Случаят от село Малорад вече се разследва от прокуратурата, съобщиха

...
Случаят от село Малорад вече се разследва от прокуратурата, съобщиха
Коментари Харесай

Разследват изборджиите от Малорад, заснети да дописват бюлетини, председателката на комисията – от ПП/ДБ

Случаят от село Малорад към този момент се проверява от прокуратурата, оповестиха от ОИК Борован. Комисията се е срещнала още в деня на изборите със абсурден запис от пета секция в Малорад в община Борован и е взела решение, сподели ръководителят на ОИК Димитър Попов.

В скандалния запис се вижда по какъв начин ръководителят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова, мислейки си че са изключили видеонаблюдението, подправя бюлетини в полза на избрани претенденти.

В скандалното видео се чува по какъв начин и Борован и Малорад имат потребност от кметове, които са “наши ора ”. Споменатият Мартин е претендентът за кмет на Българска социалистическа партия Мартин Диловски, а цитираното име Борко е Борислав Младенов, който е от Малорад и към този момент е част от новия общински съвет от локалната коалиция с №68. Не е ясно кой тъкмо е Бачи Цено, защото в листата има двама такива. Единият е притежател на магазин в центъра на Малорад, а за другия няма информация.

Тъй като осъщественото в секцията в Малорад е нарушаване на Изборния кодекс, а ОИК в Борован не е способен да взема решение сходен проблем, за случая незабавно е била известена дежурната прокурорка от Бяла Слатина Юлия Вельовска. След нейно предписание полицията в Борован незабавно е почнало следствие. Ако в следствието се откри, че е осъществено закононарушение, изборите в тази секция ще бъдат касирани, споделиха от прокуратурата.

Във врачанската районна прокуратура към този момент е формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение срещу политическите права на жителите, оповестиха от институцията. Наблюдаващият прокурор е дал съответни инструкции на проверяващия орган за събиране на доказателства по отношение на направена инспекция на сигнал, постъпил от районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Бяла Слатина.

Засега е известно, че към 23,00 ч на 29 октомври 2023 година длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на извършени локални избори за кмет и общински съветници, се споделя в известието на прокуратурата. Предстоят разпити на очевидци, включително членове на Общинската изборна комисия в Борован и претендент от съответна политическа партия.

Ще бъдат изискани записи от налични видеокамери в периметъра към мястото на престъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Законът планува наказване отнемане от независимост от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на изборна комисия, което по какъвто и да е метод преправи резултат от избори.

„ По-добре отговорните от секционната комисия да бъдат осъдени и изборите в Малорад да бъдат касирани, с цел да се научат някои хора, че не могат да погазват по най-демонстративен метод закона “, разяснява по този мотив определеният за втори мандат кмет на Малорад Иван Иванов.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР