Служебният кабинет иска да закупи 10 бойни самолета Грипен, които

...
Служебният кабинет иска да закупи 10 бойни самолета Грипен, които
Коментари Харесай

Валентин Радев: Защо да не дадем МиГ-29 и C-300 на Украйна, извънземни ли ще ни нападат?

Служебният кабинет желае да закупи 10 бойни самолета " Грипен ", които да заместят МиГ-29 до идването на поръчаните изтребители F-16.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8068
" Министърът изясни в Народното събрание по какъв начин ще чакаме " Мираж " -и и " Грипен " -и, най-после се оказа, че има едно писъмце и ние го пратихме за " Грипен ". Искат заместващи самолети, с цел да не губят форма летците. Погледнато от съюзническа височина, от НАТО, по какъв начин наподобява това? Чудят се защо са ни. Единственото, което се трансформира, е че летците ни няма да летят. Има тази логичност, само че държавнически това не устоя ", коментира бившият вътрешен и някогашен зам.-военен министър.

В предаването " Денят ON AIR "  той разкри, че преди години зам.-министърът на Чехия е изискал среща с него и го е посъветвал България да не купува изтребители " Грипен ", тъй като Чешката република има доста неприятен опит с такава договорка.

" Никой не приказва какъв брой ще коства оборудването им. Никой не приказва и за МиГ-овете. Ние нямаме ракети за тях, всичко е с изминал период за валидност. От единия аероплан на другия аероплан... По-добре без заместващи самолети ", настоя Радев и добави пред Bulgaria ON AIR, че сигурно ще си получим от Съединени американски щати поръчаните изтребители F-16.

" Закъсняхме доста с решението за предоставяне на военна техника. Трябва да бъдем солидарни, ние сме в Европейски Съюз и НАТО. Единствената страна, която публично не дава такава техника. Ние сме отговорната страна, че не сме дружно със съдружниците ни. Македония даде танкове. Министерството на защитата ще ни каже, че надали не не можем да дадем нищо. Нас не ни пазят нашите танкове, нито самолетите. Пази ни член 5-и ", акцентира гостът на Ганиела Ангелова.

Радев добави, че Европа е гласувала близо 1 милиарда евро, които ще се дават на страните за заместваща военна техника.

" Ако някой ще ни атакува, това е Русия. Те познават системата, самолетите ни и всички средства за противовъздушна защита. Моят апел е да дадем муниции, средства за непосредствен пердах. Ако би трябвало - да се освободим от МиГ-29 и C-300?! За кого ще бъдем оголени, извънземни ли ще ни атакуван? Защо да не ги дадем и да закупим нови системи и муниции ", настоя някогашният зам.-военен министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР