Случващото се в Близкия изток е началната фаза на опит

...
Случващото се в Близкия изток е началната фаза на опит
Коментари Харесай

Експерт: Наблюдаваме опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток

" Случващото се в Близкия изток е началната фаза на опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток . Това ще генерира процеси отвън Близкия изток, ще продължи дълго и ще коства скъпо както като запаси, по този начин и като човешки живот... В центъра на това преструктуриране ще бъдат Израел - доста значимо е по какъв начин ще бъде извършена сухопътната интервенция, и Иран, който ще се стреми от самото начало да пречи на постигането на мира в Близкия изток ".

Това сподели пред проф. Румен Кънчев, някогашен зам.-министър на защитата.

И добави, че през последните месеци се следи нова наклонност в развиването на Русия , при която се открояват три задания, решени от Владимир Путин.

" Във вътрешнополитически проект той напълно господства политическата сцена след отстраняването на Евгений Пригожин. Във външнополитически проект Русия укрепва връзките си с три нуклеарни страни - Китай, Иран, Северна Корея. И трето, Путин разгласи, че е разискал с китайския си сътрудник координацията сред двете страни по връзките на събитията в Близкия изток. От тук можем да стигнем до интервенцията на 7 октомври. Малко преди този момент имаше опит на Съединени американски щати за възстановяване на връзките в Близкия изток - опит да възвърне дипломатическите връзки сред Израел и Саудитска Арабия. Иран не желае да бъде основана общественост в Близкия изток, която да бъде консолидирана към правилата на демокрацията и против тероризма. Иран стои зад тези офанзиви със своите проксита " Хамас " и " Хизбула " . Голямата цел на Иран е да торпилира връзките на Израел с арабските страни и да сътвори изискванията за лична доминация в този район ".

В предаването " Неделя 150 " проф. Кънчев уточни, че " макар смелостта си Иран няма никакви шансове пред гигантската американска мощност и Иран може да бъде срутен със земята за 6 до 12 часа, и то без американците да предислоцират корабите си, тъй като имат 14 атомни подводници от най-голям клас, които стрелят от всякакво разстояние и могат да поразяват всяка една точка на земното кълбо ".

" Американският президент ясно сподели, че Вашингтон няма да се откаже нито да оказва помощ на Украйна, нито ще изостави приятелите си в Израел ".

Според него поради нестабилната конюнктура в международен проект България би трябвало да се консолидира вътрешнополитически .

" През идващите години ориста на света демонстрира, че би трябвало да имаме мощни въоръжени сили и служби, които пазят националната сигурност на България. Не мисля, че все още нашите въоръжени сили са на задоволително високо равнище ".

Проф. Румен Кънчев предвижда два вероятни сюжета на развиване на спора:

" Ако израелската войска навлезе с танковете и стартира да гази Палестина, това ще има противоположен резултат, жертвите ще са доста, арабският свят ще застане на страната на Палестина. Вторият сюжет бих нарекъл " нов старт за Палестина " - основаване на коалиция против тероризма в Близкия изток, консолидиране на арабските страни към Израел и Саудитската арабия за да се даде сериозен отпор против " Хамас " и " Хизбулла " и техните настойници, които не са в зоната на Близкия изток, би трябвало да се тръгне към нови избори в Палестина, нова конституция. Много значителен миг при сухопътната интервенция, за който предизвести и Байдън, и английския министър председател Риши Сунак, е да няма окупация на Газа от Израел, тъй като окупацията ще ескалира спора. Израелската войска би трябвало да организира точно, постепенно, умерено интервенцията си ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР