Случващото се в Украйна зае централно място в изказванията на

...
Случващото се в Украйна зае централно място в изказванията на
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН: С фокус върху войната в Украйна

Случващото се в Украйна зае централно място в изявленията на международните водачи пред Общото заседание на Организация на обединените нации до в този момент. Очаква се войната на Москва против Киев да е във фокуса и на днешните речи. Пред Генералната Асемблея се чуха предизвестия за опасността от нова епоха на разделяне поради войната и други рецесии, в това число изменението на климата.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще направи послание към Общото заседание на Организация на обединените нации през днешния ден, както и украинският президент Володимир Зеленски - единственият водач, на който е позволено да приказва посредством видеотранслация.

Очаква се Байдън да приказва за войната в Украйна и международния ред. В прорез с традицията за президентите на Съединени американски щати той не приказва през първия ден, защото пътува до Англия за погребението на кралица Елизабет II. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън счита да упорства за реформиране на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, по време на речта си пред Общото заседание, съобщи съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан. Американските публични лица са разочаровани от ветото на Москва върху ограниченията и декларациите на Съвета за сигурност по отношение на съветската инвазия в Украйна, Байдън може да упорства за промени на четири очи пред генералния секретар на Организация на обединените нации и други публични лица или да ги показа обществено, сподели още Съливан.

Сред другите оратори ще бъде и иранският президент Ебрахим Раиси, който отлетя за Ню Йорк макар митингите в страната му след гибелта на млада жена, задържана от " моралната полиция ".

Късно през вчерашния ден от трибуната на Организация на обединените нации немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че светът е " изправен пред нова фрагментация " след години на вяра след края на Студената война и обединяването на личната му страна.

" Пред нас се натрупват огромни световни рецесии, които се комбинират и укрепват една друга. Някои даже виждат в това предвестител на един свят без правила ", сподели той. Шолц съобщи, че президентът Владимир Путин, който нахлу в Украйна през февруари, " ще се откаже от войната и империалистическите си упоритости единствено в случай че осъзнае, че не може да я завоюва ". " Ние заставаме твърдо на страната на тези, които са атакувани - за отбрана на живота и свободата на украинците и за отбрана на нашия интернационален ред ", сподели той.

Френският президент Еманюел Макрон дефинира съветската инвазия като " завръщане към нова епоха на империализъм и колониализма " и предизвести, че бездействието рискува да " унищожи международния ред, без който мирът е неосъществим. Не става въпрос за избор на една страна сред Изтока и Запада, или Севера или Юга. Това е въпрос на отговорност пред Устава на Организация на обединените нации ", сподели той.

" Отвъд войната съществува риск от разделяне в света по аргументи, както директно, по този начин и индиректно свързани от спора ", сподели Макрон.

Японският министър-председател Фумио Кишида, говорейки пред Общото заседание на Организация на обединените нации, осъди нахлуването на Русия в Украйна като дестабилизиращо до основи интернационалния ред и съобщи, че би трябвало да надделее върховенството на закона, а не принудата на силата. " Нахлуването на Русия в Украйна е държание, което потъпква философията и правилата на Устава на Организация на обединените нации... То в никакъв случай не би трябвало да бъде толерирано ", съобщи японският министър председател. Кишида, който е родом от Хирошима - първият град, потърпевш от атомна бомбардировка, осъди и опасността за приложимост на нуклеарни оръжия, отправена от Русия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани за " заслужен излаз " от продължаващата към този момент седем месеца рецесия, провокирана от съветската инвазия в Украйна.

Ердоган употребява положителните си работни връзки както с Москва, по този начин и с Киев, с цел да се опита да откри дипломатическо решение на войната.

Той беседва по телефона с украинския президент Володимир Зеленски малко преди да се обърне на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации с настойчив апел за мир.

" Заедно би трябвало да намерим рационално практично дипломатическо решение, което да даде и на двете страни заслужен излаз от рецесията ", съобщи Ердоган пред Организация на обединените нации.

Той добави, че трайният мир би трябвало да се основава на отбраната на териториалната целокупност на Украйна.

" Ще продължим да усилваме напъните си за преустановяване на войната, която още веднъж се разгоря през последните дни, въз основа на териториалната целокупност и независимостта на Украйна. Приканвам интернационалните организации и всички страни да окажат откровена поддръжка на напъните на Турция "./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР