Служебният кабинет продължава с анонсите около своя проектобюджет за 2022

...
Служебният кабинет продължава с анонсите около своя проектобюджет за 2022
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага и 5% ръст на държавните заплати за 2022 г.

Служебният кабинет продължава с анонсите към своя проектобюджет за 2022 година, макар че новата коалиция към този момент съобщи, че ще изготви собствен финансов проект на страната за идната година.

Така през днешния ден стана ясно, че се залага следващо покачване на заплатите в държавния бранш от следващата година - с 5%. То беше обявено от служебния финансовия министър Валери Велчев през днешния ден, до момента в който отговаряше на въпроси и отговори на медии и жители във фейсбук страницата на служебния кабинет.

От думите му стана ясно още, че се залага предел за нов дълг следващата година в размер на 10-12 милиарда лева, недостиг от 2.9% от Брутният вътрешен продукт, приходите от пенсии да останат на равнищата от тази година - т.е. пенсиите ще бъдат увеличени по схемата, призната през лятото на тази година и също така ще получават и по към 60 лева месечна добавка. И още - минималната работна заплата да стане 710 лева, а оптималният застрахователен предел по информация на " Капитал " се залага на 3400 лева

Не е ясно обаче каква част от тези планове ще бъдат взети поради от новия постоянен кабинет. Днес да вземем за пример Мартин Димитров от " Демократична България " съобщи, че планът на Валери Белчев няма да може да бъде употребен и ще би трябвало да бъде направен нов план на бюджет за 2022 година След него последваха още сходни реакции. Например икономистът Георги Ганев (ДБ) съобщи, че нормално финансовият министър първо внася законопроекта и по-късно стартира да приказва. Той изясни, че не е редно финансов министър да показва единствено определени параметри от бюджета и да не оповестява основни индикатори като предстоящ бюджетен недостиг, размер на дълга и т. н.
Реклама Поредно нарастване на разноските за администрация
Обявената от Белчев индексация на разноските за хонорари в държавния бранш ще е следващата в последните няколко години. В рецесията да вземем за пример ГЕРБ заложи за 2021 година 10% растеж на заплатите на държавната администрация и 15% нарастване на разноските за личен състав в системата на Министерство на вътрешните работи, а някои ведомства получиха до 30% покачване. Така сега междинната работна заплата в публичния бранш към този момент е по-висока от тази в частния и доближава бруто 1646 лева към септември, като това е със 137 лева над междинното хонорари в частния бранш.
Странната политика по дълга
Велчев не изясни и за какво се залага толкоз огромен предел за вдишване на нов дълг следващата година - 11-12 милиарда лева Вероятно, тъй като през март 2022 година има падеж на еврови облигации в размер на 1.25 милиарда евро, които би трябвало да бъдат рефинансирани, при започване на 2023 година също има падежиращ дълг в размер на 1.1 милиарда евро. Като към тях се добави и недостиг в размер на 5.4 милиарда лева, сметката почти излиза.

В същото време тази година е доста евентуално бюджетът да завърши на дребен остатък (при плануван недостиг от 4.6 милиарда лева.), удостовери служебният финансов министър. Той съобщи, че не възнамеряват до края на годината да излизат с спомагателни излъчвания ДЦК на вътрешния пазар. Което пък слага въпроса за какво служебният кабинет стремително пускаше излъчвания от по половин милиард лв. на седмица за общо 3 милиарда лева общо, с което подвигна доста цената, на която може да се финансира страната. А на нея явно ще й се наложи да излезе и на интернационалните пазари следващата година.

Накратко, на сбогуване служебният финансов министър дава обещание всякакви нараствания в един " образователен " бюджет, който няма да бъде гласуван.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР