Нищо не е направено българският производител да предлага по-добре и в по-голямо количество своята продукция. Въпросът е за поддръжка на приходите, не толкоз за натискане на цените ", съобщи Димитър Събев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките пред Bulgaria ON AIR.

Според него, с цел да има бистрота, би трябвало да има доверие, а страната не е безсилна, защото има най-големия лост в стопанската система - налозите.
" В момента политиката пречи на стопанската система на България ", уточни Събев и даде образец, че западните държавни управления оказват помощ на локалните производители, до момента в който при нас ръководещите вършат нещо кампанийно, когато на хората им писне.

" Трябва да се вземат ограничения против високите цени, само че те ще сработят в края на годината, а не от през днешния ден за на следващия ден. Държавното обмисляне съвсем отсъства. Планирането е да имаме по-добри резултати на изборите. Мерките са извънредно закъснели, само че не са финално закъснели. Според мое проучване 40% от българите ще предпочетат да купят българско, даже да е по-скъпо ", сподели още икономистът.

Той е на мнение, че при таван на цените ще има утежняване на качеството и изгубване на артикули от рафтовете. По думите му огромната полемика е за приходите на най-бедните и поощряване на родното произвеждане.

" Цените се подвигат и няма да паднат. Единствено може да усилваме приходите. Видите ли, че инфлацията стартира да се обръща трайно в дефлация, може да започнете да се притеснявате за работното си място. Потребителите могат да въздействат на пазара, само че натискът би трябвало да бъде ориентиран. Когато цените тръгнат надолу, стопанската система се вкарва в криза и се губи работна ръка ", изясни Събев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР