Случаят с изтеклите в четвъртък пароли на държавни електронни пощи

...
Случаят с изтеклите в четвъртък пароли на държавни електронни пощи
Коментари Харесай

Не използвайте служебните си пощи за регистрация в ненадеждни сайтове, съветва киберексперт

Случаят с изтеклите в четвъртък пароли на държавни електронни пощи не е хакерска атака. Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ специалистът по осведомителна сигурност Любомир Тулев. Той уточни, че въпросът няма връзка с Национална агенция за приходите, откъдето през 2019-а изтекоха данните на повече от шест милиона българи.

„ Пуснат е един масив, сбирка от пароли, които са изтичали по принцип през годините, т.е. това не е нещо ново. Има 6.2 млн. неповторими реда – потребителско име и ключова дума. Някой в този момент си е направил труда да компилира изтекли данни през годините, само че измежду тях има към 1 млн. настоящи имейли и пароли “, изясни специалистът.

Тулев посъветва да не използваме служебните си пощи за регистрация в недоверени уеб сайтове, както и да защитим имейлите си и да използваме разнообразни пароли .
Добра процедура е промяна на ключова дума и неизползването на нашата служебна поща за регистрация в торент уеб сайтове, извършване на покупки и така нататък Дори може да си създадете пощенска кутия единствено за такива цели, в която нямате нищо скъпо и служи за регистрация в сходни уеб сайтове, които някой ден биха били хакнати, само че това да не ви засегне.
Любомир Тулев, специалист по осведомителна сигурност

Тулев посъветва още да използваме двуфакторна верификация , с цел да имат нашите данни по-високо равнище на отбрана.

„ За хакерите са доста значими потребителското име и ключова дума, т.е. креденшълите, тъй като е доста евентуално те да са дейни за някъде другаде – примерно за корпоративната среда, а тогава към този момент може да се достъп до извънредно скъпа информация “, уточни киберекспертът.

„ Това е задачата на хакерите – да събират сходна информация, по-късно я продават. В тъмния интернет цената на пробити неотдавна креденшъли може да доближи 10 000 $ “, сподели още той.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР