Случаите на опасна и силно смъртоносна бактериална инфекция достигнаха рекордни

...
Случаите на опасна и силно смъртоносна бактериална инфекция достигнаха рекордни
Коментари Харесай

Опасен стрептокок върлува в Япония

Случаите на рискова и мощно смъртоносна бактериална зараза доближиха рекордни равнища в Япония , демонстрират формалните данни, като специалистите към момента не могат да дефинират повода за нарастването, осведоми Си Ен Ен.

Към 2 юни, японското Министерство на здравеопазването е записало 977 случая на стрептококов отровен шоков синдром (STSS), който има смъртност до 30%. Около 77 души са умряли от инфекцията сред януари и март , съгласно последните налични данни.

Продължаващата зараза в Япония към този момент е надминала върха от предходната година от 941  инфекции - най-високата стойност от започването на статистиката през 1999 година. Националният институт по инфекциозни заболявания на Япония заяви за 97 смъртни случая заради STSS предходната година , което е вторият най-голям брой на смъртни случаи през последните шест години.

STSS е рядка, само че сериозна бактериална зараза, която може да се развие, когато бактериите се разпространят в дълбоките тъкани и кръвния поток . Пациентите в началото страдат от тресчица, мускулни болки и повръщане, само че признаците могат бързо да станат животозастрашаващи с ниско кръвно налягане, отичане и множествена органна непълнота, когато тялото изпада в потрес.

" Дори при лекуване, STSS може да бъде гибелен. От 10 души с STSS, до трима души ще умрат от инфекцията, " съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) на Съединени американски щати.

Повечето случаи на STSS са породени от стрептококи от група А (GAS) бактерии, които нормално предизвикват тресчица и инфекции на гърлото при деца . В редки случаи, стрептококите могат да станат инвазивни, когато бактериите произведат токсин, който им разрешава да влязат в кръвния поток, причинявайки съществени болести като отровен потрес .

Инвазивните група А стрептококови инфекции бяха доста лимитирани от ограниченията за надзор на Covid-19, като носене на маски и обществена отдалеченост, само че след разхлабването на тези ограничения доста страни регистрираха увеличение на случаите.

През декември 2022 година пет европейски страни оповестиха на Световната здравна организация за увеличение на инвазивните група А стрептококови инфекции (iGAS), като най-засегнати бяха децата под 10 години. CDC също оповестиха за увеличение на заболяването по това време.

През март японските управляващи предизвестиха за скок в случаите на STSS. Националният институт по инфекциозни заболявания на Япония разгласява оценка на риска, че броят на случаите на STSS, породени от iGAS, се е нараснал от юли 2023 година, изключително измежду хората под 50 години.

CDC показва, че възрастните хора с открита рана са с нараснал риск от заразяване с STSS , в това число тези, които неотдавна са претърпели интервенция.

" Експертите обаче не знаят по какъв начин бактериите попадат в тялото при съвсем половината от хората , които получават STSS, " обявиха американските епидемиолози.

Причината за нарастването на случаите на STSS в Япония тази година остава неразбираема, съгласно японската телевизия NHK. Професор Кен Кикучи от Медицинския университет на Токио сподели пред NHK, че нарастването може да се дължи на отслабениата имунна система на хората след Covid-19.

" Можем да укрепим имунитета си, в случай че непрекъснато се излагаме на бактерии. Но този механизъм отсъстваше по време на пандемията от ковид, " сподели Кикучи. " Така че повече хора в този момент са податливи на зараза и това може да е една от аргументите за внезапното увеличение на случаите. "
 Регистрираха случай на маймунска шарка в София
Регистрираха случай на маймунска шарка в София

Това е първият доказан случай на инфекцията у нас от началото на годината
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР