Случващото се около границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата

...
Случващото се около границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата
Коментари Харесай

Стефан Янев: Никой по никакъв повод не ни налага решения свързани с нашата сигурност

Случващото се към границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има обилни отрицателни отблясъци върху българската сигурност. Това съобщи военният министър Стефан Янев по време на годишната конференция на началника на защитата. Той уточни, че занапред ще се взема решение дали американски военни ще се включат в батальонната бойна група, която страната ни ще образува в отговор на ескалацията на напрежението към Украйна.

" Случващото се към границите на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има доста отрицателно отношение върху нашата национална сигурност. Концентрирането на съветски войски в непосредствена непосредственост до границата с Украйна нагнетява напрежението, покачва несигурността и дава стратегическо преимущество на Москва за реализиране на своите политически цели тъкмо в духа на действителната политика. Искам още един път да подчертая, че никой по никакъв мотив не ни постанова решения свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след съвещания и с консенсус ", съобщи министърът на защитата Стефан Янев.

" Концепцията за въздържане на защита на евроатлантическата зона слага нови провокации и пред въоръжение на съдружниците както във връзка с тяхната роля при приоритизиране на концепцията, по този начин и във връзка с техните отбранителни качества и равнища на подготвеност. Колективната система за сигурност не значи, че страна членка на Алианса може да образува своята защита за сметка разноските на другите съдружници. Принципът е взаимност в разноските за защита, според брутния вътрешен артикул на страната, както и е признато - най-малко 2% от този артикул ", добави адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата.

Вижте още в директното включване на репортера ни Николай Минков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР