Служебният кабинет реши да няма таван на надценките, но след

...
Служебният кабинет реши да няма таван на надценките, но след
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Таван на цените трябва да бъде приложен незабавно, за да спасим домакинствата и фирмите

„ Служебният кабинет реши да няма таван на надценките, само че след изборите Българската социалистическа партия, като една от явно основните парламентарни сили, още веднъж ще предложи използването на европейската процедура за налагане на таван на цените, която към този момент дава резултати във Франция, в Португалия, в Гърция, Испания, Унгария, дори в Северна Македония отвън Европейски Съюз, и няма аргументи тя да не даде резултат в България. Една от главните задания на Европейски Съюз сега, на всички наши сътрудници и на ЕЦБ, а и на другите централни банки – е битката с инфлацията. Регулирането на цените с пазарни, а и непазарни краткотрайно средства, е необятно прилагана процедура, която би трябвало да бъде приложена и в нашата страна. “ Това съобщи лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в Плевен – проф. Румен Гечев в ефира на Euronews Bulgaria.
Той уточни, че аргументите за инфлацията би трябвало деликатно да бъдат оценени и да се види кои са главните нейни мотори и какво може да бъде направено, с цел да се пребори инфлацията. „ Първо, има краткосрочни ограничения, с цел да се пребори инфлацията. Това, което вършат другите европейски страни  и което ние предлагаме, е ограничението на цените за няколко месеца. Това е краткотрайна мярка, която би трябвало да бъде приложена неотложно, с цел да бъдат избавени българските семейства и компаниите от тази каскада в придвижването на цените “, изясни социалистът.
Проф. Гечев показа и дълготрайните ограничения за битка с инфлацията и даде образец с Франция, където инфлацията е съвсем два пъти по-ниска от тази в Европейския съюз, като по думите му това се дължи на развитата енергетика, която се създава от нуклеарни централи в страната и на добре развитото селското стопанство, което разрешава главната част от питателните артикули да се създават в страната и по този начин да се управлява цялата верига.
„ Основните мотори на инфлацията са енергийните цени и цените на храните. Следователно краткосрочно ние би трябвало да ограничим цените на дефинира артикули краткотрайно, а дълготрайно би трябвало да решим проблемите на българското селско стопанство, на хранително-вкусовата индустрия и да променим радикално изгледа на рафтовете в супермаркетите – и  главната част от храните да бъде създадена в България “, добави социалистът.
Той разяснява и изявленията на служебния финансов министър: „ Росица Велкова основава суматоха с политически цели преди изборите. Не е нейна работа да прави сходни изказвания, тъй като тези изказвания не почиват на обстоятелствата “, сподели проф. Гечев и изясни, че останалите европейски страни имат по-голям бюджетен недостиг от България, само че все пак никой от ръководещите там не всява суматоха. Социалистът добави още, че запасите на България са над 10,5 милиарда лева сега – а това са съвсем три пъти по-големи запаси от изискуемите.
„ Каква е повода да се основава суматоха, с изключение на да се влияе върху политическите процеси преди изборите? Отново ще кажа – в други страни за такива изказвания се търси правосъдна отговорност. Създаването на суматоха в обществото без да има действителни условия за това, не би трябвало да бъде толерирано “, добави той.
Проф. Гечев изясни, че поради инфлацията, цените са нарастнали с 16%, има и напредък на стопанската система от близо 4%, което значи, че би трябвало да има нарастване на приходите с 20%. „ Къде са тези пари? Явно, че Национална агенция за приходите не си е прибрала тези 20%. Не е належащо да се покачват налозите, в случай че те се събират, нямаше да има проблем с бюджетните доходи “, сподели още той.
Водачът на социалистите в Плевен напомни, и че Българска социалистическа партия внася в Народното събрание към този момент 6 пъти искане за необлагаем най-малко най-малко на равнище минимална работна заплата: „ Как по този начин тези, които печелят дивиденти от скъпи бумаги, ще заплащат по-малък налог от тези, които работят и имат минимални приходи. В множеството страни по света тези налози са изравнени, тъй че става дума за равнене на налога и това е обществена правдивост “, уточни той.
„ Единствената вярна стъпка на този стадий е да освободим от налози най-ниските приходи на българите, най-малко на равнище минимална работна заплата. Това не беше подкрепено от нашите сътрудници, само че ние ще продължим да го предлагаме. В множеството от страните-членки на Организация на обединените нации и Европейски Съюз, и в най-десните държавни управления, има необлагаем най-малко, това не е повишение на налозите, това е освобождение на хората с най-ниски приходи от данъчно облагане “, разясни проф. Гечев.
„ В целия свят налозите са диференцирани, те зависят от приходите, само че смяната на данъчната система в България ще стане на един по-късен стадий. На този стадий ние предлагаме освобождение от налог на българите с най-ниски приходи, включително предлагаме и освобождение от налог върху приходите на младежите до 26-годишна възраст, без значение от специалността и размера на прихода “, сподели още социалистът.
Той разяснява и влизането на България в Еврозоната, като уточни, че това би трябвало да се случи, когато страната ни е подготвена и когато това няма да докара до опасности. Проф. Гечев съобщи още, че посредством влизането ни в нея, няма да догоним по-бързо стопански страните в нея и съпостави данни от Евростат по отношение на икономическия напредък, справяне с рецесии и витален стандарт на страни, които са в Еврозоната и на такива, които са отвън нея. 
„ Швеция и Дания имат по-висок Брутният вътрешен продукт от всички останали страни-членки, а те изрично отхвърлят да влязат в Еврозоната. Освен това Полша, Унгария и Чехия изрично отхвърлят да влизат в Еврозоната идващите 20 години. И ние от Българска социалистическа партия питаме за какво те отхвърлят? “, попита проф. Гечев и добави, че социалистите чудесно знаят какви са преимуществата за влизане, само че все още рисковете са огромни.
И изброи рисковете: „ Никоя страна не е длъжна да заплаща задълженията на друга директно, само че има една измама. Като страна членка на Еврозоната, когато ЕЦБ емитира средства, с цел да взема решение банкови и дългови проблеми на страните, както стана 2007 и 2009 година, тогава бръкнаха надълбоко в портфейлите си Германия, Франция и други страни, с цел да избавят Португалия, Гърция, Италия, Испания. И отсам поражда въпроса – в случай че станем членове на Еврозоната, несъмнено ще  би трябвало да участваме в покриването на общите излъчвания по дълга, затова от кое място накъде най-бедната страна на Европейски Съюз - ние, ще поемаме задължения и на други страни? Нека първо да повишим виталния стандарт на българите и тогава да се включим в Еврозоната “, заключи проф. Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР