Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи за задържането на

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи за задържането на
Коментари Харесай

Украинското контраразузнаване залови ловци на HIMARS изпратени от ФСБ - Свят

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви за задържането на двама преселници от Донбас, обвинени в опит да получат информация за местоположението на реактивни системи за залпов огън HIMARS и зенитно-ракетни системи С-300 и да ги унищожат, заяви украинското контраразузнаване.

СБУ разгласи, че е унищожила „ вражеската агентурна мрежа “ на ФСБ в Кременчук (Кременчуг на съветски, б. р.), която се опита да засече и взриви съоръжения HIMARS и комплекси С-300. Арестите са станали вследствие на многоетапна специфична интервенция на територията на Полтавска област.



Разузнавателните служби Русия са се пробвали да получат информация за обекти на сериозна инфраструктура в района и подразделенията на ВСУ. Агентите излезли на лов за позиции на комплексите за Противовъздушна отбрана С-300 и складовете с ракетно и артилерийско въоръжение на украинската войска, само че главната им цел била да засекат базите на РСЗО HIMARS и М777.

В случай на локализация на украинските военни обекти, сътрудниците на Руската федерация са възнамерявали да ги унищожат посредством палеж и спомагателна експлозия, а при данни за огромно скупчване на военна техника и ясни географски координати, те е трябвало да бъдат предадени за елиминиране посредством ракетен удар от страна на съветската войска.

При триумф за заличаване на HIMARS или M777 съветските куратори дали обещание на помощниците си по 20 хиляди $. Парите е трябвало да бъдат получени по особено открити банкови карти незабавно след сполучливо осъществяване на вражеските задания.
Контраразузнаването е предотвратило саботажа, като навреме е разкрило, документирало и пресякло незаконната активност а вражеската агентурна мрежа в Кременчук, се споделя в известието на СБУ.

Агентите се оказали двама преселенци от Източна Украйна, които са били вербувани от представители на т. н. „ Служба за държавна сигурност на ДНР Дмитрий Зипир.

Зипир координирал активността на сътрудниците в Полтавска област отдалечено от окупирания Донецк и препредавал резултатите на чиновници на ФСБ в Русия. На самия Зипир е повдигнато задочно обвиняване за измама по член 113 от Наказателен кодекс на Украйна, като към обвиняванията се чака да се усилят с такива за измяна и за деяние в състава на незаконна група. Зипир се намира в Донецк, СБУ твърди, че се укрива там, само че прибавя, че знае точното му местоположение и прави всичко допустимо да го подведе под отговорност персонално и не задочно.

Украинските служби разгласиха и прехванат видеоразговор сред водещия офицер – куратор и сътрудниците му в Украйна. В диалога участниците употребяват ту кодови думи и изрази, ту някакъв жестомимичен адрес, очевидно опасявайки се от засичане. Кураторът пита, дали не са видели „ евро тенекии “ някъде, от тия за които приказвал предния ден. Агентът не може да се сети какво има поради водещият му офицер и оня прави пред камерата с длан жестове, като изстрелване на ракети HIMARS. „ Ааа, той отиде да търси “, сеща се тогава сътрудникът.

В различен видеосеанс също с цел да не останат аудио следи, евентуално е мислел, че видеото не може да бъде уловено, кураторът демонстрира на камера указаният, написани на бял лист. Ако бъде открит М777 напряко да бъде запален. Агентите не са доста добре със схващането, тъй като бърборят доста в ефир и се постанова индивидът от Донецк да предизвести, че такива неща не се приказват.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР