Случвали ви се често да не можете да свършите нещо

...
Случвали ви се често да не можете да свършите нещо
Коментари Харесай

3-те типа енергийни вампири на работа

Случвали ви се постоянно да не можете да свършите нещо на работа поради сътрудник? Или да се чувствате изтощени единствено от общуването с даден човек? Може би си имате работа с " енергиен върколак ". А той/тя може съществено да вгорчи живота ви.

Според Forbes на работното място най-често се откриват три вида " енергийни вампири ". Ето кои са те и по какъв начин да се справите с тях:

Мелодраматичният " енергиен вапмир ".

Той/тя няма разбиране от персонално пространство. Редовно прекрачва границите, прави неуместни неща или споделя прекалено много персонална информация. Вкопчва се в сътрудниците и им губи времето с безкрайните истории от персоналния си живот. Как да се справите: Бъдете общителни, само че твърди. Обяснете, че нямате време да слушате излиянията всеки ден. Старайте се да избягвате индивида.

" Енергийният върколак " с огромно его.

Той/тя счита, че е над всички, че неговата работа е най-важна. Останалите би трябвало да се преценяват единствено с него и да извършват всяко негово предпочитание. Постоянно се хвали с достиженията си, даже да са напълно дребни, и омаловажава триумфите на другите. Как да се справите: Явно е, че този човек има нужда да се усеща важен. Подходът към него би трябвало по едно и също време да признава приноса му, само че и да не му/ѝ се разрешава да ви се качи на главата. Например: " Идеята ти е добра, само че дано да обсъдим и други оферти. "

Зависимият " енергиен върколак ".

Той/тя непрекъснато ви търси за насоки и уверения даже за най-елементарните неща. Страхува се да взима решения и когато е сам/а, е напряко беззащитен. Понижава продуктивността на целия екип и хаби сила, която другите биха могли да употребяват за личните си задания. Как да се справите: Трябва да повишите увереността на този човек, с цел да се усеща удобно да поема отговорност. Хвалете го, когато се е справил добре. Но и му дайте да разбере, че не може да ви досажда постоянно с въпросите си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР