Случаят Тамам Шуд е смятан за една от най-големите мистерии

...
Случаят Тамам Шуд е смятан за една от най-големите мистерии
Коментари Харесай

Случаят Тамам Шуд - една от най-големите мистерии в Австралия

Случаят Тамам Шуд е считан за една от най-големите мистерии в Австралия. Историята се зъвърта към неидентифициран мъж, открит мъртъв през декември 1948 година на плажа Самъртън в Аделаида, Австралия. Мъжът съгласно експертите най-вероятно е бил токсичен. Самоличността му и до ден сегашен остава мистерия.

През юни 1949 година, когато следователи прегледали още веднъж тялото на мъртвия, разкрили скришен джоб в облеклата му, в който лежало парче хартия, на което било написано " Tamam Shud ". Фразата се превежда като " край " или " свършек ".

Оказало се, че листът е откъснат от сборника с лирика на Омар Хаям " Рубайят " (сборник с към хиляда четиристишия (рубаи), които са на философска тематика и имат висока литературна стойност). Това предиздвикало всички медии на континента да търсят книгата, от която е била откъсната последната страница.

Търсенето било сполучливо. Открили един човек, който имал копие от рядкото първо издание на “Рубаят ” в превод на Едуард Фицджералд, което мъжът обяснил, че е намерил на задната седалка на колата си в нощта преди да открият тялото на непознатия мъж. На задната корица с молив било написано повърхностно и криптирано известие.

Поради наличието на поемата на Хаям, доста от експертите считат, че посланието може да съставлява някакъв тип предсмъртно писмо, което мъжът е оставил, само че кодът, който е написал, остава неразгадан и до ден-днешен, както и целият случай.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР