Случайно видях този метод за отглеждане на домати миналата година

...
Случайно видях този метод за отглеждане на домати миналата година
Коментари Харесай

Домати – мързелив, но ефективен начин за отглеждане

Случайно видях този способ за развъждане на домати предходната година в един от прилежащите имоти.

Ето какво ме порази: в градината, на разстояние към 1,2 метра една от друга, стояха като млади кипариси, зелени колони, всички покрити с домати. Стана ми забавно и реших да се срещна със притежателите на това знамение. Оказаха се благи и приятелски настроени хора и без доста увещание ми описаха тайната си за отглеждане на домати.

След като пробвах, разчитайки на многогодишния си опит и тествайки на процедура, взех решение да споделя с вас този способ.

Същността на този метод за развъждане на домати е, че главната работа по подготовката на отглеждането на доматите се прави в края на есента или началото на пролетта, когато на практика нищо не пораства в градината.

Този способ може значително да понижи времето за посаждане. И още един значим миг – узряването на растенията, отглеждани по този метод, лишава доста по-малко време, отколкото при всеки различен способ.

На разстояние 1,2-1,3 метра една от друга, изкопайте дупки с дълбочина 30 и широчина 45-50 см. Почвата, извадена от дупките, разположете към периметъра.

Дъното на дупките прекопайте с вила на дълбочина 15-20 см. Това е за облекчение на корените да минават през почвата. В края на краищата, колкото по-дълбоко отиват корените, толкова по-добро ще бъде снабдяването с влага на растението, ще се изисква по-малко поливане и вероятността от изгниване в резултат на изсушаване на почвата ще бъде доста понижено.

Силен прът с височина 2-3 метра се вкарва в центъра на дупките. След това една кофа с полугнил тор се излива в дупките, от горната страна се прибавя кофа с всевъзможен хумус или горска земя, след това кофа с пясък. Горната част се цялостни до върха, като се добавя една трета от 250-грамова чаша нитроамофос и половин литров съд с пепел. Съдържанието на дупката се смесва усърдно и от останалата почва в близост се прави твърда страна с височина 6-8 см. Това е всичко – дупката е подготвена.

От 3 до 5 храста от еднакъв вид се засаждат в една дупка.

Как да засадите разсада:

През пролетта, когато премине опасността от заледяване, дълъг, прав прът, заострен в края (направих го от остаряла ръкохватка на лопата) на разстояние към 7 см, върша дупки на дълбочина 40-50 см.

Изкопавам цъфтящия разсад от оранжерията, той би трябвало да бъде висок най-малко 55-60 см. Изтърсвам корените от почвате и ги класифицирам по този начин, че те свободно да преминават, без да се огъват, в направената дупка. Откъсвам долните листа, оставяйки 3-5 листа от горната страна. Спускам растенията в дупката, направена в земята.

След като запълня всички дупки с разсад, вземам лейка, премахвам мрежата от нея и със силен поток вода измивам земята в дупката по този начин, че отмерено да запълня всички дупки с разсада.

След засаждането на всичкия разсад мулчирам почвата в дупките по горния борд на дупката с всякакъв под ръка материал: изгнили дървени стърготини, листа, нарязана плява, скъсани и набръчкани вестници, люспи от семена и други Ако не извършите това, тогава ще би трябвало да извършите 2 пъти повече поливане и след всяко поливане или дъжд да прекопавате горния пласт почва.

Мулчирането ви позволява да запазите влагата и да предпазите корените на растенията от прегряване. Под него се отглеждат доста земни червеи, които за вас са изключително потребни и наторяват продуктите с виталните им функционалности.

В бъдеще вържете всички растения с една панделка или връв. Получените домати също не е необходимо да се връзват настрана, защото самите те са комфортно разположени върху дебелите стъбла и листа.

Не е необходимо да торите доматите, по време на подготовката на дупките към този момент сте добавили всички торове (оборски тор, нитроаммофоскос и пепел). Само при доста огромен брой плодове, които са почнали да порастват, можете да налеете 1-2 литра пилешки тор, разреден с вода (1:50) или оборски тор (1:25), в една яма на всеки две седмици.

Пръскайте растенията три пъти.

Вижте още: Страхотна концепция за лятната вила! Трябват ви единствено цимент и камъни!

Доматите, засадени по този метод, образуват доста спомагателни корени на заровеното стъбло, бързо се придвижват към напредък, порастват и се развиват.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР