Служебният кабинет спира топлоелектрическата централа (ТЕЦ) Марица 3 - Димитровград

...
Служебният кабинет спира топлоелектрическата централа (ТЕЦ) Марица 3 - Димитровград
Коментари Харесай

Абсолютно незначително. Служебният кабинет спира ТЕЦ Марица 3

Служебният кабинет стопира топлоелектрическата централа (ТЕЦ) " Марица 3 " - Димитровград поради нарушаване на нормите на замърсяване на въздуха. Това стана ясно от конференция на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и служебния енергиен министър Росен Христов .

Новината идва, откакто бяха регистрирани повишени равнища на замърсяване на въздуха в региона на Димитровград в събота. Тогава бяха открити високи превишения на нормите на серен диоксид. Спирането на предприятието цели да покаже понижение на замърсяването пред Европейската комисия, която води каузи против България, свързани с качеството на въздуха.

" В момента против България има две наказателни процедури поради превишаване на нормите за замърсяване на въздуха. Те са за превишаване стойностите на серен диоксид и фини прахови частици ", сподели министър Карамфилова. " Нашият фокус е предпазен надзор ", добави тя.

Според Росен Христов, в случай че " Марица 3 " не бъде затворена и продължи да замърсява региона, има заплаха да бъдат затворени трите огромни топлоелектрически централи в Маришкия басейн, които съставляват повече от 30% от енергийните мощности на страната и са " сериозни " за електроснабдяването на целия район.

" Топлоелектрическа централа 3 оптималната му мощ е 65 мегавата. Това спрямо 10 000 мегавата мощност на страната е безусловно нищожно и те не са фактор нито в енергийната сигурност на страната, нито на района ", сподели Христов.

Министър Карамфилова сподели, че на 21 септември следва присъединяване на България в така наречен " обществени надпревари " в съда, на които да се покаже какви ограничения подхваща страната, с цел да бъдат спрени нарушаванията.

Според нея е има риск от финансови наказания в " извънредно огромни размери ", като има и " голяма " възможност съдът да постанови ограничения, свързани с лишаване на дерогациите от Европейската комисия. Те бяха дадени във връзка с нормите на серен диоксид на огромните горивни съоръжения в Маришкия басейн.

Друга мярка, която евросъдът може да постанови, е " ясно и изрично " понижаване на мощностите, като даже има възможност от затваряне на централите.

Във връзка с Топлоелектрическа централа " Брикел ", къдетотежки нарушавания при опазването на околната среда, екоминистърът сподели, че той работи, като са проведени ежедневни инспекции.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР