Служба Военна информация към Министерството на отбраната, или бившето Военно

...
Служба Военна информация към Министерството на отбраната, или бившето Военно
Коментари Харесай

Военното разузнаване е било доминирано от кадри на ДС в началото на прехода

Служба Военна информация " към Министерството на защитата, или бившето Военно разузнаване към Генералния щаб на Българската национална войска, е предоставила за първи път на Комисията по досиетата данни за принадлежност на свои чиновници към Държавна сигурност.

Това се схваща от последното решение на Комисията по досиетата - от 4 юни т.г.

Досега не се откри политическо болшинство или министър на защитата, който да задължи военното разузнаване да даде нужните данни на Комисията по досиетата, с цел да се ревизира които от лицата, заемали или заемащи управителни постове в него след края на комунистическа система до през днешния ден са свързани с тоталитарното Разузнавателно управление на Генералния щаб, разяснява новото решение на комисията Христо Христов в уеб страницата desebg.com.

Едва сегашният шеф на " Служба Военна информация " /СВИ/ военачалник Пламен Ангелов, назначен на поста преди една година,

е дал информация на Комисията, само че единствено частична

Предоставените данни се отнасят единствено за две управителни позиции: шеф и зам.-директор в интервала от 16.7. 1991 до 15. 02. 2019 г; и за заемалите длъжностите началник-отдел и началник-сектор, само че единствено за интервала от 10.11.1989 до 16.07.1991 година

За лицата, заемали или заемащи служба " шеф на отдел " и " шеф на бранш " от 16.07.1991 година до сегашния миг не е предоставена нужната информация, като " Служба Военна информация " не е показала претекстове.

Затова и Комисията по досиетата афишира частична инспекция на лицата на управителни позиции в българското военно разузнаване след 10 ноември 1989 година

От решението е видно, че частичната инспекция е засегнала общо 62 души. От тях Комисията е открила с принадлежност към Разузнавателно управление на Генералния щаб 38 лица. Обявени са данните на 29 от тях, защото 9 са умряли.
С това се удостоверяват догатките, че повече от половината от управителните фрагменти във военното разузнаване след измененията са свързани с комунистическото Разузнавателно управление на Генералния щаб и че минимум четирима от ръководителите на военното разузнаване след 10 ноември са свързани с тоталитарните служби, отбелязва уеб сайтът desebg.com.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР