Случването на донорски ситуации е нещо стандартно. Твърде често, за

...
Случването на донорски ситуации е нещо стандартно. Твърде често, за
Коментари Харесай

Трансплантолози от ВМА: Проблемът у нас е в откриването на донори

Случването на донорски обстановки е нещо общоприетоо. Твърде постоянно, за жалост, има подобаващи за донори пациенти. От извънредно значение е бързата реакция и трезвата преценка на координаторите, че евентуалният реципиент може да бъде осъществен. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Ивелин Такоров, шеф на I клиника по коремна хирургия във ВМА, във връзка двете донорски обстановки у нас, осъществени за 24 часа.

По думите му, в случай че не се обърне внимание на стигмите на мозъчна гибел още в самото начало, тя може да прерасне в биологична и пациентът да не е подобаващ за донор.

Проф. Ивелин Такоров описа, че първата обстановка е била в събота. „ В случая първият донор беше млада жена, изпаднала в мозъчна гибел след хеморагичен инсулт. Сърцето на дамата беше малко като размери и в листата на чакащи на УМБАЛ „ Проф. Чирков “ нямаше подобаващ реципиент, по тази причина то отпътува за Румъния. Вторият пациент е 22-годишен, с остро настъпила мозъчна гибел, и е бил осъществен в неделните часове “, разяснява проф. Такоров.

„ Беше основана доста добра организация и в събота извършихме първата трансплантация. Междувременно получихме известие, че има втори донор в „ Пирогов “ и успяхме да се организираме една след друга “, сподели и доцент Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той добави, че във Военна болница има основана организация на няколко екипа, които по всяко едно време могат да реагират.

„ Другото доста значимо нещо е отношението към околните, вярното поднасяне на информацията в аспект да бъдем точни, с цел да се избегнат всевъзможни спекулации, че този човек може в миналото да бъде възроден. Ангиографията открива мозъчната гибел. След това се вършат съответните диагностични проби. Мозъчната гибел се открива от комисия от трима специалисти. Мозъчната гибел е необратимо събитие, пациентът в никакъв случай няма да бъде върнат към живот “, каза доцент Такоров.

Той акцентира, че целият развой минава през толкоз доста хора, че на процедура нечиста сделка е невъзможна. Доц. Васил Михайлов добави, че трансплантацията е дълъг развой, който продължава 24-36 часа и в него вземат участие ужасно доста хора – над 70 индивида.

Според доцент Михайлов липсва интензивно търсене на евентуални донори. „ Координаторите по донорство са способените хора, които могат да разяснят всички проблеми пред опциите за трансплантациите у нас “, сподели той.

Според проф. Такоров също законодателството ни е съвършено, а казусът е в откриването на донори. „ Държавата би трябвало да покаже ангажираност към трансплантационния развой и да се подкрепи активността на реаниматорите и координаторите “, сподели той.  

Медиците допълниха, че донорските обстановки от началото на годината, осъществени във ВМА, са девет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР