Словенският хокеист Жига Йеглич е третият спортист, който е дал

...
Словенският хокеист Жига Йеглич е третият спортист, който е дал
Коментари Харесай

Словенски хокеист е третият с положителна проба в Пьонгчанг, оправда се с лекарство за астма

Словенският хокеист Жига Йеглич е третият състезател, който е дал позитивна допинг проба на олимпийските игри в Пьонгчанг. Спортният трибунал заяви, че той е заловен с фенотерол по време на спортен тест.

Веществото е предопределено да отвори дихателните пътища и да усили притока на О2 към белите дробове. Йеглич е изключен от игрите и би трябвало да напусне олимпийското село до 24 часа.

" Спортистът одобри нарушааването на антидопинговите правила и като следствие е изключен от по-нататъшно присъединяване на игрите. Процедурата ще продължи, като ще вземем финално решение след края на надпреварите ", обясниха от КАС.

Фенотеролът е от неразрешените бета 2 адренорецепторни субстанции и не изисква отварянето на Б тестът на спортиста. То е от медикаментите, които се одобряват при астма, само че единствено с категорично позволение. Именно с това Йеглич се оправда пред медиите в родината си.

" Взимам лекарство за астма, откакто имах проблеми още през 2017 година Приех го по рекомендация на доктор, само че за жалост пропуснах да загатна това ", сподели хокеистът.

Днес словенците би трябвало да се изправят против Норвегия в плейоф, който да дефинира противника на съветския тим в утрешните четвъртфинали. В предварителната група отборът на Словения реализира две победи, като в първия си мач обърна по впечатляващ метод Съединени американски щати от 0:2 до 3:2, по-късно загуби с 2:8 от Олимпийските спортисти на Русия, а в решителния дуел надигра Словакия с 3:2 след дузпи.

Йеглич, който е бранител, игра и в трите дуела дотук в шампионата. 29-годишният хокеист даже се регистрира с една асистенция.

Преди словенеца с позитивни допинг проби бяха хванати японският играч в шорттрека Кей Сайто, който не съумя да покрие тест преди началото на игрите. Преди няколко дни с позитивна проба за мелдоний пък беше махленски Александър Крушелницкий, който завоюва бронзов орден в смесените тимове в кърлинга.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (208)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР