Случвало ли ви се е да имате чувството, че вашият

...
Случвало ли ви се е да имате чувството, че вашият
Коментари Харесай

Крият ли нещо от мен?

Случвало ли ви се е да имате възприятието, че вашият екип крие информация от вас? Че не получавате цялата история? Или пък, че вашите подчинени просто ви споделят това, което желаете да чуете?

Може да сте сигурни, че не сте единствени. Според скорошно изследване на SimplyHired, множеството служащи избират да послъгват, когато приказват със своите началници, в съпоставяне със случаите, когато поддържат връзка с равнопоставени сътрудници или техни подчинени. Когато комбинирате това с обстоятелството, че има доста чиновници, които просто не са изключително контактни персони и избират да си мълчат, ще установите, че доста работни места страдат от остра липса на откровена връзка.

Въпросът, който би трябвало да си зададете в тази ситуация, е за какво чиновниците изпитват потребността да лъжат?

Отговорът е елементарен – те се опасяват от следствията. Те се опасяват, че тяхната откровеност и директност може да им коства скъпо, изключително в случай че работят за човек, който счита, че знае всичко и не приема „ не “ за отговор.

Малките „ бели неистини “, като това да кажете, че сте болен и да си вземете един почивен ден, са едно, а деформиране на истината и пазенето на секрети от вашия началник са напълно друго. При второто залозите за доста по-високи, като последствията от разпространяването на погрешна информация могат да се  отразят освен върху вас, само че и върху вашият екип, началник и компанията като цяло.

Според консултантската компания Root Inc., която работи с голям брой компании от 500, този проблем се появява най-често по време на съществени организационни промени. Когато фирмите минават през културни, процедурни или структурни промени, чиновниците се опасяват от метода, по който това може да се отрази на статута на тяхната работа. По тази причина те избират да споделят неща, които мениджърите им желаят да чуят, вместо да бъдат откровени и да слагат работата си под риск. В резултат на това надеждната информация понижава, а цените, бюрокрацията и неувереността нарастват, споделят от Root.

От компанията подчертават върху осем най-често срещани страхове, които карат чиновниците да внимават какво споделят и постоянно даже да лъжат:

1. Страхът от рецензии за неприятно показване в работата

2. Страхът от това да бъдете признат като новобранец, който застава против позицията на шефа/екипа

3. Страхът да не обидите сътрудник

4. Страхът да не бъдете признати от вашите сътрудници / членовете на екипа

5. Страхът, че казването на истината е обвързвано с инвестиция на време и сила, която не си коства, защото гласът ви няма да бъде чут и нещата няма да се трансформират

6. Страхът, че мнението ви няма да бъде оценено, в случай че е обратно на това на шефа/екипа

7. Страхът, че казването на истината може да ви коства работата

8. Страхът, че може да бъдете признати за некомпетентни, в случай че си признаете, че не разполагате със всички отговори

За да насърчите хората да бъдат по-искрени и отворени, би трябвало да сътвори безвредна среда на работа, в която те се усещат свободни да споделят това, което мислят. Трябва да създадете фирмена просвета, в която се чува гласът на всеки и в която противоречащото на преобладаващото мнение не се потъпква, а се дискутира и прави оценка по достолепие. Истината е, че това не е толкоз елементарно, колкото звучи, само че в случай че запретнете ръкави и положите нужните старания, може да изградите екип и даже цяла компания, в които лъжите няма място.

…………………..

Майкъл Шнайдър , специалист по развиването на човешкия капитал Welltower, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР