Случаят е показателен, защото обединява две ключови проблемни сфери в

...
Случаят е показателен, защото обединява две ключови проблемни сфери в
Коментари Харесай

Съдът изгонил журналист от заседание за схемата за износ на забра...

" Случаят е индикативен, тъй като сплотява две основни проблематични сфери в България – нереформираното правораздаване и нежната медийна независимост ", се показва в информацията.

 

Журналистическата асоциация споделя за случилото се:

 

" На 19 октомври 2023 година Борис Митов (журналист от " Свободна Европа ", бел. ред) е в Пловдив, с цел да отрази съвещанието по ограниченията за неотклонение на обвинените за незаконна скица за експорт на неразрешено съоръжение за съветските сили в Украйна. 

 

На журналиста първо е обяснено, че не може да участва на делото пред Апелативен съд – Пловдив, защото няма задоволително място в правосъдната зала. Следва да се означи, че на съвещанието пред първата инстанция, извършено на 11 октомври, залата е цялостна с публицисти, т.е. за съда е било изцяло ясно, че към делото има засилен интерес.

 

След първичното пояснение, че залата е дребна, се появява ново. По думите на Митов зам.-председателката на Апелативен съд – Пловдив Михаела Буюклиева е решила да пита обвинените дали са съгласни журналистът от " Свободна Европа " да участва в залата, а откакто един от тях е изразил противоречие, Митов още веднъж е бил изпъден. 

 

На правосъдните кореспонденти не е известна практиката обвинени и подсъдими да бъдат питани дали на откритото и обществено съвещание могат да участват публицисти . Ако се следва логиката на съдиите в Пловдив, то би трябвало съдът да се обърне и към прокуратурата, с цел да е съобрази и с нейните усети за това кои публицисти могат да отразяват работата на съда и кои – не ".

 

" Решението на правосъдния състав да изгони журналиста няма по какъв начин да имат законово съображение, а случилото се в правосъдната зала в Пловдив е рисково ограничение на свободата на изложение. 

Публикуваното след правосъдното съвещание малко прессъобщение, изобилстващо от клиширани изречения, без осведомителна стойност, няма по какъв начин да замести пълноценното отразяване от публицисти на място ", споделят от АЕЖ.

 

" Ето за какво настояваме Висшият правосъден съвет, Инспекторатът към Висш съдебен съвет и Върховният касационен съд да извършат незабавна инспекция и гаранции, че сходно неприемливо ограничение на публичността и свободата на изложение ще остане казус ", настоят публицистите.

 

По случая със схемата за експорт на неразрешени артикули за съветски получатели

 

за експорт на артикули с допустима двойна приложимост, изнасяни за военните дейности на територията на Украйна. 

 

" Тези произведения не са предопределени за постоянната съветска войска. Тези произведения са предопределени за специфичните елементи, които водят война на територията на Украйна. Като вероятни крайни консуматори на изделията в Руската федерация са елитните войски " 26-ти отряд със специфични предопределения ", по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота, Частна военна компания " Вагнер “, отряд " Ахмат " и други ", изясни председателият на ДАНС Пламен Тончев.

 

Вчера след близо тричасово съвещание за нерегламентиран експорт на артикули с двойна приложимост за Русия. 

 

Това са Василий Улянов, Евгений Улянов, Романос Ветридис, Дзмитрий Дзмитриу от Беларус и Яни Йешили, който е албански жител. 

 

ФрогНюз
 
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР