Служебният кабинет отмени решението на редовно правителство за създаването на

...
Служебният кабинет отмени решението на редовно правителство за създаването на
Коментари Харесай

Сезират европейските институции заради отказа на кабинета да образува община Обзор

Служебният кабинет анулира решението на постоянно държавно управление за основаването на нова община с център град Обзор. Това е казус, който до момента в българската конституционна и държавна процедура не се е срещал.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria ръководителят на програмата „ Достъп до правораздаване “ Марин Божков.

Едно служебно държавно управление, което има задължението да провежда избори и да поддържа работата на държавната машина, се произнася по политически въпрос, който не е подложен в неговата подготвеност.

Първото решение е минало през непоколебим прелиминарен надзор, след което през три контролни процедури от два служебни кабинета и един постоянен. Във второто решение не са посочени никакви претекстове и не са събирани данни на място.

Община Бяла съществува с толкоз население и по-малка територия, която се развива сносно, въпреки да има четири пъти по-малка леглова база и един месец по-кратък сезон. Министър Шишков аристократично е пропуснал да забележи, че една четвърт от общините в България са под 6 хиляди поданици и измежду тях има такива, които се оправят прелестно. Единствените бедстващи общини по морето са огромни общини – община Варна поради неприятно ръководство и община Несебър поради пословична клептокрация и това, че е столицата на престъпността в Източна България.

Министър Шишков лъже – има дадена финансова аргументация. Градът се устоя задоволително добре, тъй като има 50 000 места за настаняване. Ако някой каже, че 2500 индивида не могат да се устоят – дано да огледа прилежащата община. В последна сметка мошеникът постоянно се прави на простак, тъй като нелепостта не е наказуема юридически. В този случай аргументът е не просто неплатежоспособен, а е комичен и не се основава на обстоятелства. С кмета на община Несебър имат много непосредствен контакт и той това нещо го приказва от много дълго време. Но този човек се закле с белезници на ръцете за кмет.

Нещо друго доста необичайно – президентът на България преди втори си мандат, след референдума изпрати писмо на жителите на Обзор, че указът за оповестяване на община ще бъде подписан незабавно след преброяването. Получи същата поддръжка от тях като на референдума. И стартира тормозът на хората. Те са лишени от административно обслужване. Министър Шишков още веднъж аристократично не помни да спомене, че хората от Обзор би трябвало да пътуват 40 км по неприятен планински път, с цел да получат обикновена административна услуга, тъй като бяха закрити административните звена в кметството.

Решението би трябвало да бъде обжалвано. Поради това, че то е изцяло голословно и към него глух писмени претекстове, си има процедура. Правните екипи работят в направления – обжалване и правене на отчети до европейските институции, тъй като това е референдум с небивала интензивност от 75% и нечуван резултат – повече от 73%.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР