Службата по геодезия, картография и кадастър в Пловдив отскоро е

...
Службата по геодезия, картография и кадастър в Пловдив отскоро е
Коментари Харесай

Три дни отпуск, за да си извадиш скица от Кадастъра

Службата по геодезия, картография и кадастър в Пловдив неотдавна е в нов дом. Настанена е на първия етаж в постройката до паметника на Съединението в пространно помещение. Обслужването е по европейски - взимаш си номер от автомата и си мислиш, че бързо ще те извикат на едно от десетте гишета за работа с клиенти. Новият ред за работа обаче изобщо не кореспондира с предстоящата експедитивност на обслужване, увери се кореспондент на „ Марица “. Оказва се, че от десетте гишета единствено на две се подават документи, където са най-вече чакащи, а на други три се получават.  Останалите гишета не работят. Освен това на билета е маркирано, че номерът му не дава отговор на реда на повикване, тъй че се въоръжаваш с самообладание. Тъй като вътре е шумно поради говорилнята, на която наподобява чакалнята, където нормално има минимум 30 души, и може да не чуеш номера си, по-добре е да следиш указателното електронно табло.  

Ако сте за подаване на документи, по-добре идете да обядвате и по-късно се върнете. Скоро няма да ви пристигна редът, обясняваше охранителят на човек с номер 113. Ама вие съществено ли, попита клиентът и получи още по-обезкуражаващ отговор: Да, тук доста се чака, по-добре си вземете три дни болничен от джипито, не се майтапя, посочи гардът и продължи да изяснява на новодошли клиенти, че заявки към този момент не се попълнят, защото номерът от билета с посочена алтернатива на услугата показвал какъв документ ще се входира. Друг, който попита дали на гишетата има терминал за заплащане, или би трябвало да заплати в банковия офис на етажа,  получи закачлив отговор, че терминалът се намира на летището. Иначе за улеснение на гишетата има конфигурирани ПОС терминали за разплащане.  

Тук изискванията са по-добри, само че сякаш става доста по-бавно от остарялото място на кадастъра на ул. “Богомил “. От 9 сутринта съм пристигнала, а към този момент става обяд и още не ми е пристигнал редът, ядосваше се дама на междинна възраст. Тя сподели, че не е единствена, която губи време с очакване, и съжали, че телефонът  не е съвременен и не може да „ рови “ в интернет, с цел да убива времето. Жената уточни, че измежду първите за деня, само че още чакаща, е майка с дете, което бе задрямало в скута.

Една от аргументите за бавното обслужване е, че чиновниците в пловдивския кадастър се броят на пръсти.  Заради унизително ниското възнаграждение, което е малко над минималната заплата, няма искащи за работа там, а условията са за висшисти. Двама-трима като излязат в болнични, и работата напълно зацикля, издадоха от кухнята на локалната Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК). Освен от ниските заплати, хората се оплакват и от нараствания размер работа на новото място. Всички работели до 17 ч. с клиенти, а не както преди - единствено един да приема документи следобяд, а другите да ги обработват. Сега дневно минавали най-малко по 200 души. Нали сме в центъра, а и всеки втори, тръгнал към Четвъртък пазара, се отбива при нас - все за нещо да пита, разяснява служителка в кадастъра.  Друга причина за чакането с часове е, че частичното електронно обслужване, което вкара преди година АГКК, не е доста известно и не се употребява всеобщо от жителите. Предпочитали го брокери на недвижими парцели, геодезисти и строителни компании, които постоянно работели с кадастъра.

Поискайте услугата онлайн

Чрез единния геопортал Кадастрално-административна осведомителна система - kais.cadastre.bg. се дава огромен набор от онлайн услуги. След регистрация клиентите могат да подават по-бързо заявки за информации, свързани с кадастъра, както и да получават настояща информация от интегрираните регистри на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.  

 Важно преимущество на онлайн услугите е, че те излизат по-евтино. Например една от най-търсените услуги - издаването на схема, при елементарна поръчка тя се получава за 7 дни, а бързата излиза за 3. Разликата е, че първата коства 5 лева, а втората - двойно, като цените са за схема на книжен притежател и в неурбанизирана територия. Ако се поръча онлайн, времето за издаване на елементарна и бърза схема е същото, само че цените към този момент са 3,50 лева и 7 лева При издаване на схема в чертите на обитаемо място, съгласно бързината на услугата, документът на хартия излиза 20 и 40 лева, а в случай че е в електронен вид - 14 или 28 лева Някои от постоянно търсените услуги са отчасти електронни. Например настояването на Удостоверение за съществуване или липса на данни, Удостоверение за приемане на план за изменение на кадастралната карта и други могат да се подадат посредством профилирания уебсайт, само че съответният документ се получава единствено на гише.

До 2020 година 90% от България в кадастралната карта

Едва 36 на 100 от територията на България е покрита с кадастрална карта, а процесът се точи 17 години. Добрата вест е, че Пловдив е измежду регионалните градове с настояща кадастрална карта от 2009 г. Наскоро министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков заяви, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в границите на идващите две години над 90 на 100 от територията на страната да бъде обхваната с кадастрална карта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР