Служебният кабинет планира да тегли 2 млрд. лв. вътрешни заеми

...
Служебният кабинет планира да тегли 2 млрд. лв. вътрешни заеми
Коментари Харесай

Служебният кабинет планира нов вътрешен дълг за 2 млрд. лв.

Служебният кабинет възнамерява да тегли 2 милиарда лева вътрешни заеми до края на годината. Това излиза наяве от оповестения от Министерството на финансите емисионен календар за последните четири месеца от годината – процедура, която бе позабравена към пандемията.

Според календара държавното управление дава поръчка за тегленето на 200 млн. лева още идващия понеделник – 19 септември. Седмица по-късно се планува да бъдат издадени държавни скъпи бумаги още веднъж за същата сума. Двете излъчвания са с матуритет от надлежно 10.5 и 5.5 години.

Правителството, назначено от Румен Радев, възнамерява да изтегли още 200 млн. лева в деня след изборите – на 3 октомври. Като цяло желанията са през октомври да бъдат изтеглени общо 750 млн. лева, а в последните два месеца от годината – още към 900 млн. лева

От емисионния календар излиза наяве, че държавното управление се насочва към дълготрайни нови заеми с матуритет от 5.5 и 10.5 години, вместо по-краткосрочните, които бяха теглени в последните две години. Впечатление прави, че разлика има и в метода що се касае до сумите. Финансовото министерство под управлението на Асен Василев залагаше на по-големи суми – от 500 млн. лева, до момента в който в този момент наклонността е те да са сред 150 и 200 млн. лева на емисия.

Заявка за тегленето на нов дълг както на вътрешния, по този начин и на интернационалните пазари даде служебният министър на финансите Росица Велкова още с встъпването си в служба. По нейни думи концепцията за интернационалната емисия е тя да бъде при започване на септември, само че все още няма информация за подхванати дейности в тази посока.

Съгласно актуализацията на бюджета лимитът на нов държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината, е в размер на 10.3 милиарда лева Емитираният досега дълг от кабинета на Кирил Петков е в размер на 1.8 милиарда лева на вътрешния пазар. Така изчисленията демонстрират, че служебният министър Велкова разполага с опция да изтегли до 6.5 милиарда лева от интернационалните пазари, където изискванията стават все по-неблагоприятни след агресивното повдигане на лихвите от страна на Федералния запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР