Случи се това, което толкова дълго - и напоследък активно

...
Случи се това, което толкова дълго - и напоследък активно
Коментари Харесай

Китай направи залог в украинската игра

Случи се това, което толкоз дълго - и в последно време интензивно - беше чакано. Китай показа своя проект от 12 точки за разрешаване на спора в Украйна. Ето ги от горната страна надолу.

Зачитане на суверенитета и териториалната целокупност на всички страни.

Изоставяне на манталитета на Студената война и привързано с неразделен пакет за сигурност.

Прекратяване на враждебните дейности.

Начало на мирни договаряния.

Смекчаване на филантропичната рецесия.

Защита на цивилните лица и военнопленниците.

Осигуряване сигурността на нуклеарните уреди.

Отказ от потреблението на нуклеарни оръжия.

Спазване на Зърнената договорка.

Отказ от потреблението на наказания без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Осигуряване на непоклатимост на индустриалните вериги и веригите за доставки.

Следвоенно възобновяване.

Все още не са оповестени различни оферти. „ Планът Зеленски “ е доста мъчно да се назова мирна самодейност, това е по-скоро военна тактика на Украйна в границите на спора и с доста пресилени упования за личните ѝ благоприятни условия.

Предложенията на западните страни също към този момент се лимитират до " победа на бойното поле ". Полузападните „ страни “ в стремежите си отиват даже още по-далеч и мечтаят за разпадането на Русия. Москва предстоящо не е удовлетворена от сходни хрумвания.

Нека незабавно да уточним, че опитите да се назова проектът на Пекин проруски или антируски са нелепости. Той, както се очакваше, е прокитайски, тъй че в него има точки - да вземем за пример първата, които Киев с наслада ще поддържа. Всички помнят Тайван, който е толкоз близо и толкоз надалеч за Китай в това време, нали?

Според съветника по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан Китай е трябвало да се ограничи до първата точка – по този начин Вашингтон реагира на предлагането на Пекин. Същият Съливан добави, че Съединени американски щати няма да диктуват на Украйна по какъв начин да завърши спорът.

Американският чиновник не излъга. Белият дом освен има намерение да диктува по какъв начин да спре кръвопролитието, само че преди този момент ще направи всичко допустимо то да продължи. И до момента в който Киев залива Украйна с телата на украинци, Вашингтон ще я залива с оръжие. Защото Съединени американски щати на този стадий са главният бенефициент в тази борба. Благодарение на глобите те съумяха да лишат Европа от евтини съветски запаси и да я оставят без кардинално значими стопански преимущества. И след загубата на промишлен суверенитет пристигна политическа кастрация.

И тук стигаме до най-актуалната точка от пътната карта сега, която визира глобите. Точно в деня на издание на проекта Съединените щати постановиха ограничавания на китайски компании, за които се твърди, че оказват помощ на Русия да заобиколи глобите и да доставя военно предопределение.

Това не са първите наказания против Пекин от Вашингтон, само че за първи път се постановат ограничавания поради обвинявания в поддръжка на Русия. Ясно е, че ограниченията не са съпоставими с тези, които предприе Москва, само че се сътвори казус. Интересното е, че Брюксел побърза да отхвърли да има искания против Китай. Прессекретарят на организацията по външна политика на Европейски Съюз Набиля Масрали сподели, че Европейски Съюз няма доказателства за китайска военна помощ за Русия.

На този декор е разумно да се чака изостряне на така и така недружелюбната реторика на Китай към Съединени американски щати. Буквално два дни по-рано представителят на китайското външно министерство Ван Венбин назова Вашингтон най-големият войнолюбец, отбелязвайки, че през 240-те години на своето битие Съединени американски щати не са воювали едвам 16, а след края на Втората международна война Белият дом е основателят 80% от всички спорове. Той напомни и цветните революции и опитите за интервенция в избори в други страни.

Като цяло китайската самодейност е по-скоро освен и не толкоз проект за превъзмогване на украинската рецесия, а по-скоро кардинална позиция за преструктурирането на световната архитектура на сигурността в следконфликтния интервал.

И несъмнено, това е малко като декемврийските начинания на Русия, които Съединени американски щати отхвърлиха през 2021 година

В тази връзка се постановат някои заключения. Първо, Пекин и Москва виждат бъдещия международен ред по подобен метод, вследствие на което би трябвало да чакаме тяхното по-нататъшно доближаване.

Второ, настоящето изказване на Съливан, който прикани Китай да се ограничи до първата точка от проекта, доста припомня реакцията на Съединени американски щати на съветската самодейност, когато Вашингтон стартира да избира кое от предложенията го устройва. Тогава зам.-министърът на външните работи Александър Грушко акцентира, че логиката " тук играем, тук не играем, тук рибата завиваме " не е приложимав случая.

През декември 2021 година Щатите отхвърлиха съветските оферти. Всеки знае какво се случи два месеца по-късно. През февруари 2023 година те отхвърлиха проекта на Китай.

Ясно е, че Пекин ще работи доста по-сдържано, защото до момента екзистенциалните му ползи не са потърпевши. Но е наивно да се пренебрегва наклонността на изостряне: в Китай схващат, че е невероятно да чакат повече край реката, до момента в който тялото на вчерашния хегемон заплува по нея.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР